Peter Foppa formar sitt nya liv

Peter Foppa Forsberg tar ett grepp om ett antal av sina hockeymiljoner och bygger ett hotell med 130 rum hemma i Örnsköldsvik. Det här är en del av hans nya liv när nu karriären är över. Han ska också sätta sig på skolbänken.

I april inleder Peter Foppa Forsbergs tillsammans med fem andra idrottare en ett-årig utbildning vid Cruyff Institute som är knutet till handelshögskolan i Stockholm.

Börjar studera på Handels

- Det är jättekul att en idrottare av den kalibern vill läsa hos oss, säger Henrik Bergqvist, vd för Cruyff Institute som nu inleder satsningen i Sverige.

Han är medveten om att just Foppa väcker uppmärksamhet:

- Men vi kommer att vara måna om elevernas integritet och säkerställa att de inte blir utnyttjade mot sin vilja eller på ett felaktigt sätt, säger han.

Presenterade själv hotellet

Foppas hotell hemma i Örnsköldsvik ska ha 13 våningar, 130 rum, två sviter, konferensvåning och restaurangen Bishop´s Arms i bottenvåningen med terrass och utsikt över havet. Läget är det bästa med en strandtomt mitt i stan.

Peter Forsberg var själv närvarande på presskonferensen där planerna presenterades och där det också deklarerades att byggnaden ska stå klar i februari 2013.

Forspro AB, med Peter Forsberg och pappa Kent, är initiativtagare och ägare, tillsammans med Lerstenen AB. NCC Construction Sverige ska bygga hotellet och ordern är värd 106 miljoner. Det finns också en överenskommelse med Elite Hotel som ska driva hotellet.

Hemma i Örnsköldsvik uppstod genast en diskussion när planerna tillkännagavs. ”Kärnkraftsreaktor, ciggpaket, ett aprilskämt” var några benämningar och många reagerade mot att arkitekten Thomas Sandell presenterade huset som en fjälltopp i sin arkitektur och ansåg det stiligt.

- Jag tycker det mest av allt liknar kärnkraftverket Barsebäck, tyckte Miljöpartiets språkrör Jacob Norstedt Moberg.

Efterlängtad satsning

Ett behov av fler hotellrum i stan ligger bakom initiativet från duon Forsberg.

- I flera år har vi tillsammans med Kent och Peter Forsberg planerat ett hotell i Övik. Nu har vi äntligen hittat rätt former och samarbetspartners för att kunna förverkliga detta. NCC har varit en tillgång i att få ekonomi i produktionen och kunna börja bygga, säger Lars Sällström, vd för Lerstenen. 

Satsningen innebär också att Peter Forsberg blir affärskompis med hotellkungen Bicky Chakraborty som står bakom kedjan Elite Hotel.

Vill börja jobba i Modo

Själv har Peter tillbringat några veckor i Mexico efter sitt slutgiltiga beslut att lägga av. Han ska också vara på plats i London när Tottenham-Real Madrid möts i Champions League, men slits annars med förhoppningarna att hans Modo ska säkra fortsatt spel i Elitserien i íshockey.

Han är inställda på en ledarroll i sin moderklubb.

- När väl säsongen är slut ska vi sen diskutera vilken roll jag skulle kunna få i klubben. Jag vill verkligen hjälpa till.

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

AIK var länge den fula ankungen i bandysagan tills framför allt miljonären Marco Engborg ville att AIK skulle återta en plats bland hermelinerna. Med hjälp av en välfylld plånbok förverkligade Engborg sin dröm och på några snabba säsonger var AIK tillbaka i högsta serien inför säsongen 2019-2020.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.