Ny dokumentär om Tumba av Jens Lind

Sven Tumba är en av Sveriges största idrottsmän genom tiderna, landslagsman i ishockey, fotboll och golf och med en karisma som fick allt från ståplatspubliken till kungahuset att smälta. 

På sin tid var Sven Tumba ett fenomen fullt i klass med vår tids Zlatan. Nu har filmaren Jens Lind fått tillgång till ett unikt material och kan presentera en fängslande släktsaga, 

Första delen visas på SVT Play 18 april och andra delen  i SVT1 22 april.

Idrottsliga bragder blandas med privatlivets toppar och dalar i en resa över 1900-talet fram till idag. 

- Mona har utan skygglappar berättat om Nenne, sitt livs kärlek, som många gånger inte var lätt att leva med", säger Jens Lind.

Nya sidor kommer fram om huvudpersonerna i denna nutidshistoria med allt från kärlek, krig och en kunglig romans.

Mona berättar öppet

"Jag trodde att det skulle vara någorlunda lätt att göra en film om två så kända och omskrivna personer som Sven och Mona Tumba. Men det tog ett tag att lära känna livet bakom rubrikerna. Familj och vänner har på ett öppet och osminkat sätt hjälpt mig att beskriva Sven Tumbas komplexa liv, berättar Citat från Jens Lind:

Nya sidor kommer fram om huvudpersonerna i denna nutidshistoria med allt från kärlek, krig och en kunglig romans. 

"Jag fick många lådor med osorterat material från familjen Tumba och Monas familj Nessim. Ju mer jag lärde mig om Sven och Monas liv desto mer uppslukad blev jag av deras familjehistorier. Särskilt filmerna som ingen hade sett på mer än 50 år gjorde ett stort intryck på mig. 

Jag har spenderat mycket tid i filmarkivet men jag har aldrig kommit över en liknande skatt! Det gjorde att en svunnen tid kunde komma till liv”, säger Jens Lind.

Gränslösheten skulle följa honom i kärlek, sport och affärer. I centrum står Sven och hans fru Mona. Med ett unikt arkivmaterial blir filmen en resa över hela 1900-talet där två helt olika släkter strålar samman. Familjen Johansson, senare Tumba, har rötter i svältens och depressionens Berlin. 

Chock för föräldrarna

Mona Nessims familj tillhör Stockholms societet med stor våning på Östermalm och landställe i Saltsjöbaden. Mona och Svens romans är en chock för hennes föräldrar som tycker att en idrottsstjärna inte är fin nog för familjen Nessim.

Filmaren Jens Lind trodde att han skulle göra en dokumentärserie om en unik idrottskarriär men det blev så mycket mer än så. Med breda penseldrag berättar han om Sven och Monas långa tid i rampljuset. Ett mångsidigt och osminkat porträtt om livet bakom rubrikerna.

Jens Lind berättar själv:

"Jag fick många lådor med osorterat material från familjen Tumba och Monas familj Nessim. Ju mer jag lärde mig om Sven och Monas liv desto mer uppslukad blev jag av deras familjehistorier. 

Särskilt filmerna som ingen hade sett på mer än 50 år gjorde ett stort intryck på mig. Jag har spenderat mycket tid i filmarkivet men jag har aldrig kommit över en liknande skatt! 

- Det gjorde att en svunnen tid kunde komma till liv”.

Den verkliga idolen

Tumba var sin tids bäste hockeyspelare samtidigt som han vann SM-guld i fotboll, sjöng i folkparker, hade radioprogram, och blev snudd på en del av kungahuset när han hade en romans med prinsessan Birgitta. 

Berättelsen om denne osannolike idrottskonstnär tar avstamp i en barndom med trassliga familjeband och hemligheter som aldrig fick yppas. 

I centrum för berättelsen står Sven och hans fru Mona och deras dryg 50-årig kärlekshistoria. Det är en skakig, omtumlande livsresa med kriser och hisnande äventyr. 

Idrottsstjärnan inte fin nog

Med ett unikt arkivmaterial blir filmen en resa över hela 1900-talet där två helt olika släkter strålar samman. Familjen Johansson, senare Tumba, har rötter i svältens och depressionens Berlin. Mona Nessims familj tillhör Stockholms societet med stor våning på Östermalm och landställe i Saltsjöbaden. 

Mona och Svens kärlekshistoria är en chock för hennes föräldrar som tycker att en idrottsstjärna inte är fin nog för familjen Nessim.

 Det är berättelsen om den stora idrottsstjärnan som möter överklassflickan. 

 Sven är entreprenören med tusen spretande idéer. I pressen beskrivs han som miljonär, men i verkligheten har Mona ofta inte pengar att köpa mat till barnen. 

Familjen Tumba lever i ett ekonomiskt gungfly och saker blir inte bättre av Svens många kvinnoaffärer. Mona tar ett tag jobb som städerska för att betala räkningarna. Hon blir sedan tv-stjärna på egen hand med hälsa och bantning som specialitet. Hennes framgångar förmörkas av en familjetragedi som aldrig lämnar henne. 

Efter tidernas mest framgångsrika ishockeykarriär blir Tumba landslagsspelare i golf och lyckas få hundratusentals svenskar intresserat av spelet som tidigare sågs som en snobbsport. Tumba blir den förste som får bygga en golfbana i det kommunistiska Sovjetunionen. Han drömmer om att bli en del av världspolitiken och bjuder in presidenterna i Sovjet och USA till möte på hans bana i Moskva.

Hans idéer är gränslösa, hans ekonomiska misstag likaså.

Fakta

 

Tumba - en släktsaga

Ny svensk dokumentärserie av Jens Lind (2 x 58 min)

Medverkande: Sven Tumba, Mona Tumba, sönerna Pigge, Johan, Stefan och Daniel Tumba, svärdotter Malin Tumba, affärskompanjonen Bitte Henriksson, vännerna Kajsa och Leif Magnusson, prinsessan Birgitta, golflegenderna Jack Nicklaus och Arnold Palmer, golfproffset Jesper Parnevik, Tumbas syster Ingalill Gyse, landslagsspelarna Kurt Thulin och Ulf Sterner, sportjournalisten Tommy Engstrand.

Tor 22 april kl 20:00 I SVT1 – del 1: Idolen

Tor 29 april kl 20:00 i SVT1 – del 2: ”Du kan inte ändra en människa” 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.