Flera avhopp - Hammarby spricker

Hammarby fotboll spricker. Det ekonomiska hotet kvarstår och flera ledande personer hoppar av. Först vd:n Åsa Sånemyr och på torsdagskvällen även Henrik Wesslén och Per Apelgren. Samtidigt framkom att att Apelgren tillhörde finansiärerna när Hallenius köptes till klubben och nu hade en dubbelroll vid försäljningen.

Henrik Wesslén var ordförande i både Hammarby IF TFF och Hammarby Fotboll AB, och Per Apelgren ledamot i Hammarby Fotboll AB. Med omedelbar verkan släpper de sina uppgifter.

Ett nytt årsmöte planeras till november. Ny ordförande så länge blir Kent Hertzell, enligt Sportbladet.

- Någon måste representera föreningen och svara på frågor, som Hertzell uttrycket det i tidningen.

I Hammarby Fotboll AB står AEG:s svenske representant Per Magnusson, som knuffades fram när Wesslén röstades bort, som tillfällig ordförande. Något som bryter mot en överenskommelse när AEG och Hammarby blev partners, men som nu ansågs som det bästa under rådande omständigheter.

Det som skedde under dryga 24 timmar under onsdagen och torsdagen kan inte vara annat än det värsta och mest kaotiska i Hammarbys historia.

”Jobbet egentligen jätteroligt”

Efter alla turer runt Linus Hallenius och hans övergång till Genoa blev det utlösande för vd:n Åsa Sånemyrs uppsägning. Hon hade fått nog och anser det var omöjligt att jobba vidare i en klubb utan struktur.

Sånemyr avslöjar att Hammarby Fotboll AB bara var två veckor från konkurs innan uppgörelsen med Linus Hallenius gick igenom.

Att hon inte ser något annat val än att säga upp sig efter bara fem månader beklagar hon i själva verket:

- Jag tycker det är väldigt tråkigt för det här är ett jätteroligt jobb, men samarbetet med bolagsstyrelsen fungerar inte, säger Åsa Sånemyr.

Åsa Sånemyr, Hammarby Fotboll AB:s vd, har sagt upp sig från företaget. Hon lämnade beskedet till tf styrelseordförande Per Magnusson efter att överenskommelsen kring Linus Hallenius var klar under gårdagen.

”Underminerar mitt jobb”

- Jag tycker det här är ett jättekul jobb och det finns så mycket att göra, men det är omöjligt för mig att arbeta med den styrelsestruktur som finns idag, säger Åsa Sånemyr.

- Bolagsstyrelsen underminerar mitt arbete hela tiden, till exempel genom att läcka ut uppgifter och jobba operativt. Vi har diskuterat problematiken kring det flera gånger, men det bara fortgår.

Åsa Sånemyr tillträdde för fem månader sedan och har lett arbetet med att få en sund ekonomi i Hammarby Fotboll AB och skapandet av en ny organisation efter att företaget sa upp personal i våras.

En passiv styrelse

- Under fem månader jag arbetat har inte bolagsstyrelsen kommit med en enda strategi eller en enda målsättning. Hammarby IF FF:s medlemmar måste fundera på hur styrelsestrukturen ska se ut för jag tror inte det hänger enbart på vilka personer som sitter i styrelsen utan strukturen är fel.

Under sin tid har Åsa Sånemyr mött massor med eldsjälar som gör allt för att Hammarby Fotboll ska bli framgångsrikt.

- Det smärtar mig mest att lämna alla som kämpar så hårt. Medarbetarna får alldeles för lite cred för den energi de lägger ner för Hammarby Fotbolls bästa, säger Åsa Sånemyr.

Ett kaos som bara blir värre

Per Magnusson, tf styrelseordförande i Hammarby Fotboll AB, beklagar Åsa Sånemyrs vilja att sluta i klubben.

- Samtidigt har jag förståelse och respekt för hennes beslut. Åsa har varit enastående vd. Åsa är en skicklig företagsledare med stor integritet och arbetskapacitet Hon har under mycket besvärliga omständigheter framgångsrikt lett Hammarby Fotboll och bland annat tillsammans med sportchefen Thomas Andersson nyligen rott i land en av Hammarbys viktigaste och bästa affärer.

Åsa Sånemyr fortsätter sitt jobb i Hammarby Fotboll AB uppsägningstiden ut.

Alla fakta som har framkommit under de senaste dagarna påvisar inte annat än ett kaos i Hammarby. Uppgifter om vad som har hänt och vad som är sant korsar varandra ideligen och frågan är om och hur det kan bli ordning i klubben igen.

Fakta

Här försvinner miljonerna

Hammarby säljer Linus Hallenius till Genoa och övergångssumman är hemlig. Men bedömare gör gällande att det torde röra sig runt 14 miljoner kronor. Men klubben får långt ifrån behålla de pengarna trots att varje krona är livsviktig i dagsläget.

- 7 procent, runt 1 miljon kronor, betalas ut till agenten.

- 15 procent, dryga 2 miljoner, går till Hallenius moderklubb, GIF Sundsvall.

- X antal procent går till den grupp av finansiärer som möjliggjorde Hallenius övergång från Sundsvall. Gruppen benämns ”Transferkorgen”, enligt DN, och består bl a av förre vd:n Michael Andersson, förre spelaren Mikael Lindqvist och - Per Apelgren. Gruppen ska få tillbaka sitt satsade kapital samt en betydande del av övergångsbeloppet.

Apelgren, då? Ja när röstningen skedde beträffande ja eller nej till en försäljning av Hallenius var det han som fällde avgörande när tre AEG-representanter sa ja medan en trio Bajen-ledare sa nej.

Apelgren satt på två stolar, som ledamot i Hammarbys fotboll och som finansiär av spelaren diskussionen gällde.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.