9 miljoner ska rädda Björklöven

Aktionsgruppen har lyckats med det första steget i försöket att rädda Björklöven. 9 miljoner är säkrade och en överklagan av konkursen är lämnad till tingsrätten i Umeå. Men nu kommer varningar att inte arbetet räcker.

- Björklöven måste komplettera sin överklagan. Som den ser ut nu går den inte igenom, anser Marie Karlsson-Tuula, universitetslektor i juridik och docent i civilrätt.

Krävs bevis från borgenär

- Man ska aldrig föregå en domstol. Men jag är tveksam till att det här går igenom, säger Karlsson-Tuulas till Västerbottens-Kuriren och påvisar brister på den tredje och sista sidan i överklagan:

"Av justerad balansräkning, som framtagits av konkursförvaltaren, framgår vidare att det finns långfristiga skulder till ett belopp om 1 700 000 kronor. Det avser en skuld till en borgenär vilken muntligen förklarat sig villig att avskriva fordran."

- De måste kunna bevisa att borgenären går med på att avskriva skulden. Man kan inte påstå något sådant utan att styrka det. Kan de inte på något sätt bevisa att skulden kommer att avskrivas är jag tveksam till att hovrätten häver konkursen, säger Karlsson-Tuula.

Komplettering om lån

Det ska röra sig om ett lån på 1,7 miljoner från Balticgruppen som nu har lovat att efterskänka beloppet.

- Vi kommer att komplettera och förtydliga överklagan. Då kommer avskrivningen på den skulden att styrkas, säger en av medlemmarna i Björklövens aktionsgrupp.

Marie Karlsson-Tuula säger också i VK:

- Kan de lämna in en komplettering där borgenären intygar att skulden avskrivs är det en helt annan sak, säger hon.

"En enorm respons"

Initiativtagaren Johan Björk och den s k AKtionsgruppen har lyckats samla in cirka 9 miljoner på en dryg vecka och överklagan ska nu från Umeå tingsrätt vidare till hovrätten som tar beslut.

- Det har varit ett mycket tufft jobb att få ihop det här, men samtidigt har responsen varit enorm. Både sponsorer och allmänheten har visat en härlig vilja att rädda Björklöven och att man tror på elitishockey i Umeå, säger Johan Björk.

Pengar har strömmat in från både företag och privatpersoner i såväl Sverige som utomlands. Stora och små belopp har samlats och utgör nu nära 9 miljoner. Det innebar att skatteskulden på 982 000 kronor kunde elimineras direkt.

Skiss på ny affärsplan

- Det är imponerande att se vad en kris kan åstadkomma och jag är övertygad om att det kommer något bra ur det här, säger Mattias Lundberg, ordförande i Björklöven.

Björklöven hade skulder på runt 10 miljoner när bolagsstyrelsen begärde Björklöven AB i konkurs. Därefter framkom också en skatteskuld på nästan 1 miljon kronor från en gammal uppgörelse med Alexander Beljavskij.

Nu är pengar säkrade för att undvika en konkurs och dessutom finns det också försäkringar inför framtiden. Aktionsgruppen har redan skissat tillsammans med delar av den tilltänkta nya styrelsen på en ny affärsplan och övriga strategier inför framtiden.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.