Från 290 till 375 hästkrafter!

Nya bilar, mera racingbil, högre farter. Svensk banracing tar sats inför framtiden. Nyheter och rapporter från STCC, BTCC och Carrera Cup förmedlar optimism.

Från 2012 gäller ett helt nytt reglemente i STCC och målet är ett hållbart reglemente från häftig racing till miljöaspekterna, enligt STCC:s vd Bub Huzell.

Vill undvika straffvikter

Nu presenterar STCC AB sitt förslag till tekniskt reglemente 2012 på sin hemsida sedan team och förare fått ta del av planerna.

Tanken är att ge publiken häftigare racing med sportsligt rättvisa förutsättningar. Samtidigt sänks kostnaderna för förare och team och den kommersiella plattformen breddas via ett skandinaviskt mästerskap.

Det nya reglementet, som skulle ha presenterats i samband med hösttävlingen på Ring Knutstorp, är inte fastslaget ännu. STCC AB avvaktar ett förslag från en teamgrupp innan beslutet klubbas.

Det handlar också mycket om fart. I de nya bilarna tillåts turbomotorer om 375 hästar mot 290 i dag. Annars är målet att undvika straffvikter och ändringar under säsongen och därmed skapa större rättvisa.

Mindre än två veckor efter årets final framkom planerna för Carrera Cup 2011 under en presentationsdag på Karlskoga-banan. Ny bil och en tävling under Nürburgring 24-timmars är de största nyheterna.

Carrera Cup på Nürburgring

- Nya bilar, världens största Cup-tävling på Nürburgring och en förstärkt organisation. Vi har ett mycket starkt paket till 2011, säger Carrera Cup-general Thomas Johansson.

Säsongen börjar på Jyllandsringen i maj och finalen körs traditionsenligt på Mantorp i september. Ett nytt och spännande tillägg i kalendern är Nürburgring Nordschleife.
Carrera Cup Scandinavia kommer att tävla mot de övriga Carrera Cup-mästerskapen i världen under legendariska Nürburgring 24-timmarshelgen, en tävling som lockar en kvarts miljon åskådare. Ett startfält på över 200 Carrera Cup-bilar är väntade.

20 nya bilar beställda

- Tävlingen är inte till 100 procent bekräftad, men det mesta pekar mot det och vi kommer ge slutgiltigt besked inom någon vecka. Tävlingen har potential att bli bland det häftigaste någonsin för ett enmärkesmästerskap, säger Johansson.

20 nya bilar är beställda till Carrera Cup Scandinavia 2011 och ytterligare fyra bilar är preliminärbokade. Dessutom kommer de äldre Carrera Cup-bilarna tillåtas att tävla jämsides med de nya Carrera Cup-bilarna i en egen kategori.

- Vi räknar med mellan 20 och 30 bilar på startlinjen i maj, ett mycket starkt startfält med intressanta förare i båda kategorier, säger Johansson.

Fakta

STCC 2011

1. 30-1 april-maj - Jyllandsringen, Danmark

2. 13-14 maj - Ring Knutstorp

3. 27-28 maj - Mantorp Park

4. 17-18 juni - STCC City Race, Göteborg

5. 1-2 juli - Falkenberg

6. 12-13 aug - Karlskoga

7. 27-28 aug - Jyllandsringen, Danmark

8. 9-10 sep - Ring Knutstorp

9. 23-24 sep - Mantorp Park

Med Vancouver-stjärnan Elias Pettersson, 21 år, som affischnamn, och med samarbetsavtal med världens största skridskotillverkare, kanadensiska Bauer, är Sundsvallsföretaget Prosharp, en allt större aktör i hockey-världen.

Allt började hemma i garaget hemma mot Rune Eriksson i Njurunda, ingenjör och med ett varmt hockeyhjärta.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Startavgifter i motionslopp ingår nu i det friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge skattefritt till sina anställda. Hästkörning, agility, sportfiske och enduro omfattas också, efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen.

 

 – Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Det gäller såväl fritidsaktiviteter med ett mindre inslag av motion som mer avancerade kurser som vi tidigare inte har kunnat godkänna, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Över en halv miljon insamlade på ett dygn

Brynäs vädjan till fansen för att säkra stjärnorna har gett ett ett sanslöst gensvar! På bara några timmar samlade Brynäs fans in över 628 000 kr efter klubbens vädjan om hjälp för att slutföra  stjärnvärvningarna. Insamlingen ska hjälpa SHL-klubben att finansiera värvningarna av forwarden Patrik Berglund, 32, och backen Simon Bertilsson, 29.