"Foppa" tvingas täcka affärsunderskott

Inte nog med att han inte vet om han måste avsluta hockeykarriären. Nu tvingas Peter ”Foppa” Forsberg konstatera hur hans hockeymiljoner måste täcka underskott i affärsverksamheten. Nära 18 miljoner har han tvingats ta ur egen ficka.

Veckefjärdens golfbana utanför Örnsköldsvik må vara en pärla, men finanserna går inte ihop. Förluster under tre år på raken har inneburit ett totalt underskott på 4,3 miljoner kronor. Motgångar som är en följd av finanskrisen, menar styrelsen.

Peter och pappa Kent driver verksamheten via bolaget Tvillingsta och krisen har också stoppas deras planer på att locka ytterligare finansiärer. I mars kom beslutet att inte försöka sälja flera aktier. Följden blev ett saknat aktiebelopp och Peter Forsberg tvingades själv, enligt Dagens Industri, att satsa inte mindre än 13,3 miljoner.

Vd-skiften och kronofogde

Inte nog med det. Banans vd slutade i mars och ersättaren blev bara kvar en kort tid innan han också tackade för sig. Nu har Kent Forsberg påtagit sig rollen i ett försök att få bättre ekonomin på Veckefjärden.

Men verksamheten gynnas inte av Skatteverket inte har fått pengar i tid. När en betalning väl skedde kom enbart halva beloppet och Tvillingsta är fortfarande skyldigt 5 048 kronor. Samtidigt avslöjas att Statoil gick till Kronofogden för att få en av sina fakturor betald.

Veckefjärdens golfbana invigdes 2003. Kostnaden beräknades till 35 miljoner, men stannade på runt 45 miljoner kronor. Bolaget Tvillingsta rymmer också en konferens- och rekreationsanläggning på området.

Peter och Kent Forsberg har flera bolag och är också delägare i andra satsningar, de flesta i hemstaden Örnsköldsvik. Som exempelvis it-företaget Clavister som levererar säkerhetsprodukter.

Forspro är ett av de bolag Peter och Kent äger ihop och just via Forspro tillfördes 20 miljoner när nya arenan skulle byggas. 2007 köptes paret Forsberg ut av klubben.

Tappade 11 miljoner på toffeln

Affärsverksamheten inleddes via deras travintresse och i ett stall finns i dag ett flertal framträdande hästar. Sedan har delägarskapet i en flyglinje i Höga Kusten Flyg tillkommit liksom intressen i ett tilltänkt hotellbygge som dock har stoppas.

Via bolaget Pforce och övertagandet av de svenska försäljningsrättigheter lanserades”Foppa-tofflorna”, men där uppstod en förlust om 11,1 miljoner kronor i fjol.

Forspro, Pforce och Tvillingsta Golf AB är forsbergska skapelser. Själv har Peter Forsberg en anseenlig förmögenhet. Elva år i NHL, plus bonusar och reklamkontrakt har enligt beräkningar gett honom någonstans runt 700 miljoner kronor.

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2009-10-14 14:12

1. taskigt

tycker det är diskiminerande att man måste kunna räkna för att få kommentera hos er. Tänk på alla dyskalkyliker... som jag.

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.