Nya spekulationer kring toppklubbar

Det är oroligt bland klubbägarna i Premier League. I synnerhet bland de allra största föreningarna. I såväl Arsenal, Liverpool som Manchester United är det lika mycket diskussioner runt försäljning av klubbarna som vunna matcher.

En av Arsenals största ägare har visat att han föredrar amerikansk fotboll och en annan ägare vill gärna bli av med sin del i föreningen.

Nina Bracewell-Smith har meddelat att hennes 15,9 procent av klubbens aktier är till salu och hon begär 1 miljon kronor.

Stan Kroenke har succesivt förstärkt sin ägarandel och fick chansen att köpta Bracewell-Smiths andel, men tackade nej. Samtidigt gör han inte någon hemlighet av att han gillar amerikansk fotboll mer än engelsk fotboll.

Han äger 40 procent i NFL-laget St Louis Rams och där föredrog han att utnyttja en option och därmed kan han bli majoritetsägare.

Det innebär att Premier League och Arsenal blir allt mindre intressant och enligt The Guardian innebär det här en öppning för den uzbekiske stålbaronen Alisher Usmanov som har visat ett påtagligt intresse för The Gunners. Usmanov har i dag 26 procent av aktierna och ser chansen att ta över.

En bank ska sälja Liverpool

Samtidigt gör inte Tom Hicks och George Gillett, ägarna till Liverpool, någon hemlighet av att de vill backa ur klubben.

Investmentbanken Barclays Capital har fått uppdrag att försöka hitta köpare. Tom Hicks och George Gillett köpte Liverpool 2007 för 219 miljoner pund, men har haft ständiga problem.

Det är skulderna på 237 miljoner pund som pressar Hicks och Gillet som pressas hårt. Det hjälper inte med ett nytt sponsoravtal med brittiska banken Standard Chartered som ger 20 miljoner pund per år och som innebar klartecken till att bygga en ny arena. Efter tre år som ägare har de fått nog.

Intressegrupp bara växer

Striden om ägandet i Manchester United har pågått länge. Nu tyder nya uppgifter på att klubben kan få brittiska ägare igen.

Den brittiska Investorgruppen The Red Knights har fyrdubblat sitt medlemsantal och lagt ett nytt bud på 13,5 miljarder kronor.

The Red Knights har vuxit från 10 till 40 personer med en ambition att bli så starka att ett övertagande är enda utvägen, enligt tidningen The Observer.

Fansen ska äga United

Dagens ägare, familjen Glazer (som köpte klubben för 790 miljoner pund år 2005), är mycket impopulär bland Uniteds fans och det blir inte bättre av att amerikanarna deklarerar att de är ointresserade av en försäljning. Och detta trots 8 miljarder i skulder.

Det är ett omfattande spel bakom kulisserna. The Red Knights har som mål att kopiera Barcelonas affärsmodell, dvs att medlemmarna är ägarna. 

Jim O´Neill på den amerikanska storbanken Goldman Sachs leder jobbet för ett övertagande. Varje medlem i The Red Knights ska kunna bidra med 108 miljoner kronor. Sedan är tanken att via fansen samla in de 2,7 miljarder som saknas i ekvationen. De nyha ägarna har vil också överta ett obligationslån på 5,4 miljarder kronor.

Krille (inte verifierad)

fre, 2010-04-16 17:38

1. Är United är värd 13.5

Är United är värd 13.5 miljarder och skulderna bara åtta miljarder så är inte skuldsättningen något drama direkt.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.