Ekonomisk kris i allsvensk klubb

Pengarna sinar och Gefle IF har infört värvningsstopp inför den allsvenska säsongen. Klubben har gjort mycket lyckade spelaraffärer de senaste åren och sålt spelare för uppemot 20 miljoner kronor. Men det räcker inte.

Gefles ekonomiska kris visar också hur illa ställt det är hos vissa allsvenska klubbar. Intäkterna räcker inte eftersom utgifterna är större och Gävle-klubben har nu hamnar i en knipa.

Kan tvingas stryka träningsläger

- Hittar vi inget externt kapital så får vi försöka skära ner internt. Jag är beredd att stryka träningslägret eftersom att jag hellre har ett slagkraftigt lag inför nästa säsong än att vi åker utomlands och tränar, säger tränaren Pelle Olsson.

Det är så illa att klubben saknar pengar för att behålla sina mittbackar. Omar Jawo är på väg bort och Daniel Theorin var beredd att söka ny klubb innan han fick besked om att klubben söker extern finansiering för en fortsättning.

Styrelsen har gett Pelle Olsson order att ligga lågt med planer på nyförvärv.

Söker finansiär externt

- Om vi inte löser den här frågan så känns det inte alls bra, säger Pelle Olsson till Arbetarbladet.

- Styrelsen måste så klart ta ett stort ekonomiskt ansvar och jag sköter det sportsliga. Men samtidigt är vi eniga i föreningen om att vi behöver ytterligare en mittback i laget.

Nu försöker klubben hitta externa finansiärer och på det viset kunna säkra en fortsättning för Daniel Theorin. 500 000 kronor måste in tämligen omedelbart och därför har klubben gått ut med tiggarbrev till sponsorer och fans.

Ordföranden Leif Lindstrand bekräftar att Pelle Olsson måste avvakta händelseutvecklingen:

- Myten om att Pelle bestämmer allt i föreningen stämmer inte. Han har sportsliga ambitioner och inte längre den ekonomiska järnkollen. Utan det är det andra som tar hand om och de som tagit beslutet att det inte finns några pengar att förnya kontrakt, säger Gefle IF:s ordförande till Arbetarbladet.

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.