Därför avgick Åman som vd i Leksand

Nu bekräftar Håkan Åman att splittringen i Leksands IF fick honom att hoppa av som vd. ”Det har varit aktuellt sedan april då det sportsliga misslyckandet på nytt var ett faktum” säger han och hävdar att ett spel har pågått bakom kulisserna och till slut fick han nog.

- Det härrör ursprungligen enbart från sportbesvikelsen. Men nu skjuter de också på de människor som skapat värden åt LIF, menar Håkan Åman i Dalarnas Tidningar.

Har känt till kritiken

Han såg sig tvungen att avsluta två projekt, dels klubbens traditionella kryssning och dels planeringen inför den unika matchen på uterink mot Mora i vinter.

- Det finns inga riktigt lämpliga tillfällen att avgå. Jag kunde lika gärna avgått veckorna innan.

Han är fullt medveten om att han har varit omdiskuterad och han förklarar det med misslyckandet att inte nå elitserien.

"Skjuter på fel människor"

- Det har pågått ett stort strategiskt spel ända sedan april. Det härrör ursprungligen enbart från sportbesvikelsen. Men nu skjuter de också på de människor som skapat värden åt LIF.

Ett krismöte med en vädjan om gemenskap när föreningen ställdes på prov gav inget resultat.

- Det har varit mycket skitprat och många felaktigheter. Jag har papper på att allt skötts i god ordning, därför känner jag mig helt trygg.

- Alla affärer är behandlade på konsortiemötet i juni och godkända av LIF:s styrelse och samtliga aktieägare.

"Inga aktieintäkter"

Han tillbakavisar om att han själv har tjänat pengar på aktieaffärer i klubben.

- Påståendet är fullständigt taget ur luften. Jag har tagit en stor risk för att rädda klubben i det akuta läget 06/07. Jag köpte aktier samtidigt som P-O Ejendal, Lars-Göran Hagström och Håkan Östlund. Vi köpte på samma prisnivå för att rädda klubben.

- Jag har inte tjänat en krona eftersom jag inte sålt aktierna.

Han reagerar kraftigt mot kritiken som riktas mot Nils-Erik Johansson.

- Det är ovärdigt att komma med ogrundade anklagelser mot en 77-årig man som Nils Erik. Utan honom hade Leksand i dag varken haft elitishockeyn eller arenan, säger han till Dalarnas Tidningar.

Ersättaren är utsedd

Åmans ersättare är utsedd. Mats Aspemo blir tillförordnad vd i klubben.

- Det har varit en turbulent tid i Leksands IF och jag vill i första hand skapa lugn och ro i föreningen, säger Mats Aspemo som åtminstone blir kvar fram till den 30 april.

- Först måste jag visa att jag kan göra ett bra jobb och att de övriga i föreningen trivs med mig. Den här tiden ger LIF en möjlighet att hitta en långsiktig lösning för tjänsten, säger Aspemo som tidigare har jobbat vid storsponsorn Per-Olof Ejendals bolag.

- Jag kom hem därifrån i slutet av augusti och min plan var att ta det lugnt ett tag och skriva romaner, säger Aspemo.

Ejendal stoppar miljonsatsningarna

Samma PO Ejendal som inte förnekar att han tyckte att Håpkan Åman hade gjort sitt.

- Jag ville inte ha honom på den posten, säger Ejendal. Jag ville inte ha de två senaste sportcheferna Mikael Lundström och Patric Kjellberg heller.

Ejendal själv ingick tidigare i Leksands IF:s styrelse, men avgick självmant. För den skull saknar han inte åsikter.

- Folk brukar lyssna på mig, säger han. Och eftersom det är så har det ibland hänt att folk bett mig om att säga saker, jag har fört andras talan.

Hans miljonsponsringar är det slut med.

- Tidigare var företaget överkapitaliserat, vi lade vinster på hög och kunde göra sånt vi ville. Nu har vi köpt ett företag i Finland via banklån som vi betalar ränta och amorteringar på. Då finns inte den möjligheten längre.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.