Ny tuff verklighet för golfen

Intresset för att spela golf är fortsatt stort, men det behöver inte innebära att man också vill vara medlem i en klubb visar en undersökning. Därför är Svenska Golfförbundet på en landsomfattande turné för att inspirera klubbarna att tänka nytt.

Från totalt 560 000 medlemmar för några år sedan till dagens medlemstal i strax över 500 000. Antalet människor som vill bli medlemmar i en golfklubb är visserligen fortfarande stort, cirka 80 000 har kommit till de senaste åren, men cirka 100 000 har samtidigt sagt upp sitt medlemskap.

Golfförbundet på turné

Därför har Sveriges största idrottsförbund för individuell idrott, Svenska Golfförbundet, gett sig ut på en landsomfattande turné med elva platser i tre omgångar – från Skellefteå i norr till Lund i söder. Namnet är ”Styrelseseminarium” och målet är att inspirera framför allt klubbarnas styrelser och klubbchefer att börja tänka nytt – och att tänka utifrån kunden.

Nyligen avslutades den andra av tre seminarieomgångar.  Där uppmuntrade omvärldsanalytikern Troed Troedson, Paradigmmäklarna, deltagarna att ”sluta planera och börja agera”.

- Det är ingen idé att göra långsiktiga planer när omvärlden förändras så snabbt som den gör i dag. Lägg istället energin på att agera utifrån det ni vet i dag. I morgon är det något helt annat som gäller – och parera det som behövs.

"Gör mer än golf"

Skandia har stöttat golfen i 15 år, som en del av verksamheten Idéer för livet. Skandias sponsorchef, Niklas Birgetz, har sporrat deltagarna att ta sitt samhällsansvar och göra flera insatser utöver golfen. Detta leder i sin tur till en mer levande verksamhet.

- Det finns många olika aktiviteter som inte handlar om golf. Klubbarna kan hjälpa till så att inte våra ungdomar hamnar snett. Det är viktigt att vi alla tar vårt samhällsansvar.

Troed Troedson tycker att klubbarna ska lägga mer energi på att ta reda på vad medlemmarna vill ha.

- Det golfen erbjuder i form av idrottslig utmaning, social samvaro, naturupplevelse och miljövård kommer att efterfrågas av allt fler. Däremot kommer inte alla att vilja vara medlemmar i en golfklubb för att komma åt detta.

Inget medlemsskap för att åka till fjällen

- Skidåkningen är en bra jämförelse. Inte vill du tvingas till att vara med i en slalomklubb bara för att kunna åka till fjällen ett par gånger om året för att åka skidor?
Stefan Westermark, Norr- och Västerbottens Golfförbund, var mycket nöjd med den andra seminarieomgången i Skellefteå:

- Inspirerande, man fick nya idéer. Det är alltid bra att tänka nytt för att kunna utveckla sin verksamhet, och det behövs mer än någonsin.
Johan Kannerberg, projektledare för ”Styrelseseminarium” på Svenska Golfförbundet, är nöjd med den respons seminariet har fått och ser fram emot den tredje omgången.

- Via ett ett utifrån- och in-perspektiv förstår vi omgivnings syn på golfklubben och golfen bättre.

Fotnot: undersökningen är gjord  av Sifo Research-International

Olle Ekengren (inte verifierad)

tors, 2010-12-09 10:02

1. Golfen

Undersökningen om golfen nämner ingenting om kostnaderna. I och för sig ett framsteg att man ska kunna spela utan att vara medlem, men det stora problemet är kostnaden för att anlägga och driva banor. I övrigt lider många klubbar fortfarande av gamla synder i form av överetablering och skrytbyggen till klubbhus.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.