Kritiken växer mot VM-bonusar

Spanien framstår allt mera som den stora favoriten inför fotbolls-VM. Nu framkommer att de spanska stjärnorna har den allra största segerbonusen, men hemma i Spanien med arbetslöshet och penningoro växer protesterna.

5,8 miljoner kronor får var och en av spelarna i Spaniens trupp vid ett VM-guld. Argentina skuggar på 5 miljoner och därpå följer England med 4,6 miljoner.

När de höga miljonbonusarna har blivit kända reagerar människor i hemländerna. Det råder finanskris och såväl Spanien som Argentina har drabbats.

Stjärnorna hör protesterna

- Det är obscent och skandalöst, protesterar spanska politiker. 

Med 4 fyra miljoner arbetslösa av landets 47 miljoner invånare blir fotbollsmiljonerna provokativa.

- Av vilken anledning förtjänar de spanska spelarna så höga premier under en ekonomisk kris när pensioner har frusits och löner har sänkts? undrar partiledaren Gaspar Llamazares.

På tidningen Marcas hemsida tyckte 86 procent av människorna att premierna är alldeles för höga.

Det har gått så långt att de spanska spelarna överväger att ta ett beslut om att åtminstone en del av pengarna, vid yttersta framgång, ska skänkas till behjärtansvärda ändamål.

Tyskarna skänker

De tyska spelarna attraheras av att få vardera 2,4 miljoner vid ett VM-guld. Men de har redan enats om att en betydande del av det totala beloppet ska doneras till Robert Enke Foundation. Han var målvakten som begick självmord i höstas och nu vill landslagsspelarna gynna hans familj.

I Italien offentliggjordes det politiska beslutet om att motsvarande 250 miljarder kronor måste sparas i statliga utgifter samtidigt som VM-bonusarna avslöjades.

- Om alla gör uppoffringar blir nedskärningarna mindre och lättare att bära för alla. Fotbollen borde också bidra, anser ministern Roberto Calderoli.

Giancarlo Abete, ordföranden i Italiens fotbollsförbund, kommenterade genom att betona att pengarna kommer från Internationella fotbollsförbundet och att de inte berör den statliga budgeten. 

Lagerbäcks guldkantade avtal

Lars Lagerbäck har ett avtal med Nigeria som är guldkantat. Inte nog med att ersättningen för några sommarveckor ger honom nära 10 miljoner.

Dessutom får han 1 170 000 kronor om Nigeria når en åttondelsfinal i VM, enligt nya uppgifter. Skulle Lagerbäck lyckas med bedriften att lotsa sitt nya landslag till VM-guld belönas han med 3,9 miljoner.

Spelarna, då? De får nöja sig med i sammanhanget blygsamma 780 000 kronor.

Vadslagningsfirmornas favorit

Spanien vinner VM medan Nordkorea och Nya Zeeland misslyckas, allt enligt de brittiska vadslagningsfirmorna.
Brittiska William Hill ger fyra gånger pengarna vid spansk seger, Brasilien 4,5, Argentina, 6,5 och England 8 gånger pengarna.
Nordkorea och Nya Zeeland står inte högt i kurs och Danmark rankas före avspark som mästerskapets 21:a lag.Fakta

Oddsen för alla 32 VM-lag från William Hill:
Spanien 4,00
Brasilien 4,50
Argentina 6,50
England 8,00
Holland 10,00
Tyskland 14,00
Italien 16,00
Frankrike 20,00
Portugal 25,00
Elfenbenskusten 50,00
Serbien 66,00
Mexiko 80,00
USA 80,00
Chile 80,00
Kamerun 100,00
Paraguay 100,00
Uruguay 100,00
Ghana 125,00
Nigeria 150,00
Sydafrika 150,00
Danmark 150,00
Australien 150,00
Grekland 200,00
Schweiz 250,00
Sydkorea 250,00
Slovakien 300,00
Japan 400,00
Slovenien 400,00
Algeriet 500,00
Honduras 1 000,00
Nordkorea och Nya Zeeland 2 000,00
Källa: TT-Reuters


Storlagens guldbonusar:
Spanien: 5,8 miljoner
Argentina: 5 miljoner
England: 4,6 miljoner
Frankrike: 3,8 miljoner
Tyskland: 2,4 miljoner
Italien: 2,3 miljoner
Brasilien: 1,7 miljoner

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det var förre fotbollsstjärnan och affärsmannen Kay Wiestål, 78, som initierade Victoriadagen i Borgholm på Öland. Ifjol tackade han för sig efter 40 år som ansvarig. Wiestål träffade kung Carl Gustaf XVI 1976 på dåvarande kändiskrogen Alexandra i Stockholm och lade fram sin idé att kronprinsessans födelsedag borde firas på Öland. Kungen nappade på förslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Spelsajterna Betsson och Kindred ville ha tillgång till ATG:s spelpooler. Nu har Konkurrensverket sagt nej. ”Ett oerhört viktigt beslut i rätt riktning”, säger Hasse Lord Skarplöth, Chief Executive Officer på ATG.

SVT ska visa, och bevaka i stor skala de kommande tolv SM-veckorna. Allt enligt det program-koncept som public service-bolaget har initierat och backat upp i några år.

SVT är partner till RF och en rad specialförbund och det ligger i bolagets intresse att ge uppmärksamhet till arrangemangen såväl sommar som vinter.En mångfald av idrotter får möjlighet att exponeras sedan programidén vann kraft.  

Gränser existerar inte i denna orimliga värld, men fansen, då… Deras säsongsbiljetter, deras TV-abonnemang blir bara dyrare. 

Fotbollens silly season är som mest intensiv och varje dag rapporteras om både transfers och anbud, möjliga eller omöjliga.

Summorna och siffrorna fullkomligt galopperar i en sanslös oordning. Det är så mycket pengar att människor får svårt att räkna.