Kritiken växer mot VM-bonusar

Spanien framstår allt mera som den stora favoriten inför fotbolls-VM. Nu framkommer att de spanska stjärnorna har den allra största segerbonusen, men hemma i Spanien med arbetslöshet och penningoro växer protesterna.

5,8 miljoner kronor får var och en av spelarna i Spaniens trupp vid ett VM-guld. Argentina skuggar på 5 miljoner och därpå följer England med 4,6 miljoner.

När de höga miljonbonusarna har blivit kända reagerar människor i hemländerna. Det råder finanskris och såväl Spanien som Argentina har drabbats.

Stjärnorna hör protesterna

- Det är obscent och skandalöst, protesterar spanska politiker. 

Med 4 fyra miljoner arbetslösa av landets 47 miljoner invånare blir fotbollsmiljonerna provokativa.

- Av vilken anledning förtjänar de spanska spelarna så höga premier under en ekonomisk kris när pensioner har frusits och löner har sänkts? undrar partiledaren Gaspar Llamazares.

På tidningen Marcas hemsida tyckte 86 procent av människorna att premierna är alldeles för höga.

Det har gått så långt att de spanska spelarna överväger att ta ett beslut om att åtminstone en del av pengarna, vid yttersta framgång, ska skänkas till behjärtansvärda ändamål.

Tyskarna skänker

De tyska spelarna attraheras av att få vardera 2,4 miljoner vid ett VM-guld. Men de har redan enats om att en betydande del av det totala beloppet ska doneras till Robert Enke Foundation. Han var målvakten som begick självmord i höstas och nu vill landslagsspelarna gynna hans familj.

I Italien offentliggjordes det politiska beslutet om att motsvarande 250 miljarder kronor måste sparas i statliga utgifter samtidigt som VM-bonusarna avslöjades.

- Om alla gör uppoffringar blir nedskärningarna mindre och lättare att bära för alla. Fotbollen borde också bidra, anser ministern Roberto Calderoli.

Giancarlo Abete, ordföranden i Italiens fotbollsförbund, kommenterade genom att betona att pengarna kommer från Internationella fotbollsförbundet och att de inte berör den statliga budgeten. 

Lagerbäcks guldkantade avtal

Lars Lagerbäck har ett avtal med Nigeria som är guldkantat. Inte nog med att ersättningen för några sommarveckor ger honom nära 10 miljoner.

Dessutom får han 1 170 000 kronor om Nigeria når en åttondelsfinal i VM, enligt nya uppgifter. Skulle Lagerbäck lyckas med bedriften att lotsa sitt nya landslag till VM-guld belönas han med 3,9 miljoner.

Spelarna, då? De får nöja sig med i sammanhanget blygsamma 780 000 kronor.

Vadslagningsfirmornas favorit

Spanien vinner VM medan Nordkorea och Nya Zeeland misslyckas, allt enligt de brittiska vadslagningsfirmorna.
Brittiska William Hill ger fyra gånger pengarna vid spansk seger, Brasilien 4,5, Argentina, 6,5 och England 8 gånger pengarna.
Nordkorea och Nya Zeeland står inte högt i kurs och Danmark rankas före avspark som mästerskapets 21:a lag.Fakta

Oddsen för alla 32 VM-lag från William Hill:
Spanien 4,00
Brasilien 4,50
Argentina 6,50
England 8,00
Holland 10,00
Tyskland 14,00
Italien 16,00
Frankrike 20,00
Portugal 25,00
Elfenbenskusten 50,00
Serbien 66,00
Mexiko 80,00
USA 80,00
Chile 80,00
Kamerun 100,00
Paraguay 100,00
Uruguay 100,00
Ghana 125,00
Nigeria 150,00
Sydafrika 150,00
Danmark 150,00
Australien 150,00
Grekland 200,00
Schweiz 250,00
Sydkorea 250,00
Slovakien 300,00
Japan 400,00
Slovenien 400,00
Algeriet 500,00
Honduras 1 000,00
Nordkorea och Nya Zeeland 2 000,00
Källa: TT-Reuters


Storlagens guldbonusar:
Spanien: 5,8 miljoner
Argentina: 5 miljoner
England: 4,6 miljoner
Frankrike: 3,8 miljoner
Tyskland: 2,4 miljoner
Italien: 2,3 miljoner
Brasilien: 1,7 miljoner

 

 

Utbildningsbolaget Stubybee tar in ytterligare miljoner i riskkapital – bland annat från två landslagsspelare i fotboll, Pontus Jansson och Robin Olsen via deras gemensamma investeringsbolag, PJ och PL Invest. 

"Hela den olympiska rörelsen, och speciellt IOK, är rörd över den stora kopplingen som fransmännen har gjort mellan Notre-Dame och OS i Paris 2024."IOO

Thom Bach, ordförande i IOK, reagerade efter branden i Notre-Dame och lät meddela att den olympiska rörelsen erbjuder 500 000 euro – motsvarande cirka 5,5 miljoner kronor – till återuppbyggnaden av katedralen så att den ska stå färdig till OS i Paris 2024.

Den tilltänkta tennissatsningen vid Svaneholms slott vid Skurup kommer allt närmare. Biljettförsäljningen är inledd och åskådarna ska bl a få se Mats Wilander möta John McEnroe. Bakom initiativet står entreprenören Mårten Hedlund och hans företag 3RS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Anna och Emil Jönsson Haag , avslutade sina framgångsrika karriärer som skidåkare och vill vänja sig utan alla resor och träningar. Nu gäller ett annat liv. Från hemmet på Frösön beger de sig ut på olika uppdrag. Senast - de är ambassadörer för Folkspel.

Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:

- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring", 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar

SVT:s programdirektör Jan Helin försöker hålla liv i Vinterstudions brasa. – Vår målsättning är att fortsätta sända Vinterstudion. Först minst tre år framåt men sedan har vi som mål att fortsätta efter det, säger han.

I kväll bänkar sig miljontals tv-tittare för att se om Ajax kan skrälla igen i kvartsfinalen i Champions League mot Juventus. Speciellt i blickpunkten är 21-årige Frenkie de Jong, spelaren som framför allt legat bakom Ajax framgångar under säsongen.

Efter 1-1  hemma mot de trefaldiga mästarna Real Madrid gjorde Ajax sensation genom att besegra och slå ut spanjorerna med en 4-1-seger. Ikväll gäller bortaplan igen för Ajax.