Från 290 till 375 hästkrafter!

Nya bilar, mera racingbil, högre farter. Svensk banracing tar sats inför framtiden. Nyheter och rapporter från STCC, BTCC och Carrera Cup förmedlar optimism.

Från 2012 gäller ett helt nytt reglemente i STCC och målet är ett hållbart reglemente från häftig racing till miljöaspekterna, enligt STCC:s vd Bub Huzell.

Vill undvika straffvikter

Nu presenterar STCC AB sitt förslag till tekniskt reglemente 2012 på sin hemsida sedan team och förare fått ta del av planerna.

Tanken är att ge publiken häftigare racing med sportsligt rättvisa förutsättningar. Samtidigt sänks kostnaderna för förare och team och den kommersiella plattformen breddas via ett skandinaviskt mästerskap.

Det nya reglementet, som skulle ha presenterats i samband med hösttävlingen på Ring Knutstorp, är inte fastslaget ännu. STCC AB avvaktar ett förslag från en teamgrupp innan beslutet klubbas.

Det handlar också mycket om fart. I de nya bilarna tillåts turbomotorer om 375 hästar mot 290 i dag. Annars är målet att undvika straffvikter och ändringar under säsongen och därmed skapa större rättvisa.

Mindre än två veckor efter årets final framkom planerna för Carrera Cup 2011 under en presentationsdag på Karlskoga-banan. Ny bil och en tävling under Nürburgring 24-timmars är de största nyheterna.

Carrera Cup på Nürburgring

- Nya bilar, världens största Cup-tävling på Nürburgring och en förstärkt organisation. Vi har ett mycket starkt paket till 2011, säger Carrera Cup-general Thomas Johansson.

Säsongen börjar på Jyllandsringen i maj och finalen körs traditionsenligt på Mantorp i september. Ett nytt och spännande tillägg i kalendern är Nürburgring Nordschleife.
Carrera Cup Scandinavia kommer att tävla mot de övriga Carrera Cup-mästerskapen i världen under legendariska Nürburgring 24-timmarshelgen, en tävling som lockar en kvarts miljon åskådare. Ett startfält på över 200 Carrera Cup-bilar är väntade.

20 nya bilar beställda

- Tävlingen är inte till 100 procent bekräftad, men det mesta pekar mot det och vi kommer ge slutgiltigt besked inom någon vecka. Tävlingen har potential att bli bland det häftigaste någonsin för ett enmärkesmästerskap, säger Johansson.

20 nya bilar är beställda till Carrera Cup Scandinavia 2011 och ytterligare fyra bilar är preliminärbokade. Dessutom kommer de äldre Carrera Cup-bilarna tillåtas att tävla jämsides med de nya Carrera Cup-bilarna i en egen kategori.

- Vi räknar med mellan 20 och 30 bilar på startlinjen i maj, ett mycket starkt startfält med intressanta förare i båda kategorier, säger Johansson.

Fakta

STCC 2011

1. 30-1 april-maj - Jyllandsringen, Danmark

2. 13-14 maj - Ring Knutstorp

3. 27-28 maj - Mantorp Park

4. 17-18 juni - STCC City Race, Göteborg

5. 1-2 juli - Falkenberg

6. 12-13 aug - Karlskoga

7. 27-28 aug - Jyllandsringen, Danmark

8. 9-10 sep - Ring Knutstorp

9. 23-24 sep - Mantorp Park

Räddningsaktionen för Östersunds FK fortsätter.På måndagen framkom, via tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen hur försäljningen har gått sedan starten i september att när aktier i klubbens dotterbolag, Östersunds FK Elitfotboll AB, började att saluföras.

Evenemangsgatan i Göteborg är något som många andra kommuner sneglar mot och ser som ett föredöme. Med arenor samlade så föredömligt  - med Scandinavium, Lisebergshallen, Valhallabadet, Heden,  Ullevi och Valhalla sporthallar finns ett jättelikt utbud av arrangemang årligen och lockar flera hundra tusen besökare. Det innebär att ingen annan stans är idrottsturismen så utvecklad – och nu hotad.Det finns ett växande behov av renovering och nybyggen. Kruxet  är politikerna inte kan hålla sams när frågorna kommer på bordet.  

Hon tilldelades Jerringpriset – och så tyckte svenska folket att hon var värd Jerringpriset . Och som inte det var nog blev hon också Årets kvinnliga idrottare

Tove Alexandersson – Orienteringsdrottningen blev även Idrottsgalans drottning!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nu ska hockeyspelarna i Tre Kronor bli eleganta, åtminstone utanför isen. Svenska Ishockeyförbundet nämligen kan presentera Brothers som ny samarbetspartner till Tre Kronor. 

SVT har lyckats köpa sändningsrättigheter till vinteridrott som innebär mer och ett bättre innehåll i framför allt Vinterstudion. Detta efter att SVT har förlängt avtalet med Österrikes skidförbund vilket innebär tillgång till samtliga världscuptävlingar i Österrike till och med våren 2024. I rättighetspaketet ingår även  tävlingar i längdskidor, skicross, freeski och snowboard i Österrike. Avtalet sträcker sig till och med april 2024. Vinterstudion är säkrad för ett par år framåt.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.