Miljonärerna räddar Björklöven

På torsdagsmorgonen beslutade Umeå Tingsrätt att AB Björklöven får rekonstruera företaget. Men tingsrätten trodde uppenbarligen inte på hockeybolagets begäran utan det var ansökan från en fordringsägare, Strandbolaget, som gav resultat.

Turerna runt den forna och hårt ansatta mästarklubben i hockey fortsätter. Efter att tingsrätten sagt nej till en rekonstruktion behandlades på torsdagsmorgonen två identiska ansökningar om ett försök till nystart för klubben.

Inom Björklövens organisation hade man insett att risken fanns att tingsrätten skulle strunta i klubbens ansökan och därför tillkom Plan B med ytterligare en ansökan från fordringsägaren Strandbolaget.

Den kuppen misslyckades

Och det blev just Strandbolagets agerande som räddade klubben. Konsekvensen av beslutet blir att borgenärssammanträde ska hållas inför tingsrätten den 22 april, skriver Västerbottens-Kuriren.

Avgörande är också två miljonärers hemliga agerande. Leif Danielsson har varit klubbens filantrop tidigare. Nu går han inte med nya pengar. Leif Danielsson garanterar klubben 3 miljoner kronor och ytterligare en välbärgad man som ännu vill hålla sitt namn hemligt ställer också upp med 3 miljoner kronor.

Leif Danielsson är finansmannen som via sitt bolag, DCAP, har gett klartecken till ett nytt stöd. Om det är nödvändigt är han villig att överlåta pengarna redan under rekonstruktionen.

6 miljoner från två personer

6 nya miljoner räddar klubben som samtidigt gör gällande att en sparplan, som främst avser att minska spelarlönerna, ska minska kostnaderna med 5,9 miljoner.

Ett ekonomiskt oundvikligt stålbad som räddar klubben och som innebär en nystart, om än med nya, yngre spelare eftersom lönenivån kommer att sänkas betydligt.

I ansökan till tingsrätten lovar Björklöven också att vid en extra bolagsstämma den 3 maj är ambitionen att skriva bolagets aktiekapital från 12 036 700 kronor till 100 000 kronor.

"Genom nedsättning av aktiekapitalet samt en finansiell rekonstruktion av bolaget torde det föreligga mycket goda förutsättningar för att bolaget skall kunna uppvisa ett intakt eget kapital då rekonstruktionen avslutas", skriver man i ansökan som citeras i Västerbottens-Kuriren.

Avsikten är att Björklöven ska uppvisa ett positivt eget kapital och rädda elitlicensen. I ett senare läge kan bolaget sedan genomför en nyemission för att förbättra det egna kapitalet och uppnå en större säkerhetsmarginaler.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.