Golfsverige har problem

Golfsverige förändras. Det finns både vinnare och förlorare. Färre spelare och minskade greenfeeintäkter är främsta skälen till att flera klubbar har ekonomiska problem.
Gästspelarnas betalning för åtminstone ett 18-hålsvarv ger ibland vidlyftiga ekonomiska prognoser i många klubbar. 2004 blev inte alls vad många hoppades. Antalet gäster minskade och orsakerna är flera. Främst en viss stagnation i tillströmningen av spelare och ett chansartat väder.
Faktum är att för fjärde året i rad sker en minskning av nya golfare. Från 31 057 nya 2001 till 10 593 nya 2004.
Det gick så långt som till konkurser och personal som förlorade sina jobb. Som exempelvis majorvinnaren Liselotte Neumanns moderklubb, Finspångs GK, har inte längre råd med en heltidsanställd intendent, rapporterar tidningen Svensk Golf i senaste numret.
I Oskarshamn blev tre banarbetare uppsagda och i bruksorten Robertsfors byggde golfklubben ut till 18 hål och gick sedan i konkurs.

Finspångs GK nyttjar fortfarande sin världsstjärna och lanserar anläggningen som ”Lottas hemmabana”. En bana, i synnerhet den gamla parkdelen, uppskattas av många som är beredda att resa några mil för att spela där.
- Vi förlorade över en kvarts miljon kronor på bara greenfeen. Totalt blev förlusten 400 000 kronor, säger ordföranden Björn Johansson.
Konsekvensen blev att en heltidsanställd intendent tvingades lämna sin syssla och dessutom skedde en omorganisation, där mycket nu bygger på ideellt arbete.

Oskarshamns GK ville utnyttja sin personal året om och alla blev heltidsanställda. Men redan efter två år tvingades klubben byta policy.
-- Den dåvarande styrelsen räknade med att en ökning av greenfeen skulle täcka de kostnaderna men i slutet av förra sommaren visade det sig att intäktssidan vek och då hade vi inget annat alternativ. Nu har vi bara två heltidsanställda på bansidan och lika många på kansliet, en heltid, en deltid, säger ordförande Lennart Hägerby som tvingades permittera personal.

1991 invigdes niohålsbanan i Robertsfors GK, sex mil norr om Umeå, och 2003 tillkom nio nya hål till en kostnad om 7,5 miljoner kronor.
- Tidigare hade klubben 1 750 greenfeegäster per år men vi fick indikationer på att när man bygger ut till 18 hål så kan man tredubbla omsättningen men eftersom banan skulle bli klar först i mitten av sommaren så budgeterade vi med 3 000, berättar ordföranden Hans Westman.
Men gästerna uteblev. En likviditetskris följdes av oenighet med två kreditgivare (läs banker) och Robertsfors GK gick i konkurs. Här trädde dock kommunen och köpte banan för 3,4 miljoner kronor, golfklubben ombildades och Robertsfors Nya GK återuppstod.
Medlemmarna i begynnelseklubben förlorade sitt medlemslån på 7 500 kronor, men får en viss kompensation med en extra spelrätt i den nya klubben (värde 2 500 kronor).

Även i Skåne hara många klubbar en minskning av greenfeeintäkterna 2004. I Dalarna vill 19 klubbar att distriktsförbundet ska analysera den ekonomiska situationen.
-- Merparten av klubbarna har förlorat pengar på uteblivna greenfeeintäkter -- två klubbar har tappat så mycket som 20 procent, säger GDF-ordföranden Hans Grandin.
En förklaring är antalet golfare minskar för första gången. I Dalarna registrerades 400 färre golfare i fjol.
- Den största förlusten någonsin. 2003 förlorade vi tre golfare men innan dess har det varit en konstant ökning. Min egen klubb, Säter, har gjort en undersökning bland dem som lämnat klubben och 70 procent sa att de slutat. 30 procent hade bytt klubb. Det är ett bakslag.

Vinnarna, då?
Arlandastad Golfs 36-hålsanläggning är en.
- 2001 var vårt rekordår och då drog företagsgolfen in nästan 10 miljoner kronor. 2002 hände något och omsättningen minskade med 10 procent men 2003 såväl som ifjol fick klubben in 8,5 miljoner, säger Urban Holmberg, säljare.
Karlstad GK vände ett minusresultat till en vinst på 702 000 kronor.
- Vi ökade våra greenfeeintäkter, sålde mer reklam samtidigt som vi jobbade på att hålla nere kostnaderna genom att vara prismedvetna. Dessutom fattade styrelsen ett beslut om att ta ut en inträdesavgift på 2 000 kronor för nya medlemmar och bara det gav 150 000 kronor, säger intendent Håkan Ståhlbro.

I Bollnäs noterades rekord i greenfee -- 5 000 ronder.
- Många klubbar i området drabbades av isbränna men det slapp Bollnäs. Många norrlänningar lockas hit av att banan brukar öppna rätt tidigt på våren. Vi började samarbeta med ytterligare ett hotell när det gäller golfpaket, säger intendent Michael Dahlberg

Tillbakagången i antalet golfare förklarar golfförbundets generalsekreterare Mats Enquist så här:
- Vi har haft en helt otrolig tillväxt i golfen under många år men någon gång måste det börja avstanna. Kanske är det detta vi ser nu. Fast egentligen är det väl ett sorts välfärdsproblem att oroa sig över att tillväxten är lägre, när många andra tappar. Men det är definitivt dags att fundera och planera därefter.
Han tror inte att det är en negativ trend, men inser att förbundet och klubbarna måste värna mera om de nya golfarna.
- Vi kan satsa mer på medlemsvård av befintliga medlemmar. Kvalitet i stället för kvantitet är det nog hög tid att tala om, säger Mats Enquist i Svensk Golf.
Ålderkategorin +60 år står för den största ökningen av nya golfare 2004 medan projektet Tjejer & Golf lockade endast 231 nya flickor samtidigt som antalet nya pojkar minskade med 1 963.
- Vi har trots allt nästan 100 000 aktiva ungdomar. Men att klubbarna måste driva en aktivare ungdomsrekrytering. I de tider som varit har medelålders och äldre oftast varit mer intressanta att rekrytera, då de betalar full avgift. Men, om nu tillväxten planar ut lite, kanske det positiva kommer att ungdomar blir mer intressanta att rekrytera igen!

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.