Över 30 miljoner lockar längdåkarna

Jessica Lindell-Vikarby på glaciären. Det är hon och övriga alpina åkare som tjänar mest av stjärnorna inom vinteridrotterna. Men allt flera miljoner kronor pumpas in i längdskidåkningen.

Sedan tidigare har det varit känt att enbart i Världscupen stod totalt 20,7 miljoner på spel. Nu ska också VM-framgångar belönas.

Prispengar i VM för första gången

För första gången får längdåkarna prispengar under VM.

- Det var på tiden, säger skidåkarna med en mun.

De vet vad skidskyttar och de alpina åkarna har tjänat och undrat varför det har varit så orättvist.

Men vintern 2010/2011 blir den mest lukrativa någonsin för skidåkarna. I Världscupen, VM och övriga tävlingar uppgår prispnegarna till runt 30 miljoner kronor.

Åkarna ska få en del av kakan

Marcus Hellner var den mest framgångsrike åkaren förra säsongen och tog hem totalt 620 000 kronor i prispengar. Charlotte Kalla kom upp i 470 000 kronor. De stora pengar finns i sponsoruppdragen.

VM har varit en väg till just reklamuppdrag, men nu ger sig Fis (Internationella skidförbundet) och ger de främsta VM-åkarna prispengar.
Det betyder att ett VM-guld ger 110 000 kronor.

- Prispengarna har stått stilla i många år, de har inte höjt summorna men nu ger de betalt för VM och det tycker jag är bra. Det är väldigt många sponsorer som syns på tävlingar och rätt mycket pengar som går rakt in i Fis och det är klart att man har funderat över var de pengarna går. Jag tycker att pengarna även ska gå till de som tävlar, säger Marcus Hellner till Sportbladet.

Lätt tjänat, men uppdragen splittrar

Han har, ungefär som Björn Ferry, en uppfattning om det här med pengar:

- När man kan göra 20 000 kr och mer på en dag, jo, ibland lockar det, men det splittrar också.

Träningen och rytmen i allt vad man gör måste prioriteras, det är han Ferry överens om.

Vid skid-VM belönas de sex främsta åkarna medan de tre främsta lagen i stafetten får prispengar.

Så här ser fördelningen ut

Individuellt VM-guld: 110 000 kr.
VM-silver: 69 000 kr.
VM-brons: 41 000 kr.

Stafettseger/teamsprintseger: 103 000 till laget.
En seger i världscupen: 103 000 kronor.
Nya minitouren i Kuusamo: 1,6 miljoner kronor totalt.
Tour de ski: 7 miljoner kronor totalt.
 

Fakta

Prispengar inom skidsporten

Skidskytte, Världscupen
Individuella lopp.
1) 104 000 kr
2) 78 000 kr
3) 52 000 kr
Stafett (till laget)
1) 166 500 kr
2) 100 000 kr
3) 78 000 kr

Längdåkning, världscupen
Individuella lopp
1) 104 000 kr
2) 69 000 kr
3) 34 500 kr
Stafett (till laget)
1) 83 000 kr
2) 55 500 kr
3) 27 500 kr

Alpint, världscupen
1) 242 000 kr
2) 158 500 kr
3) 103 500 kr

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.