Leksand måste ha nya miljoner

Leksands IF fortsätter sin kamp för att överleva. Samtidigt som det framkommer att kommunen har betalat ut 40 662 075 kronor mellan 2006 och 2010 tvekar många politiker inför en ny utbetalning på 5 miljoner.

När fullmäktige i Leksand behandlade ärendet fanns många åsikter och det slutade med att miljöpartiet, vänsterpartiet, socialdemokraterna, bygdepartiet och sverigedemokraterna fick frågan återremitterad.

Politikerna oeniga

- Tack för ditt långa och välformulerade svar Ulrika, men precis som förra gången var det inte svar på våra frågor om vad kommunen betalar till LIF, sa miljöpartiets Eric Böwe enligt Dalarnas Tidningar.

Han bemötte kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C), som betonade hur viktigt Leksands IF är för kommunen.

Centerpartiet styr Leksand och vill anslå pengar för att Leksands IF ska kunna behålla sin elitprofil.

Måste invänta nytt möte

Anne-Lie Stenberg (M) berömde föreningen och menade att "De har gjort sin hemläxa!" och förklarade:

- Efter flera år med budgeterade underskott har man nu lyckats få bort de miljonerna.

Nu ska ett allmänt informations- och diskussionsmöte hållas i Leksand.

Så länge får de styrande i föreningen försöka behålla lugnet. Skulderna tynger och ovissheten gör situationen ännu värre.

Lång sorgsen historia

Dalarnas Tidningar har synat affärer mellan LIF och kommunen och funnit att 40 662 075 kronor har utbetalts till LIF-gruppen under åren 2006 till 2010.

Klubben har en sorgsen ekonomisk historia och varit beroende av kommunen sedan 70-talet och värst var det 1984 då kommunen tvingades köpa ishallen för 4 miljoner.

Leksands IF må vara en av idrotts-Sveriges mest populära klubbar, men kommuninvånarna har tvingats dra ett tungt lass.

Omsättning på 80 miljoner

Den politiska tvisten gäller ett miljonstöd för de kommande fem åren och en förlängning av hyresavtalet till 2035.

Dagens stora hall, Tegera Arena, började byggas sommaren 2004 och skänktes, tillsammans med den gamla hallen, till klubben samtidigt med ett investeringsbidrag på 15 miljoner.  Notera att hallarna värderas till 35 miljoner kronor.

I dag har Leksands IF en omsättning på 80 miljoner. Nu deklarerar klubbens företrädare att de gigantiska underskotten ska höra till dåtiden.

Söker balans i budgeten

För första gången sedan klubbens ideliga Återtåg inleddes för tio år sedan och arenabygget 2004 presenteras en budget som är i balans, gärna med en kommunmiljon i bidrag.

- Det är inte kommunens pengar som räddar oss, det är en liten del, säger Bertil Daniels, ordförande i LIF.

Störst del i en rekonstruktion har Leksand Sparbank och guldsponsorerna.

Ett unikt sponsorstöd

Klubbens stöd från stora sponsorer är unikt och anmärkningsvärt.

Vd:n Mats Aspemo har fått löfte om ökat stöd från några av sponsorerna, pengar som ska gå till att värva en kedja med toppspelare.

- Vi ska inte gå in med ett nytt underskott, försäkrar Aspemo till Dalarnas Tidningar.

Budgeten bygger på flera förhoppningar – som att 120 000 åskådare ska bli 150 000 och att sponsorintäkterna ska stiga från 15 till nära 18 miljoner.

Sparåtgärderna är flera – fyra spelare har i vinter tjänat 11 miljoner tillsammans, eller 40 procent av lönebudgeten i truppen. De kontrakten upphör och de ska inte förlängas.
 
 
.








Fakta

Kommunen och LIF under fem år

Leksands kommun har till Leksands Idrottsförening Ishockey åren 2006-2010 betalat ut 4 115 000 varav 1 387 000 under 2010 på 24 fakturor som investeringsbidrag/instruktörskostnad, specialidrott, loge/hockeybiljetter, matchsponsor, aktivitetsbidrag, handledararvode idrottsklass, LIF-kryssningen och reklam.

Till Leksands IF Konferens & Försäljnings AB har kommunen betalat bland annat hyran under åren 2006 till 2010 om totalt 32 538 174 kronor. Det rör sig om 61 fakturor under 2010 på tillsammans 7 184 700 kronor. Dessutom platsbidrag, fika/mat/biljetter vid möten/konferenser i logen och medfinansiering av vinterfestivalen.

Till Leksands IF Fastighets AB betalades 2006 ut 3 546 000 kronor.

Transaktioner ifrån LIF till kommunen ligger på mellan 15 000 och 20 000 kronor per år och det handlar om alkoholtillstånd, serveringstillstånd, ersättning för elevarbeten på medieprogrammet med mera.

Till Leksands IF Konståkning har kommunen betalat ut 180 900 mellan 2006 och 2010 och till Leksands IF Fotbollsklubb 282 000 kronor under femårsperioden.

Inga belopp har gått till Leksands IF Souvenir & Butik AB, Leksands IF Holding AB eller Leksand Strand AB under de fem åren.

Källa: Dalarnas Tidningar

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-03-31 08:40

1. "40 662 075 miljoner kronor".

"40 662 075 miljoner kronor". Hemskt många miljoner.

thomasejd

tors, 2011-03-31 08:52

2. Tackar och bugar

Bussigt, tack för korret.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-03-31 12:48

3. Tröttsamt...

40 662 075 miljoner kronor? SD sköter tydligen ekonomin här också....

Jack (inte verifierad)

tors, 2011-03-31 12:54

4. Fusk - med andras pengar....

Snacka om ekonomisk doping!! Är det våra stockholmska Robin Hood-pengar som går till detta? Antagligen. Skatteutjämningen bör nog tas bort ändå. Syftet är gott men både här, i Timrå och på en hel del andra platser hanteras pengarna så ovarsamt att regionerna ifråga inte borde få något öht. Jag min idiot tyckte att det var ok eftersom det skulle gå till vård, skola och omsorg. Så dum var jag...

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.