Miljonflödet stoppas i landet bästa lag

När klubben inte heller kunde betala hallhyran och tvingades träna ute kom de verkliga varningssignalerna. Nu står en av bandy-Sveriges främsta klubbar, Sandvikens AIK, med växande miljonförlust som hotar verksamheten.

Här finns världens finaste bandyhall. Och Sveriges bästa bandylag. Men varken sponsorer eller publik så att det räcker. Budgeten håller inte medan utgifterna snarast har förstorats. Gapet i ekonomin bara växer och klubbens ledning måste dra i handbromsen.

Åtgärdspaket med lönesänkningar

Spelar- och ledarlöner sänks med uppemot 15 procent, övernattningar vid bortamatcher slopas, material ska sparas, med mera.

Sandviken är klubben som har sett SM-guld som enda tänkbara mål i dryga tio år. Därav har SAIK värvat och betalat höga löner. Alltid med minus i slutänden, men på ett eller annat sätt har det ändå löst sig – tills nu.

SM-guldet 1997 skapade optimismen och tron på det beständiga. 2000, 2002 och 2003 kom nya guld. Sandviken var och skulle bli oövervinnerligt.

Rysspengarna en tröst

Men redan under de här åren skapades de första hålen i kassaboken. Lönekostnaderna ökade i varenda bandyklubb, och ett lag som skulle vara bäst och möta Edsbyns (Ulf Järvefelts) satsning, ja, där steg kostnaderna ännu mera.

I några år fanns tröst för kassören – rysspengarna. Daniel “Zeke” Eriksson, Magnus Muhrén, Daniel Mossberg och Patrik Nilsson hyrdes ut och tätade de värsta hålen.

Vid Sandviken AIK:s årsmöte 2008 borde egentligen någon ha protesterat. Ett negativt kapital på 1,1 miljon kronor och leverantörsskulder på 1,9 miljoner kronor. Obetalda planhyror, inte slutförd betalningen om 400 000 kronor för biljetter från invigningen av Göransson Arena AB. Därtill hade kommunen ytterligare fordringar på klubben och som om inte det vore nog, det fanns ett stort antal skulder till privata leverantörer.

Arenan går back med 9,5 miljoner

Svenska Bandyförbundets licensnämnd reagerade när Sandviken visade upp förlustsiffror för tredje året i rad, 2006-08. En handlingsplan tillkom, men var inte effektiv och skälet då som nu är spelarlönerna.

I dag leder Sandviken elitserien och spelar en vägvinnande och härlig bandy. Men gästrikarna tycker uppenbarligen inte det samma. Varken åskådare eller sponsorer ansluter i den mängd som budgeten påvisar.

Intresset sviktar i Göransson Arena AB, den som två stiftelser från Sandvik byggde och överlät för en krona. En arena som i år beräknas få ett underskott om 9,5 miljoner. Det får kommunen stå för.

Och apropå hjälp, de här ideliga förlusterna har tillkommit trots att klubben har en mecenat i företagaren Marco Engberg. Han eller rättare sagt något av hans företag har årligen betalt uppemot 4 miljoner i löner för bandyspelare sedan fyra år tillbaka.  I år står han för ersättningen till Daniel Mossberg och Christoffer Edlund. Bandyspelare på heltid är också Misha Sveshnikov, årets värvning i elitserien.

Skuldsaneringsbolag

Dessutom engagerade Sandviken ett skuldsaneringsbolag, Abstergo, som via underhandsackord lyckades få bort nästan hela beloppet om 1,9 miljoner för drygt ett år sedan.

Men nu går det inte längre. En ny skuldmiljon växer och Sandvikens ordförande Lars-Olof Skoog slår näven i bordet.

Ett åtgärdspaket ska få ekonomin på rätt kurs. Alla utgifter måste minskas och i vårdagar, hur bra än Sandviken spelar under resten av säsongen, blir det helt nya lönenivåer när spelarnas kontrakt ska omförhandlas.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.