Timrå utreder en bolagisering

En framtid i hockeyns elitserie förutsätter framförhållning. Därför utreder nu Timrå IK möjligheterna med fokus på tre frågor - arenan, ekonomin med en eventuell bolagisering och affärsverksamheten. Om två månader ska utredningen vara klar.

Timrå IK är inne på det sista året av tre med en bestämd strategi. Nu är det dags att ta sikte mot nästa period där de två första åren ska ha detaljerade mål.

– Omvärlden förvandlas snabbare än tidigare, förklarar Timrås ordförande, Christer Ericson i Sundsvalls Tidning.

Arenan upptar mycket av tankarna bland de ansvariga. När klubben byggde om 2003 blev det en av landet mest moderna arenor, men har sedan dess tappat i anseende.

- Vi har till exempel 20 loger, medan de flesta andra har 40-60. Ska vi fortsätta tillhöra eliten måste vi utan tvekan ha en större arena.

I klubben finns tankar på att bolagisera en del av verksamheten. I dag är omsättningen cirka 100 miljoner medan de främsta ligger uppemot 150 miljoner kronor.

- Bolagisering ger en möjlighet att få in mer kapital i föreningen, vilket vi i dag bara kan få genom att göra vinster. Hur mycket det kan bli beror på hur mycket värden, exempelvis arena och restaurang, vi har i föreningen, säger Ericson.

- Värdet kan nog rätt snart komma upp i 100-150 miljoner, och även om vi bara får sälja ut 49 procent av aktierna, en fråga om föreningar ska få sälja ut mer utreds av Riksidrottsförbundet. Men det blir ändå en ganska väsentlig summa.

Christer Ericson frågar sig också hur klubben ska bli bättre på att göra affärer. Nya tider och nya förutsättningar innebär nya krav och nya möjligheter.

- Det är till exempel en utmaning för oss att försöka få nya grupper att komma och kolla på hockey, nu när alla matcher tv-sänds och en del väljer att stanna hemma. Vi måste kanske kunna erbjuda säsongskort som gäller en månad eller tio matcher och även innehåller sådant som förtäring.

- Det är också viktigt att vi breddar marknaden och exempelvis har aktiviteter med spelarna även i Östersund och norra Hälsingland.  

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.