Kommer sponsorerna en fredag?

Noterade du förändringen – en allsvensk match en fredag. Påtvingat av Uefa och åsikterna är många bland klubbledarna. Motståndarna utgör största gruppen och menar att sponsorer och familjer kommer att utebli.

10 654 åskådare uppsökte Behrn Arena för att se Örebro-Syrianska och det innebar en godkänd publiksiffra. För jämförelsen ska påpekas att ÖSK hade ett snitt om 7 704 åskådare i fjol.

En ny utmaning

Om allsvenskan utmanade ödet 2010 med start i mars följer nästa prövning nu med fredagsmatcher som tidigare har varit en helig dag.

Med konkurrens från TV-underhållning som ”Så ska det låta” och ”Talang” och med fredagskväll som för många är gemenskap hemma torde frågetecknet ändå kvarstå.

Bakgrunden är att Uefa inte vill se några nationella matcher samtidigt som det spelas internationella matcher på tisdag, onsdag och torsdag. I klartext, när TV sänder ska alla vara tillgängliga, Champions League och Europa League prioriteras.

Inga speldagar kvar

När då ländernas egna TV-bolag ska sända sina egna ligor uppstår nästa problem eftersom det inte finns så många dagar kvar.

Här i Sverige krävde både TV och Svenska Spel spel på fredagar, hur vågat det än är. Det är inte själva matcher eller intresset på plats som styr, det är annat numera, det vet vi.

Därför heter det att ett test pågår i april-maj. En slags reservdörr om det går alldeles snett. Parterna har ändå enats om att i juni-juli uppgör fredagsmatcherna. Sedan omprövas hela frågan inför hösten.

Tveksamma klubbledare

Röster om fredagsmatcher:

Annela Yderberg, vd AIK
”Det är absolut inte bra. Vi tror inte att vår publik vill se fotboll då. Det kan också vara en större säkerhetsrisk att spela på fredagar. Men framför allt tror vi att både privatpersoner och företag hellre går på andra veckodagar."

Peter Hunt, ordförande IFK Norrköping
”Många företag har aktiviteter kring matcherna, och då är fredagsmatcher en nackdel. Men lyckas man göra dagarna permanenta en gång för alla är det bra, även om kanske fredagar är dåligt på sommaren. Helgen kan ju vara helig för många som kanske ska ut på landet till exempel."

Andreas Temiz, ordförande Syrianska
”Helst hade vi spelat lördag-söndag, men man får rätta sig efter tv-avtal och sådana saker. Jag tror inte det innebär en större risk – de flesta matcherna spelar det ingen roll för.”

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.