Nya regler stoppar idrotts-Sverige

Arbetsmiljöverkets nya regler för ungdomar är besynnerliga och väcker ilska. Därför träffas i dag Lena Adelsohn Liljeroth, kultur- och idrottsminister, och Karin Mattson Weijber, ordföranden i Riksidrottsförbundet.

- Riksidrottsförbundet tolkar förslaget felaktigt, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg i DN.

- Vårt syfte har inte varit att omöjliggöra ideellt arbete. Men vi har tolkat EU-direktivet som att samhället vill ha ett skydd som värnar om skolarbetet.

RF kontrar

På RF kontrar Peter Eriksson, ansvarig för för barn- och ungdomsidrott:

- Förslaget slår hårt mot idrottsrörelsen och föreningslivet över huvud taget.

Många skolungdomar kombinerar idag sina studier med att också att jobba inom idrotten. De kan vara instruktörer, domare eller funktionärer idrottsledare.

Det kan i framtiden bli omöjligt om förslaget från Arbetsmiljöverket blir verklighet. De nya bestämmelserna innebär tuffa krav på hur mycket ungdomar under 18 år får arbeta, och vilket arbete de får utföra.

Ministern granskar

Nu har Lena Adelsohn Liljeroth reagerat och har bjudit in Karin Mattson Weijber till ett samtal på torsdagen.

- Arbetsmiljöverkets förslag har väckt oro inom idrottsrörelsen. Barn och ungas ideella engagemang och arbete är viktigt både för dem och föreningarna, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Hon är medveten om nyttan av att ungdomar får ta ansvar via ett jobb eller ett uppdrag.

- Vi måste därför bredda diskussionen om hur vi kan skapa ett regelverk som tar hänsyn såväl till barn och ungdomars rättigheter som till idrottsrörelsens särskilda förutsättningar.

Reglerad tid

Arbetsmiljöverkets föreslår att ungdomar inte får arbeta mer än åtta timmar per dag och 40 timmar per vecka, och ha 48 timmars sammanhängande vila. Då räknas skolarbete som just arbete.

- Förslaget innebär att en person som går i skolan i princip inte kommer att kunna vara idrottsledare. I alla fall om hon eller han får ersättning och då räknas som anställd, säger Riksidrottsförbundets generalsekreterare Erik Strand.

Lika hårt slår förslaget mot exempelvis lott- och korvförsäljning liksom domaruppdrag.

I klartext – en tonåring stoppas från att döma en helgturnering eftersom det påverkar veckovilan.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.