SOK satsar 12 miljoner på valla

Vallningens betydelse inom skidåkning kan inte nog värderas. Det kan både elitåkare och motionärer intyga. Det här inser också SOK som gör en jättesatsning inför OS i Sotji 2014. 12 miljoner ska spenderas på ett eget vallningsteam.

Med rubriken ”Utveckling smala skidor" inleds SOK:s projekt som finansieras och drivs av organisationen under fyra år. Vallaexperterna Johan Wåhlström (skidskytte) och Mats Eklund (längd) blir halvtidsanställda och sliparen Lorenz Söderhielm knyts till teamet som ska jobba med både skidskyttarna och längdåkarna.

Bli världsledande på valla

- De ska jobba halva sin tid med projektet och halva i sitt respektive vallateam. Det gäller att få tid att pröva olika saker, säger SOK:s sportchef Peter Reinebo till Sportbladet.

- Dels ska lägstanivån höjas, så att man blir säkrare på det man gör. Dels ska man hitta nya saker och nå genombrott, vi hoppas bli världsledande inom vissa delområden.

OS 2014 är ett mål men även till VM 2013 ska resultatet av satsningen mätas i framgångar. Arbetet ska bedrivas mycket metodiskt. Teamet ska få möjlighet att komma till respektive tävlingsplats tidigare för att kunna göra riktiga tester och verkliga pröva rätt valla. Sålunda ska vallakillarna besöka Sotji i två omgångar varje år fram till OS. Förberedelser och test är avgörande när det gäller valla och det tar man nu fasta på.

Hyllas av Helena och Ferry

- Folk i den här branschen tror väldigt mycket. Nu ska vi ta reda på varför det blir som det blir, säger Johan Wåhlström, vallachef i skidskyttelandslaget, till Sportbladet

Helena Ekholm och Björn Ferry välkomnar satsningen.

- Jättebra. Det händer ju nya grejer där hela tiden. Det känns helt rätt med en sådan satsning, säger Helena Ekholm (före detta Jonsson).

- Det känns bra att de tar ett grepp om utvecklingen så att vi inte bara ligger och testar på tävling det vi redan har, utan försöker driva saker framåt också, menar Björn Ferry.

Skidforskare (inte verifierad)

tors, 2010-10-21 08:22

1. Forskning visar att det är bäst att inte valla alls!

CITERAT FRÅN TIDSKRIFTEN FORSKNING & FRAMSTEG NR 2/2006: Sickla i stället för valla! Vallade skidor glider visserligen en aning bättre precis när de är nyvallade, men detta tar snabbt slut. Leonid Kuzmin har genomfört en mängd försök i samma skidspår med vallade och ovallade skidor och har just lagt fram en licentiatavhandling vid Mittuniversitetet i Östersund. - Redan efter en kort stund har vallan samlat så mycket smuts att skidorna glider sämre än ovallade, säger han. I vissa försök var glidvallan bättre än ovallat i 200 meter, och som allra längst i 3,8 kilometer. Längdåkningsskidor har i dag ett belag som tillverkas av en så kallad ultrahögmolekylär polyeten. Det är ett plastmaterial med mycket goda nötningsegenskaper, låg friktion och förmåga till självsmörjning. Förutom glidet finns det också, enligt Leonid Kuzmin, en annan viktig orsak till att låta bli glidvallan. - Genom att bara skrapa undersidan av skidan med stålsickel utan att valla, slipper motionsåkaren tillbringa sin dyrbara fritid i vallningsboden, och dessutom behöver skidorna inte skickas på slipning, säger han. Leonid Kuzmin har varit inne på detta spår ända sedan 1995, då han ansvarade för vallningen åt hustrun Antonina Ordina vid skid-VM i Thunder Bay. Han lät henne åka på ovallade skidor, och hon tog brons både individuellt och i stafett.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.