Dokument Zlatan - nu växer oron

Sett till sammanlagda transfersummor är Zlatan Ibrahimovic världens genom tiderna dyraste fotbollsspelare. Men den prislappen håller idag på att förstöra hans karriär.

Idag är det knappast troligt att Milan, som lånat Zlatan från Barcelona, anser det mödan värt att köpa loss honom i sommar för det fastställda priset €24 miljoner.

Den dyraste har blivit den mest svårsålde. En stor del av skulden för den uppkomna situationen kan läggas på hans agent, Mino Raiola, som för två år sedan såldes Zlatan från Internazionale till Barcelona för €66 miljoner, en summa som Zlatan aldrig varken kunnat eller orkat leva upp till.

Zlatan har på kort tid fått två röda kort i Serie A. Det första gav två matchers avstängning, det andra tre. Detta mitt under ligans slutstrid.

Blir han utan klubb i sommar eller?

Om Milan missar ligaguldet gör man det på grund av Zlatans oförmåga att hålla humöret i styr. Om man å andra sidan tar guldet gör man det trots Zlatans dumheter. Därför kan man redan nu slå fast att han blir utan klubb i sommar.

Dagens situation, som mycket väl kan vara inledningen på en både idrottslig och mänsklig tragedi, är resultatet av ett möte våren 2009.

Det var då som Zlatans agent Mino Raiola satte sig ner med Inters president Massimo Moratti. Ingen visste det just då. Men våren 2009 stod Zlatans stjärna i zenit. Tillsammans med Milans Kaká var han världens högst betalde spelare (€9 milj/år) och hans klubblag Inter var på väg mot sitt tredje raka ligaguld.

Raiola sätt att genomföra en affär

Raiola hade på känn att det nu var rätt ögonblick att göra affär. Inte för att gynna Zlatans karriär rent idrottsligt, utan för att han för egen del skulle kunna få ut mesta möjliga.

Raiola förhandlar sällan. Han manipulerar, utpressar och försöker med alla medel att få sin vilja fram.

Efter Zlatans första år i Juventus (2004/05) uppgav Raiola att Real Madrid bjudit €70 milj för Zlatan, en nyhet som agenten både hittat på och trumpetat ut i eget intresse.

Fyra år senare ville han alltså omsätta sin guldgås och mötet hade föregåtts av Raiolas sedvanliga utspel gentemot massmedia. Raiola informerade Moratti om det som denne redan kunnat läsa i tidningen – att Zlatans tredje år på fyraårskontraktet med Inter också skulle bli det sista.

Om Inter kunde tjäna pengar, då...

Moratti såg säkert med avsky på den lille mannen mitt över bordet. Han, en reslig norditaliensk industriledare, pressades ner i brygga av den kortväxte sonen till en syditaliensk utvandrad pizzabagare. Han han inte mjöl på händerna också?

Zlatan ville flytta, underströk Raiola. Milda makter, tänkte Moratti och försökte hålla god min. Det hade tre år tidigare kostat €24,8 miljoner att lösa svensken från Juventus. Fanns det månne någon möjlighet att få tillbaka pengarna? I den tanken kunde de båda mötas.

Raiola hade nu fått Moratti att inse att eran Ibrahimovic var slut i Inter. Nästa steg var att hitta en köpare. Inte nödvändigtvis en ny adress som passade Zlatans kvaliteter som spelare, utan – rätt och slätt – en köpare som kunde betala mycket bra.

Joan Laportas egen sedelpress

Raiola pejlade in att Barcelona ville fimpa sin kamerunske center Samuel Eto’o. Barcelona, som under Joan Laportas presidentskap tycktes ha tillgång till egen sedelpress, var ett perfekt alternativ. Åtminstone för Raiola.

Affären gjordes upp i slutet av juli, när Zlatan avbröt en USA-turné med Inter för att åka hem till Europa och genomgå läkarundersökning i Barcelona. Det visade sig att Barça var väldigt angeläget om att bli av med Eto’o, som hela tiden skapade rubriker i rasistiska sammanhang. Han var en bra spelare, men det där tog i klubbledningens ögon allt för mycket energi.

Inter sålde Zlatan Ibrahimovic för €46 miljoner kontant och fick dessutom Eto’o, värderad till €20 miljoner, i mellanskillnad i en affär som totalt omfattade €66 miljoner. Ännu två år senare är detta världens näst dyraste fotbollsaffär, efter Cristiano Ronaldos övergång från Manchester United till Real Madrid (€93,5 miljoner, också det 2009).

Moratti, Raiola, Laporta - grabbarna

Barcelona presenterade ett femårskontrakt. Det visade sig senare att Raiola skulle få ut sitt agentarvode via en parallell femårig ”anställning” hos den katalanska klubben. I det ögonblick Zlatan skrev under kontraktet kunde Moratti och Raiola kosta på sig varsitt gapflabb.

Vad som låg framför Zlatan tänkte man mindre på. Det var ju föralldel inte längre Morattis problem. Men Raiola hade den här gången gått för långt. Han hade bara sett till pengarna, och inte ägnat en tanke åt vad hans guldgås egentligen hade att tillföra till ett av världens mest samtrimmade lag.

Möjligen kan man tänka sig att han inte enbart var ondsint girig för egen del, utan bara alltför grund i sina fotbollskunskaper för att förstå vad Zlatan nu skulle utsättas för. ”Titta vilken bra deal jag fixat åt dig, allt du behöver göra nu är att kicka lite boll.”

Målen hjälpte inte

Zlatan öppnade starkt i Barcelona. Han öppnade målkontot i ligadebuten, mot Sporting Gijón, och fortsatte hitta nätet i de fyra följande matcherna. Ingen hade gjort en sådan debut i klubben. I tolfte omgångens El Clásico mot Real Madrid var han tillbaka efter en lårskada, kom i andra halvlek och avgjorde med matchens enda mål.

Fram till juluppehållet hade han gjort elva mål. Han var enormt haussad i svenska tidningar. Men i Spanien imponerade han inte lika mycket. Det var någonting i spelet som inte stämde. Barcelonas passningsspel bygger för det första på ständig rörelse, men också på att en felvänd passningsmottagare (med ryggen mot motståndarmålet) alltid måste släppa på ett tillslag.

Det där ville/kunde Zlatan inte ta till sig och det ledde i förlängningen till slitningar mellan honom, stjärnan Lionel Messi och tränaren Josep Guardiola.

Ett enskilt lunch samtal

När Zlatan åkte på julsemester passade han på att åka både skidor (utför) och snöskoter, två aktiviteter som en spelare värd €66 miljoner sannolikt har inskrivet i sitt kontrakt att han bör undvika.

När han kom tillbaka till Spanien väntade ett enskilt lunchsamtal med Guardiola, som antagligen var indignerad över svenskens brist på medvetenhet om sin roll, både som lagmedlem och som professionell fotbollsspelare i allmänhet.

Därifrån gick det bara utför för Zlatan. Guardiola gjorde det enda riktiga. Han bortsåg från prislappen och satsade istället på att rädda lagspelet, den spelmodell som han själv som aktiv varit med om att utveckla.

Han ställdes åt sidan

Zlatan ställdes åt sidan – och Raiola blev skogstokig. Agenten ansåg att en så dyr spelare som hans egen guldgås måste starta varje match. I Raiolas inkrökta värld var det en självklarhet. Den tränare som inte förstod detta ansåg han vara mogen för dårhuset.

När Barcelona firade den storslagna ligasegern – 99 poäng är rekord i en 20-lagsserie – var Zlatan marginaliserad. På 38 ligaomgångar hade han startat 23 gånger, kommit in i ytterligare 6 och gjort sammanlagt 16 mål.

Målmässigt var han tvåa efter Messi (34) men han hade inte längre någon rang i gruppen.

Avslöjande siffror

Annan statistik pekar mot problemets kärna. Där Messi, som spelade 30+5 matcher, blivit varnad tre gånger hade Zlatan sex gula och ett rött. Där Messi (som för all del är minimal, rent fysiskt) begått 29 ruff och samtidigt blivit utsatt för 84 regelöverträdelser, var Zlatans siffror omvända: 59/34. 

Som offensiv spelare hade Zlatan en ruffstatistik som en försvarsspelare Han bröt mönstret i laget och skulle möjligen haft en framtid som komplementspelare, någon att byta in i andra halvlek när motståndet blivit mört.

Men detta skulle då ske till priset av Raiolas ärekränkande utfall.

Guardiola tog sitt beslut

Guardiola ville inte ha honom kvar. Han hade helt enkelt ingen nytta av en sådan spelare.

Åtminstone inte med Zlatans ego, ur vilket man kan se Raiola som en malign utväxt. En sådan refusering hade Zlatan aldrig tidigare fått vidkännas och att döma av hans egna kommentarer det senaste halvåret har han ännu inte kommit över den.

Raiola fick söka en ny klubb. Det drog ut på tiden. Zlatan gick i väntans tider och förberedelserna för ännu ett år med Barça kändes inte trovärdiga. Då blev det klart att han skulle lånas ut till Milan.

Tre dagar före transferfönstrets stängning tillkännagavs att Milan lånade honom med option på köp efter ett år, i så fall för €24 milj. Zlatan berättade att han skulle vinna allt med Milan.

Det lät nästan panikartat, som om han ville skriva Guardiola på näsan.

Ändå växte tvivlet

Säsongen med Milan började lika bra som den i Barcelona. Men nu befinner vi oss efter nyår och här börjar vi känna igen den katalanske Zlatan. Milan är redan ute ur Champions League och den offentlige Zlatan, han som skulle vinna allt med Milan, har börjat ifrågasättas här och var. Till och med klubbens ägare Silvio Berlusconi lär ha uttryckt missnöje.

En titt i statistiken säger att Zlatan är ligaledarnas bäste målskytt (14), före Pato (13) och Robinho (10). Men siffrorna berättar också att han är laget mest varnade (8) och mest utvisade (2). Det är heller inga tillfälligheter. Han har ruffat 64 gånger, åtta mer än Gattuso.

Han har i själva verket syndat så grovt och så ofta att varje gult kort i fortsättningen ger en matchs avstängning. Den första utvisningen gav alltså två matcher, den andra tre.

Ne,j tack eller ja, tack?

Zlatan är inte i balans. Det märktes när han missade straffen mot Moldavien. Det framgick också av att han inte var närvarande på läktaren under sin första avstängning

De två senaste säsongerna har varit motiga för Zlatan Ibrahimovic. En karriär som fram till dess gått på räls, med ligasegrar och skyttetitlar varje år, fick sig en knäck i Barcelona.

Katalonien blev en traumatisk upplevelse.

Milan kommer inte att köpa loss honom. Barcelona sitter med Svarte Petter i form av tre återstående år på ett kontrakt med skyhög lön.

England nästa för honom

Vad händer nu?

Mitt tips är han hamnar i Premier League, som ensam spets i ett skitlag med stenrika ägare. Raiola har redan säkrat sin släkts framtid för åtminstone tio generationer medan Zlatan själv, som borde sagt ifrån för länge sedan, tar ut frustrationen på omgivningen.

”Titta vilken bra deal jag fixat åt dig, allt du behöver göra nu är att kicka lite boll.”

Gunnar Persson


Fakta

Zlatans övergångssummor

2001 Malmö FF–Ajax €7.800.000
2004 Ajax–Juventus €16.000.000
2006 Juventus–Internazionale €24.800.000
2009 Internazionale–Barcelona €66.000.000
Totalt €116.600.000
(I dagens kurs 1.055.230.000 kronor)Källa: en.wikipedia.org

Peter (inte verifierad)

tors, 2011-04-14 07:18

1. Klockrent

Fantastisk analys, så jäkla klockren.

Karlek (inte verifierad)

tors, 2011-04-14 09:33

2. Super

Superbra artikel!

Trevor (inte verifierad)

tors, 2011-04-14 12:04

3. Herregud

Det här var det sämsta jag någonsin läst

Rutger Ruter (inte verifierad)

tors, 2011-04-14 12:14

4. Trevor, utveckla gärna

Trevor, det tycks som det är något i din skarpsynthet som uteblir, kan du utveckla vad det är som är sämst? Eller är det bara för att balansera de övriga kommentarerna, kanske för att du själv inte förmår att prestera något likvärdigt? Nu har du ju chansen att ta dialogen och såga, hacka eller dissikera innehållet, riktigheten och analysen - men trevligt vore kanske med något mer uttömmande, så vi som gillar artikeln har chans att bemöta dig i en sakligare diskussion?

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-04-14 13:25

5. Skräp

Värsta artikel man varit med om att läsa. Finns ingen verklighetssammanfattning i den. Detta är en sådan grov övertramp att journalisten bör fundera på att börja plocka svamp ute i skogen istället för att slösa min tid på att läsa detta dravel.

Sanna (inte verifierad)

tors, 2011-04-14 13:27

6. Stackare

Gunnar Persson, jag tycker så synd om dig.

Magnus Owl (inte verifierad)

tors, 2011-04-14 14:01

7. Det var faktiskt Mino Raiola

Det var faktiskt Mino Raiola som sa Ja jag lovar det är sant det var inte jag Jag kan inte alls rå för det Mino gör För gå, Mino gå, Mino gå, Mino gå, gå, gå, gå, Mino gå... Mino går sin egen väg

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-04-14 14:51

8. Zlatan

klockrent, den bästa analysen någonsin. tyvärr har inte Zlatan den bästa rådgivaren. Det är bara pengar det handlar om när man pratar Raiola, tyvärr för Zlatan

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-04-14 16:17

9. Låter hemskt

Men det är faktiskt så djävla bra Gunnar. Zlatan har tyvärr inte insett att Raiola är en stor bluff. Ligger mycket i detta Gunnar.

K (inte verifierad)

tors, 2011-04-14 17:06

10. Inledningen följdes inte

Inledningen följdes inte direkt upp med någon förklaring, så som jag uppfattade din text. Hur Zlatans karriär håller på att förstöras? Zlatan vann under sin vistelse i Barcelona:La Liga,Supercopa de España,UEFA Super Cup,FIFA Club World Cup och tog sig även till semi-final i Champions League. Och nu spelar han i Milan, som är på väg att vinna ligan för första gången sedan 2004, och detta beror enligt flertalet av de största fotbolls experterna på just Zlatan. Så snälla säg mig, hur har hans karriär förstörts? Hur håller den på att förstöras? För så som jag ser den bara fått sig ett lyft av att han gick till Barcelona, då han genom denna transfer fick chansen att visa sina kvalitéer i en annan liga, och även vinna titlar han kanske aldrig skulle vunnit med Inter. Jag hoppas att du själv förstår att i princip varje del av din oerhört inskränkta krönika går att kritisera. De påståenden du framför är helt absurda och den journalistik du utövar känns mer som propaganda än en informativ text. Och på tal om just informativ, så är din text väldigt långt ifrån detta. Du kommer med påståenden som i många fall inte går att backa upp med fakta och drar slutsatser utifrån ditt egna inskränkta synsätt på det hela. Skulle egentligen kunna kritisera ALLA delar av det du har skrivit, då man i princip alla stycken kan finna vinklade argument, lösa fakta, dina egna slutsatser (som du framför som direkt fakta) och andra direkt löjliga påståenden. Men jag har redan lagt ner nog mycket tid åt att bara skriva det här, och då jag är säker på att du aldrig skulle svara när någon kritiserar dina så väl löst ihop satta pusselbitar d.v.s texten här ovan, känns det inte lönt att göra det. Innan jag avslutar vill jag bara säga att jag verkligen avundas din pessimism, och din förmåga att se saker utifrån olika perspektiv för att sedan dra slutsatser baserade på kunskap... P.S Rutger Ruter, jag är inte Trevor, men här kom i alla fall den utveckling du bad om.

Hottentott (inte verifierad)

tors, 2011-04-14 23:02

11. Läsglasögon?

Ursäkta pensionärssnöret gick av,jag måste ha tappat min läsglasögon, för jag har inte sett den text K verkar referera till. Artikeln handlar väl inte om en karriär som HAR förstörts utan "Dagens situation, som mycket väl kan vara inledningen på en både idrottslig och mänsklig tragedi" d.v.s. en karriär som KAN förstöras? Och det behövs egentligen inga bevis för det utan snarare en slutledningsförmåga. Oddsen på "Mitt tips är han hamnar i Premier League, som ensam spets i ett skitlag med stenrika ägare" lär inte vara speciellt höga om Milan torskar ligan och den sannolikheten ökar nog med Zlatan vid sidan av planen. Och blir det så, är det för många år minnet som kommer att följa Zlatan. Pösmunken Ronaldo är ett exempel på hur vårt minne fungerar. Tyvärr Brolin också. Det mesta JAG läst i denna artikel, går att läsa i internationell press och i svensk press, så det finns många fler journalister som beskriver exakt samma saker, men inte så briljant sammanfattat som Gunnar Perssons artikel. K du har lyckats nöta ditt tangentbord, men journalistik verkar inte vara riktigt din grej, resonemanget om "propaganda vs. informativ text" vittnar om det. Journalistik är inte broschyrer för turistbyrån. Ett ärligt tack för att du ändå var konstruktiv och försökte. Det hedrar dig, oavsett om du är K tillika Trevor.

Anonymous (inte verifierad)

sön, 2011-04-17 15:55

12. Zlatan har alltid gått sin

Zlatan har alltid gått sin egen väg. Tagit sina egna beslut och struntat i vad "experterna" sagt och tyckt. Det har gett honom en otrolig karriär. Helt unik för nutida svenska fotbollspelare. Självklart har han också haft många misslyckanden, till och med några fiaskon. Det är vad som händer när man hela tiden tar risker och vågar sticka ut. Otroligt att det kan vara så provocerande för så många. "Den svenska modellen" skapar stabila lagspelare som fastnar i Holland eller Frankrike eller som allra bäst i ett mittengäng i någon av de stora ligorna. Din tyckar-text - för det är vad det är - dryper av förakt. Din beskrivning av Raiola är verkligen på gränsen. Du antar och hittar på och väljer ut statistik och hörsägen som stödjer din egen tes. Det finns de som försvarar Zlatan i alla väder vilket är lite komisk. Självklart ska killen ha kritik när han förtjänar det. Men det finns också de som verkar älska att se honom misslyckas. Som tar varenda gest som ett bevis på hans "attitydproblem" och som aldrig missar ett tillfälle att i efterhand berätta för alla hur Zlatan borde ha gjort istället. Om hans karriär nu stod på topp våren 2009 och han fick chansen att spela i vad som många ansåg vara världens genom tiderna bästa klubblag, hur kan man säga att han gjorde fel som tog den chansen? Jag följer ditt exempel, Gunnar och avslutar med en mening som jag själv hittat på men som jag vill ska se ut som ett citat. "Om jag kallar det dokument i stället för krönika kanske det låter mer seriöst"

Anonymous (inte verifierad)

sön, 2011-05-01 19:39

13. bra artikel bara en korkade

bra artikel bara en korkade del i den att säga att det är Zlatan fel ifall Milan vinner ligan i år när det var Zlatan som är anledningen till att Milan ens ligger där dem ligger. De hade varit 3 kanske 5 nu om inte Zlatan spelat med dem. Vinner Milan ligan nu så har de bevisat att de kan vinna lite matcher själva och vissa att deras lag är bra men om de vinner ligan är det Zlatan som bär ansvaret.

Duff (inte verifierad)

tis, 2011-05-24 07:20

14. Gunnar, du borde skriva en

Gunnar, du borde skriva en likadan artikel om Henke Larsson och hans misslyckade tid i Barcelona. Han höll ju inte fysiskt och lyckades inte ta en ordinarie plats. För att inte tala om perioden i Man Utd då Ferguson artigt beklagade att Henke höll sitt löfte att återvända till HIF men innerst inne visste att han bara var en av flera komplementspelare. I likhet med Zlatan så brände även Henke en straff i landslaget. Fast Henkes straffmiss mot Danmark innebar att vi missade VM. Ja det finns många artiklar att skriva om förstörda karriärer...

Den sportsliga framgången överglänser allt. Men det finns ju en viss ekonomisk betydelse och konsekvens av Malmö FF:s seger och avancemang till 16-delsfinal i Europa League.Och nu väntar fortsättningen på detta Europa-äventyr…

Till den halva miljard som MFF har på banken tillkommer nu nära 100 miljoner.

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Scandic lanserar ett initiativ för elitsatsande idrottare. Satsningen ger möjlighet till arbete på Scandichotell där elitidrottare får full flexibilitet för att kunna underlätta kombinationen av arbete och träningstider. Det låter nästan för bra för att vara sant, men RF är med på ett hörn.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.