Ett OS mitt London!

Över hela Storbritannien steg jublet när IOK-ordföranden Jacques Rogge strax innan kl 14, svensk tid, på onsdagseftermiddagen i Singapore tillkännagav: - Sommar-OS 2012 går till London!
I London firades åtskilliga tusen britter den oväntade segern. På Trafalgar Square viftade överlyckliga britter med flaggor och vimplar, skrattade och dansade.
Det var ju Paris som skulle vinna. Förhandsspekulationerna gick entydigt i en enda riktning.

Premiärminister Tony Blair klev dock fram och stod för en imponerande slutplädering.
- Mitt löfte till er att vi blir den bästa partnern. Hela vår regering ställer sig bakom vår ansökan. Det är nationens önskan, meddelande han via en videoupptagning från G8-mötet i Skottland.

Endast fyra röster skilde mellan London och Paris.
Moskva, Madrid och New York var de första kandidaterna som föll bort på gallringen under onsdagsförmiddagen, när IOK-delegaterna gjorde första röstningen.

Paris misslyckades för tredje gången i rad. Paris ansökte även 1992 och 2008 och besvikelsen var total. Bland fransoserna var sorgen stor, folk grät och hade svårt att acceptera motgången.
London får sommar-OS för tredje gången i olympiska spelens historia. 1908 och 1948 genomfördes också arrangemang.

OS 2012 beräknas kosta London cirka 30 miljarder kronor i investeringar, men vissa arenor står redan klara. Som cricketarenan Lord´s, där bågskyttetävlingarna är planerade att avgöras, liksom klassiska Wimbledon, där tennistävlingen spelas förstås.
Invigningen sker på pompösa Olympic Park som kan ta emot 89 000 åskådare och vidare är det tänkt att Hyde Park ska nyttjas för triathlon och cykeltävlingar.

Tony Blair är en hjälte i Storbritannien. En annan är förre friidrottsstjärnan Sebastian Coe som är ansvarig för Londons OS-ansökan.
- En otrolig möjlighet att göra allting vi drömt om inom brittisk idrott. Alla kämpade tillsammans och vi förlorade aldrig självförtroendet.

David Beckham kallades också in i slutspurten och stod för ett laddat tal.
– En stor ära för mig att ha varit med i det här teamet, som har jobbat hårt i dagar, veckor och år för att lyckas. Det känns bara underbart just nu.
- Det var otroligt spännande. Underbart kul! Jag är glad för våra barn som kommer att få uppleva det här på nära håll, sa en påtagligt omtumlad David Beckham.

Går det här att jämföra med att vinna VM i fotboll?
– Det kan jag inte svara på än (skratt). Men en dag hoppas jag kunna berätta om det, sa Beckham till Sky.

Fakta: Så gick röstningen
Här är hela dramat vid IOK-medlemmarnas omröstning vid valet av OS-värd 2012:
Första omgången: London 22 röster, Paris 21, Madrid 20, New York 19, Moskva 15 (utslagen).
Andra omgången: Madrid 32, London 27, Paris 25, New York 16 (utslagen).
Tredje omgången: London 39, Paris 33, Madrid 31 (utslagen).
Fjärde omgången: London 54, Paris 50 (utslagen).


SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.