Zennströms stiftelse ska locka talanger

Efter avslutade studier till civilekonom och civilingenjör vid Uppsala universitet tog Niklas Zennström, 56 år, det stora språnget ut i it-samhället.  Som grundare av företaget Skype utsågs han redan 2006 till en av världens mest inflytesrika personer av tidningen Time Magazine.

Vad som kanske är okänt är hans brinnande basketintresse. I ett samtal över Zoom, berättar Niklas med inlevelse om sin uppväxt vid basketkorgen, och hur han i början 1980-talet inspirerades av Uppsala Baskets stora stjärna, Torbjörn Taxén.

Agnes Nordström, 32 år och spelare i Uppsala Basket damer, har haft nytta av Niklas Zennström stiftelse

- Jag spelade i pojkar 66-laget. Vi var framgångsrika och vann mycket. Men min talang räckte inte riktigt. Jag började studera, men intresset för basket har hela tiden funnits där, berättar Niklas Zennström från London, hans adress sedan 2002.

Gått in i 50-talet företag

Affärsverksamheten är i idag koncentrerad till investeringsbolaget Atomico,  grundare och vd. Företaget vill investera i snabbväxande teknikföretag, och har enligt Wikipedia gått in i ett 50-tal företag på fyra kontinenter. Niklas Zennström och Atomico är tunga investerare i Klarna, betalningslösningar för e-handel, och 2019 värderat till 55 miljarder kronor.

För Idrottens Affärer berättar Niklas Zennström öppenhjärtigt att idrotten, och speciellt basket, haft stor betydelse i hans yrkesliv.

-Absolut, jag lärde mig åtskilligt som jag har haft med mig hela tiden. Den sociala samvaron i ett lag är något som formar dig, och som du har nytta av hela ditt liv.

-Och Torbjörn Taxén var en verklig förebild.  Han var som jag minns honom hjärtat i klubben i många år och den som vi 66-or verkligen såg upp till, betonar Niklas Zennström.

Hans intresse för basket och hemstaden lever kvar i den stiftelse som årligen, sedan 2015, erbjuder basketspelare i Uppsala Basket ekonomiska möjligheter till studier vid stadens universitet.

En första förutsättning för att söka stipendiet är planerade heltidsstudier samt att konkurrera om ordinarie plats i Uppsala Baskets elitlag, herrar och damer.

-Uppsala Basket och universitetet ligger mig varmt om hjärtat.  Jag är glad över att kunna bidra på det här sättet och ge ekonomiska förutsättningar för elitsatsande ungdomar och som också vill studera, och nå en  civilplattform, betonar Niklas Zennström. 

Miljoner i stiftelsen

Den totala stipendiesumman uppgår till flera miljoner kronor. Hittills har 18 stipendiater, herrar och damer, beviljats studiemedel. Av dessa är åtta från Uppsala, resterande från andra delar av landet som valt elitbasket kombinerat med studier. Stipendiets utformning, exempelvis beloppet, varierar beroende på utbildning.

 Agnes Nordström 32 år och spelare i Uppsala Basket damer kan i vår fira sin sjuksköterske-examen, hennes studietid uppgår till totalt fyra år.

-Vid examen har jag inga studieskulder, det känns jättebra. Allt tack vare Zennströms stipendium, totalt drygt 100 000 kronor per år i mitt fall.

-Jag har hållit min plats i basketlaget, och har inte heller ekonomiskt belastat föreningen. Stipendiet har gjort mig både mig och Uppsala Basket till vinnare, framhåller Agnes Nordström, totalt 27 A-landskamper och 64 ungdomskamper.

Under sin karriär har Agne flyttat runt med spel ute i Europa och bland svenska klubbar, Visby, Borås och Umeå.

-Men jag är Uppsala-tjej och när jag informerades om den här möjligheten tvekade jag aldrig. Att kunna kombinera studier med en fortsatt elitsatsning har varit perfekt för mig, betonar Agnes Nordström.

Starten av Skype, IP-telefoni, blev grundstenen i Niklas Zennströms i dag stora förmögenhet. Han har inga ambitioner att kliva fram som investerare/delägare i ett svensk elitlag i någon av de stora lagsporterna.

"Sorgligt att basket inte är större"

-Nej, det intresserar mig inte. Fotboll ser jag inte alls, trots att jag är omgiven av fotbollslag här i London. Basket är nummer ett – det är sorgligt att sporten inte är större i Sverige.

- Mitt favoritlag, jämte Uppsala, är mitt collegelag i Michigan i USA , säger Niklas Zennström.

Hans svenska bas är egna ön Rosenön, tidigare Krogarholmen, vid Smådalarö i Stockholms skärgård. För 75 miljoner kronor blev Zennström ägare till ön, samt en konferensanläggning, nu riven,  säljare var Hyresgästföreningen i Stockholm. Här har Zennström nära till Östersjön och segling. 

I olika miljöprojekt stödjer har arbetet för en renare havsbotten, ibland annat Race for the Baltic. Han är ägare till flera avancerade tävlingsbåtar och medlem i KSSS.

Vad gäller kärleken till basket och hemstaden betonar Gunnar Preuss, ordförande i Stiftelsen Zennströms Basket Studiestipendium

-Niklas är verkligen en supporter, för klubben, för Uppsala och för basketsporten i stort, framhåller han.

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.