Följetong I: ovisshet i allsvenskan

För att rätt ska bli rätt, fast på den punkten är enigheten total splittrad, så förlängs processen runt Örebro SK ytterligare. Det blev konsekvensen av Riksidrottsnämndens beslut på fredagen.
Örebroaffären kräver ytterligare utredning. Det dröjer till den 18 februari innan Rin:s beslut offentliggörs. Sju veckor före den allsvenska premiären.
Då får alla vet vilka som ska spela i den serien…
Rin ska ta upp ärendet i sak nu på onsdag den 2 februari, men utan att ta beslut. Det sker den 18 februari.
Det tillkännagavs i ett pressmeddelande från Riksidrottsnämnden i går. Rin samlas för att fatta beslut i ärendet den 16 februari och två dagar senare ska beslutet preliminärt offentliggöras.

Rin beslutade tidigare denna månad att ge Örebro prövningstillstånd för en överklagan mot Svenska fotbollförbundets beslut att tvångsdegradera Örebro från allsvenskan då föreningen inte klarade kravet för en elitlicens.
Nu spricker tidtabellen. En konsekvens blir att Svenska fotbollförbundet hade måste ställa in representantskapsmötet till den 13 februari..

– Så här kan vi inte ha det. När det här är över så måste vi ta upp en diskussion om hur vi ska kunna hantera sånt här smidigare, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell i en kommentar.
Kommer allsvenskan att kunna starta den 9 april?
– Det utgår jag ifrån. Frågan är med vilka, säger Lagrell.

Får Örebro rätt av Rin ska beslut fattas om hur många lag, och vilka, som ska få spela i allsvenskan. Tidigare har licensnämndens gett Assyriska klartecken till den allsvenska platsen. I slutet av februari kan Södertäljelaget vara tillbaka i superettan.
– Det är fullständigt orimligt att lagen ska behöva vänta till i slutet av februari innan de vet i vilken serie de ska spela, säger Lars-Åke Lagrell.
Han ger inte Örebro eller Rin skulden för den utdragna processen:
– Vi har ett rättssystem som vi får leva med, men sedan, när beslutet är taget, måste vi titta på det. Om det är rimligt att det ska ta fyra månader med en sån här rättsprocess.
Rin beslöt på fredagen också att i överklagan endast ta upp de frågor som behandlades av förbundets licens- och appelationsnämnd.

Örebro önskade att endast att frågan om hur skulden till Örebro Spelarinvest AB redovisats skulle behandlas av RIN. Men nämnden ska ta titta på alla delar som berörts av förbundets licens- och appellationsnämnder.    

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.