"Foppa" tvingas täcka affärsunderskott

Inte nog med att han inte vet om han måste avsluta hockeykarriären. Nu tvingas Peter ”Foppa” Forsberg konstatera hur hans hockeymiljoner måste täcka underskott i affärsverksamheten. Nära 18 miljoner har han tvingats ta ur egen ficka.

Veckefjärdens golfbana utanför Örnsköldsvik må vara en pärla, men finanserna går inte ihop. Förluster under tre år på raken har inneburit ett totalt underskott på 4,3 miljoner kronor. Motgångar som är en följd av finanskrisen, menar styrelsen.

Peter och pappa Kent driver verksamheten via bolaget Tvillingsta och krisen har också stoppas deras planer på att locka ytterligare finansiärer. I mars kom beslutet att inte försöka sälja flera aktier. Följden blev ett saknat aktiebelopp och Peter Forsberg tvingades själv, enligt Dagens Industri, att satsa inte mindre än 13,3 miljoner.

Vd-skiften och kronofogde

Inte nog med det. Banans vd slutade i mars och ersättaren blev bara kvar en kort tid innan han också tackade för sig. Nu har Kent Forsberg påtagit sig rollen i ett försök att få bättre ekonomin på Veckefjärden.

Men verksamheten gynnas inte av Skatteverket inte har fått pengar i tid. När en betalning väl skedde kom enbart halva beloppet och Tvillingsta är fortfarande skyldigt 5 048 kronor. Samtidigt avslöjas att Statoil gick till Kronofogden för att få en av sina fakturor betald.

Veckefjärdens golfbana invigdes 2003. Kostnaden beräknades till 35 miljoner, men stannade på runt 45 miljoner kronor. Bolaget Tvillingsta rymmer också en konferens- och rekreationsanläggning på området.

Peter och Kent Forsberg har flera bolag och är också delägare i andra satsningar, de flesta i hemstaden Örnsköldsvik. Som exempelvis it-företaget Clavister som levererar säkerhetsprodukter.

Forspro är ett av de bolag Peter och Kent äger ihop och just via Forspro tillfördes 20 miljoner när nya arenan skulle byggas. 2007 köptes paret Forsberg ut av klubben.

Tappade 11 miljoner på toffeln

Affärsverksamheten inleddes via deras travintresse och i ett stall finns i dag ett flertal framträdande hästar. Sedan har delägarskapet i en flyglinje i Höga Kusten Flyg tillkommit liksom intressen i ett tilltänkt hotellbygge som dock har stoppas.

Via bolaget Pforce och övertagandet av de svenska försäljningsrättigheter lanserades”Foppa-tofflorna”, men där uppstod en förlust om 11,1 miljoner kronor i fjol.

Forspro, Pforce och Tvillingsta Golf AB är forsbergska skapelser. Själv har Peter Forsberg en anseenlig förmögenhet. Elva år i NHL, plus bonusar och reklamkontrakt har enligt beräkningar gett honom någonstans runt 700 miljoner kronor.

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2009-10-14 15:12

1. taskigt

tycker det är diskiminerande att man måste kunna räkna för att få kommentera hos er. Tänk på alla dyskalkyliker... som jag.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Bandyns SM-finaler 2021 spelas på Studenternas i Uppsala för26:e gången 2021. Och kanske den sista...

–   Vi är glada att vi är överens med Uppsala kommun. Beslutet har dröjt med vi har utmanat med andra alternativa spelorter utifrån den rådande situationen med Corona, säger Per-Anders Gustafsson, ordförande Svenska Bandyförbundet, och fortsätter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.