AEG vill bygga nytt Hammarby

AEG (Anschutz Entertainment Group) äger 49 procent av Hammarby Fotboll. Aktier som har minskat i värde i takt med lagets motgångar. Men nu med nya Stockholmsarenans tillkomst avslöjas att AEG har tagit ett beslut att bygga ett nytt Hammarby med målet att skapa ett topplag i allsvenskan redan 2013 när arenan står klar.

AEG driver Globenområdet och lägger stora resurser på många arrangemang i alla anläggningar. Samtidigt är AEG också en delägare i Hammarby Fotboll AB.

Enad satsning på Bajen och arenan

Den här säsongen har ett dalande Hammarby, på ett Söderstadion som snart ska rivas, skapat diskussioner hos det amerikanske nöjes- och sportföretag.

Sedan uppgifter om nya beslut läckt ut valde AEG på fredagsmorgonen att gå ut med ett pressmeddelande om den nya inriktningen:

"Anschutz Entertainment Group har fattat ett strategiskt beslut att lägga än större fokus på Hammarby. Visionen och målet är att laget ska tillbaka i Allsvenskan som topplag 2013 när Stockholmsarenan invigs. Ett steg på vägen är tillsättandet av två nya styrelseledamöter".

AEG behåller aktierna

Globe Arenas vd Ninna Engberg och Chris Klein, tidigare landslagsspelare i USA, tar plats i styrelsen och tillsammans med Per Magnusson ska de representera AEG:s intressen.

Samtidigt framkommer att AEG att de inte alls vill sälja sin andel på 49 procent av aktieinnehavet.

Nu sker raka motsatsen - AEG ska bevaka sina intressen, värna om fotbollsbolaget och anläggningen, och det innebär att bolaget också ska investera.

Satsning kräver många miljoner

Att bygga upp ett allsvenskt topplag kostar många miljoner.

- Mitt uppdrag blir att tillsammans med Hammarbyfamiljen ta fram en strategi som fokuserar på affärsutveckling, kommersiella rättigheter, sponsringsplattform och den typen av frågor som är viktiga för Hammarbys ekonomi. Jag hoppas att min erfarenhet och min lokala förankring kan bidra till att hjälpa Hammarby till att bli ett framgångsrikt allsvenskt lag snart igen, säger Ninna Engberg, VD på Stockholm Globe Arenas.

Ninna Engberg har tidigare ingått i bandyförbundets styrelse och har nu bytt till  ishockeyförbundets styrelse. Via sitt jobb i dag har hon ett omfattande kontaktnät. Hon kommer också att jobba med frågor kring hur Hammarby blir framgångsrika ekonomiskt i nya Stockholmsarenan.

AEG förhandlar med AEG

- För AEG är det otroligt viktigt att vi får in en affärsinriktad person med en lokal förankring som förstår marknaden och fotbollen i Sverige. Ninna har under sina två år som VD för Stockholm Globe Arenas visat att hon har en utmärkt känsla för både svensk idrott och den svenska marknaden, säger Per Magnusson, AEG:s tredje representant i styrelsen.

Hammarby med sitt starka varumärke och sina många fans har enorma möjligheter. En ny och modern arena är ytterligare en pusselbit. Fattas gör bara ett bra lag...

- Klubben har redan fantastiska förutsättningar. Nu ska vi ta fram en plan för att ta Hammarby uppåt sportsligt och affärsmässigt, säger Ninna Engberg.

Sedan kan man fråga sig vad som sker i den stunden då AEG som driftansvarig för Stockholmsarenan ska förhandla med klubben, med AEG som stark aktieägare.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.