Från 290 till 375 hästkrafter!

Nya bilar, mera racingbil, högre farter. Svensk banracing tar sats inför framtiden. Nyheter och rapporter från STCC, BTCC och Carrera Cup förmedlar optimism.

Från 2012 gäller ett helt nytt reglemente i STCC och målet är ett hållbart reglemente från häftig racing till miljöaspekterna, enligt STCC:s vd Bub Huzell.

Vill undvika straffvikter

Nu presenterar STCC AB sitt förslag till tekniskt reglemente 2012 på sin hemsida sedan team och förare fått ta del av planerna.

Tanken är att ge publiken häftigare racing med sportsligt rättvisa förutsättningar. Samtidigt sänks kostnaderna för förare och team och den kommersiella plattformen breddas via ett skandinaviskt mästerskap.

Det nya reglementet, som skulle ha presenterats i samband med hösttävlingen på Ring Knutstorp, är inte fastslaget ännu. STCC AB avvaktar ett förslag från en teamgrupp innan beslutet klubbas.

Det handlar också mycket om fart. I de nya bilarna tillåts turbomotorer om 375 hästar mot 290 i dag. Annars är målet att undvika straffvikter och ändringar under säsongen och därmed skapa större rättvisa.

Mindre än två veckor efter årets final framkom planerna för Carrera Cup 2011 under en presentationsdag på Karlskoga-banan. Ny bil och en tävling under Nürburgring 24-timmars är de största nyheterna.

Carrera Cup på Nürburgring

- Nya bilar, världens största Cup-tävling på Nürburgring och en förstärkt organisation. Vi har ett mycket starkt paket till 2011, säger Carrera Cup-general Thomas Johansson.

Säsongen börjar på Jyllandsringen i maj och finalen körs traditionsenligt på Mantorp i september. Ett nytt och spännande tillägg i kalendern är Nürburgring Nordschleife.
Carrera Cup Scandinavia kommer att tävla mot de övriga Carrera Cup-mästerskapen i världen under legendariska Nürburgring 24-timmarshelgen, en tävling som lockar en kvarts miljon åskådare. Ett startfält på över 200 Carrera Cup-bilar är väntade.

20 nya bilar beställda

- Tävlingen är inte till 100 procent bekräftad, men det mesta pekar mot det och vi kommer ge slutgiltigt besked inom någon vecka. Tävlingen har potential att bli bland det häftigaste någonsin för ett enmärkesmästerskap, säger Johansson.

20 nya bilar är beställda till Carrera Cup Scandinavia 2011 och ytterligare fyra bilar är preliminärbokade. Dessutom kommer de äldre Carrera Cup-bilarna tillåtas att tävla jämsides med de nya Carrera Cup-bilarna i en egen kategori.

- Vi räknar med mellan 20 och 30 bilar på startlinjen i maj, ett mycket starkt startfält med intressanta förare i båda kategorier, säger Johansson.

Fakta

STCC 2011

1. 30-1 april-maj - Jyllandsringen, Danmark

2. 13-14 maj - Ring Knutstorp

3. 27-28 maj - Mantorp Park

4. 17-18 juni - STCC City Race, Göteborg

5. 1-2 juli - Falkenberg

6. 12-13 aug - Karlskoga

7. 27-28 aug - Jyllandsringen, Danmark

8. 9-10 sep - Ring Knutstorp

9. 23-24 sep - Mantorp Park

Damkronornas bojkott av landslagsspel ger effekt – nu regnar ekonomiskt stöd över hockeyns landslagstjejer. Efter torsdagens besked av Svenska Ishockeybundet, där rätten till ersättning för förlorad arbetsinkomst, garanterades fortsatte pengaregnet under fredagen.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Nog har intresset för damfotboll efter VM-succén blivit större. Damallsvenskans publiksiffror har ökat med 30 procent efter Sveriges bronsbragd. Nu finns det siffror på det. Före VM, då sju omgångar spelades, låg snittet på 751. I dag, efter sju nya omgångar efter VM är snittet uppe på 983. En 30 procentig ökning!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Spelinspektionen har slagit till mot spelbolagen för andra gången i år. Nu är det fyra spelbolag som tillsammans får böta drygt 20 miljoner kronor. De har erbjudit vadhållning på matcher där de flesta är under 18 år. Det är förbjudet.

De tio namnen till det populära programmet Mästarnas mästare är klara. De tio atleterna är indelade i två grupper. Inspelning startar i Grekland i september. I vår visas programmet på SVT och då får vi reda på vem som blev Mästarnas mästare 2020.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.