Hotfulla siffror i Modo

Besvärligheterna i Modo vill aldrig ta slut. Klubben tog SM-guld 2007. Sedan dess har det varit mest elände. Inget slutspel i fjol, vd och sportchef sparkades, klubben gick back 13,2 miljoner. Och nu sist i elitserien och ett hot om en förlust på 6 miljoner kr.

I våras tillträdde Sven Kågevall som ordförande sedan han hade fått en prognos om att uppvaknandet skulle leda till nya, ljusare tider. Förlusten om 13,2 miljoner kronor sved.

Klubben gick back 10,4 miljoner, inklusive det 4,5 miljoner som det kostade att avskeda sportchefen Erik Holmberg och vd:n Jerry Häggström. Därtill tappade dotterbolaget, som äger och driver Swedbank Arena, 2,8 miljoner. Summa summarum, det egna kapitalet halverades från 26 till 13 miljoner.

Men alla ville tro att klubben nu fick kontroll på händelserna och att den här säsongen skulle bli bra mycket roligare.

Han måste slå larm

Nu har inte Sven Kågevall något annat val än att larma om ett nödläge. Klubben har sänkt kostnaderna och hade förhoppningar om en vinst på 1,5 miljoner. Det var på papperet det, i verkligheten är siffrorna hotfulla.

- Om vi inte gör något åt det här och det fortsätter så kommer vi att gå minus 6 miljoner kronor enligt den prognos vi kan göra nu, säger ordförande Sven Kågevall.

Det blir ett tvång att spara minst tre miljoner kronor under resten av säsongen samtidigt som intäkterna ska öka. Det ska ske i ett läge när laget är starkt ifrågasatt och just nu är jumbo i elitserien. Inte ett läge som lockar åskådarna till hemmaarenan.

- Vi kommer att kontakta ett antal företag och personer som har stora Modo-hjärtan, säger ordföranden Sven Kågevall och låter förstå att externt kapital är ett livsvillkor. 

Färre sponsorer och åskådare

Att siffrorna varslar om minus 6 miljoner kronor beror på en minskad sponsorförsäljning och sämre publiksiffror. Det slår med förödande kraft mot budgeten.

- Vi har en jättejobbig situation, inte bara sportsligt utan framförallt ekonomiskt. Det är väldigt viktigt att supportrar och sponsorer känner till läget i Modo Hockey och att vi behöver deras stöd. Det är viktigt att för oss att vara tydliga det här läget, säger Sven Kågevall.

Inför den här säsongen redovisade fem av elitseriens tolv klubbar miljonförluster. Linköping förlorade fem miljoner trots att Hugo Stenbeck finansierade bl a spelarköp och att klubben fick 16 miljoner i ersättning när Magnus Johansson, Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl hyrdes ut till ryska klubbar.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.