Miljonspelet inleds i Växjö

Det skiljde bara dagar mellan det första spadtaget till Östers nya fotbollsstadion på gamla Värendsvallen och Växjö Lakers sensationella avancemang till elitserien i hockey. Nu inleds jakten på hundratals miljoner i Växjö.

Växjö var lika med Öster och fotboll. I sin tur också framgång. Klubben tog SM-guld 1968, 1978, 1980 och 1981.

190 miljoner för Myresjö Arena

För några månader kom beslutet om att bygga en ny arena. Värendsvallen hade gjort sitt. I augusti 2012 ska Myresjöhus arena stå klar till en kostnad av 190 miljoner kronor och med plats för 12 000 åskådare.

- Fantastiskt att vi har kommit så här långt, jublade Östers ordförande Claes Lövgren när han tryckte ned spaden i backen.

Tre dagar senare tog Växjö Lakers steget upp i Elitserien i ishockey. Varken Lövgren eller entusiasterna inom ishockeyn trodde att det var möjligt för några månader sedan.

Nu blir idrotten verkligt ett miljonspel i stan.

Ny stadion och alert spelarbolag

Öster med en ny kommande modern fotbollsstadion och därtill ett spelarbolag, allt med sikte på att nästa kliv, dvs från Superettan och uppåt. Kommunen backar upp fotbollen, anslår nästan 200 miljoner till stadion och därtill har ett gäng företagare satt fart på ett spelarbolag.

På plats vid byggstarten fanns spelare och ledare i Öster och de sålde spadar för 200 kronor styck till privatpersoner och för det femdubbla priset till företag.

Samtliga spadar, 300 stycken, gick åt och på köpet fick spadinnehavaren sitt namn på en minnestavla som ska finnas i den nya arenan.

Saxofon och Lagrell

Östersupportern Ingmar Nordström spelade saxofon och på plats fanns också Lars-Åke Lagrell, förbundsordföranden och smålänningen.

- Fotbollsälskare, fotbollsvänner, och oss emellan, Österanhängare. Det här är stort, jättestort, sa den före detta landshövdingen i Kronoberg.

- Min förhoppning är att det ska spelas allsvensk fotboll på den här arenan 2012-2013, tillade Lagrell.

Krokig hockey

Växjö och hockey har en krokig bakgrund. Växjö HC gjorde konkurs för 13 år sedan, barskrapat och med endast sportsliga illusioner. Växjö Lakers bildades, tog form och nådde både kvalité och det yttersta målet, elitserien.

Ekonomihjulet snurrar allt fortare och ordförande Anders Öman tror att omsättningen hamnar på 100 miljoner från tänkta 60 till nästa säsong. Då finns där också 25 miljoner i utbetalning från Hockeyligan, det är alla klubbar berättigade.

Till saken hör att Lakers var illa ute bara för tre år sedan. En ny konkurs var hotande nära, drygt 2 miljoner saknades, men räddningsplanen höll. Inte minst kommunen kom till undsättning.

Kommunen kom till undsättning

En enig fritidsnämnd skapade ett nyttjanderättsavtal mellan Växjö kommun och Växjö Lakers och det gav klubben uppskov med hallhyror, därmed var den största faran över.

Då, i april 2008, hade klubben ett negativt kapital på cirka 2,1 miljoner kronor och orkade inte med arenahyror på 1,1 miljoner.
I dag är tonen en helt annan. Men att laget skulle nå elitserien var det få som trodde när kommunen tog beslutet i april i fjol att bygga Vida arena. Men ordförande Anders Öman sa faktiskt vid det tillfället:

- Fantastiskt roligt. Vår nya arena blir ett första steg mot elitserien.

Svårast är att driva anläggningen

Men Öman konstaterade också:

- Det enkla jobbet är att handla upp och bygga. Det svåra blir att driva anläggningarna och här har vi i Lakers tagit på oss ett jättestort ansvar.

Kommunen var förutseende och driftbidraget på 17.5 miljoner kronor har utökats med ytterligare en halv miljon och betalar också 250 000 kronor för att allmänheten ska några timmar iden nya hallen.

Smålänningarna har en förmåga att jobba tillsammans.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.