Peter Foppa formar sitt nya liv

Peter Foppa Forsberg tar ett grepp om ett antal av sina hockeymiljoner och bygger ett hotell med 130 rum hemma i Örnsköldsvik. Det här är en del av hans nya liv när nu karriären är över. Han ska också sätta sig på skolbänken.

I april inleder Peter Foppa Forsbergs tillsammans med fem andra idrottare en ett-årig utbildning vid Cruyff Institute som är knutet till handelshögskolan i Stockholm.

Börjar studera på Handels

- Det är jättekul att en idrottare av den kalibern vill läsa hos oss, säger Henrik Bergqvist, vd för Cruyff Institute som nu inleder satsningen i Sverige.

Han är medveten om att just Foppa väcker uppmärksamhet:

- Men vi kommer att vara måna om elevernas integritet och säkerställa att de inte blir utnyttjade mot sin vilja eller på ett felaktigt sätt, säger han.

Presenterade själv hotellet

Foppas hotell hemma i Örnsköldsvik ska ha 13 våningar, 130 rum, två sviter, konferensvåning och restaurangen Bishop´s Arms i bottenvåningen med terrass och utsikt över havet. Läget är det bästa med en strandtomt mitt i stan.

Peter Forsberg var själv närvarande på presskonferensen där planerna presenterades och där det också deklarerades att byggnaden ska stå klar i februari 2013.

Forspro AB, med Peter Forsberg och pappa Kent, är initiativtagare och ägare, tillsammans med Lerstenen AB. NCC Construction Sverige ska bygga hotellet och ordern är värd 106 miljoner. Det finns också en överenskommelse med Elite Hotel som ska driva hotellet.

Hemma i Örnsköldsvik uppstod genast en diskussion när planerna tillkännagavs. ”Kärnkraftsreaktor, ciggpaket, ett aprilskämt” var några benämningar och många reagerade mot att arkitekten Thomas Sandell presenterade huset som en fjälltopp i sin arkitektur och ansåg det stiligt.

- Jag tycker det mest av allt liknar kärnkraftverket Barsebäck, tyckte Miljöpartiets språkrör Jacob Norstedt Moberg.

Efterlängtad satsning

Ett behov av fler hotellrum i stan ligger bakom initiativet från duon Forsberg.

- I flera år har vi tillsammans med Kent och Peter Forsberg planerat ett hotell i Övik. Nu har vi äntligen hittat rätt former och samarbetspartners för att kunna förverkliga detta. NCC har varit en tillgång i att få ekonomi i produktionen och kunna börja bygga, säger Lars Sällström, vd för Lerstenen. 

Satsningen innebär också att Peter Forsberg blir affärskompis med hotellkungen Bicky Chakraborty som står bakom kedjan Elite Hotel.

Vill börja jobba i Modo

Själv har Peter tillbringat några veckor i Mexico efter sitt slutgiltiga beslut att lägga av. Han ska också vara på plats i London när Tottenham-Real Madrid möts i Champions League, men slits annars med förhoppningarna att hans Modo ska säkra fortsatt spel i Elitserien i íshockey.

Han är inställda på en ledarroll i sin moderklubb.

- När väl säsongen är slut ska vi sen diskutera vilken roll jag skulle kunna få i klubben. Jag vill verkligen hjälpa till.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.