"De kan bilda Underhållningsidrott AB"

"De kan bilda Svensk Underhållningsidrott AB medan vi andra kan fortsätta i RF och få stöd från stat och regering!", anser Svenska Fäktförbundets ordförande, Lars Liljegren, och ser det som ett alternativ till att 51-procentsregeln måste behållas. Han ser en risk i att svensk idrott splittras av aktiediskussionerna.

Lars Liljegren är en erfaren ledare inom svensk idrott och var de mindre idrotternas kandidat 2005 när Karin Mattsson Weijber valdes till RF:s nye ordförande.

"Fotbollen splittrar idrotten"

Nu leder han Svenska Fäktförbundet och följer diskussionerna runt nya regler för ökad bolagisering inom idrotten. Lars Liljegren anser att fotbollen splittrar svensk idrott med förslagen om förändra villkor.

- Vi vill att svensk idrott håller samman omkring de principer, bl.a. folkrörelsens grunder, som hittills präglat utvecklingen, fastslår Liljegren.

Han är noga med att framhålla bakgrunden till idrottens framgångar.

"Tack vare folkrörelsekaraktären"

- Svensk idrottsrörelse är en av världens starkaste rörelser med en bredd, som uppmärksammas internationellt. Det ideella ledarskapet tillför svensk idrott stora resurser. Om ideella ledare fick betalt för den tid vi lägger ned motsvarande en fritidsledarlön och social avgifter, skulle det kosta stat och kommun uppemot 20 miljarder kronor om året.

Liljegren tycker att idrotten har en skyldighet i att värna om historien:

- Det är ingen tvekan om att folkrörelsekaraktären, och den därmed starka politiska kraft som idrotten utgör, också har varit avgörande för kommunernas satsningar på bl.a. idrottsanläggningar och annat stöd till föreningslivet.

Små förbunden som drabbas

Liljegren ser en risk om idrotten förändrar sina grunder och inte minst tror han att de små förbunden kan drabbas hårt.

Nu föreslår Lars Liljegren och Svenska Fäktförbundet en utredning om att formellt splittra svensk idrott i två organisationer.

- Den ena organisationen är dagens, präglad av demokrati, med RF som högsta beslutande instans.

- De får klara sig själva

- Den andra organisationen för förbund och föreningar är att helt klara sig själva eller bilda ”Svensk Underhållningsidrott AB”, säger Liljegren, väl medveten om att uttalandet kommer bli omdiskuterat.

Han tillägger:

- De företag som ingår i den organisationen får självfallet inget stöd från stat och kommun, och de ska naturligtvis betala kostnaderna för t.ex. polisinsatser på samma villkor som företag får göra för närvarande.

Hans G (inte verifierad)

fre, 2011-02-18 19:53

1. De kan bilda underhållningsidrott AB

Lars Liljegren har helt rätt, FR behöver förändras. Redan för fem år sedan föreslog vår förening att RF skulle uppdelas på ett sätt som motsvarar dagens verklighet. Underhållningsidrotten - elitidrotten med dess problem är ju inget att ha som förebild för den som vill utöva fysiska aktiviteter för att vårda sin kropp och själ. Friskis & Svettis har vid förra RF-stämman framfört, att de inte känner sig hemma i den struktur som RF har. RF med Karin M W i spetsen fortsätter att hävda att vi ska ha en sammanhållen idrottsrörelse. För vems skull? Min uppfattning är att de omvärldsförändringar som pågår, kommer ändå att leda till att RF-strukturen måste förändras radikalt.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.