"Leksand har en j-vla betydelse"

”Jag tror jag kan fixa det här på ett bra sätt. Jag tror Leksands IF har en j-vla betydelse. Jag är här för att jag brinner för det.” Vd Mats Aspemos brandtal för den klassiska hockeyklubben banade väg för 5 kommunmiljoner.

Det var vid ett allmänt möte i Leksand där vem som helst kunde ställa frågor eller kritisera ansvariga i såväl kommunen som i klubben som Mats Aspemo som vd i Leksands IF till slut sa med kraft:

”Leksands IF har en j-vla betydelse. Nu ska vi ta fram rotborsten och skrubba bort sorgen och tyngden.”

Ett 50-tal personer fanns i lokalen i Tegera Arena och av den kritik som har kommit via insändarspalter och forum fanns inte mycket kvar när chansen yppades att också få svar.Hur klubben har handskats med miljonerna och hur skulderna har uppkommit och i sin tur hur kommunansvariga vill stötta föreningen diskuterades, men utan att blev några livliga meningsutbyten.

Kritikerstormen som försvann

Gnistan antändes vid ett fullmäktigemöte i slutet av mars när det det blev återremiss av ärendet "Ytterligare en årlig kommunal miljon till klubben under fem år samt fyra års förlängd kommunal ishallshyra fram till år 2035".

Ett möte utan storm och uppenbarligen påverkades en majoritet i Leksands fullmäktige för i måndags kom klartecknet - Leksands IF får sina nya miljoner.

Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C) upprepade betydelsen av att Leksand som kommun har en ishall och att kommunens insats är en viktig del i ett större sammanhang. Hon värnar om varumärket och värderar klubben högt.

"Vet när jag är slagen"

Miljöpartiets Eric Böwes konstaterade enligt Dalarnas Tidningar:

- Jag vet när jag är slagen!

Han tillade dock att ärendet präglats av tre f; "fulhet, feghet och felaktiga uppgifter" och det gjorde honom mycket arg.

Böwes förslag om att en utomstående konsult ska granska turerna mellan kommunen och LIF röstades ner.

Beslutet innebär att klubben får ett föreningsbidrag om 1 miljon per år i fem år och att kommuen förlänger hyresavtalet med LIF för användande av arenorna till år 2035.

Överväger bolagisering

Det har nu också framkommit att Leksands IF är nära en bolagisering.

- Ganska nära, tror Mats Aspemo och menar att en bolagisering skulle ge 10-20 miljoner i klubbkassan.

Samtidigt är redovisningen av ”Slaget om Siljan” i det närmaste klar. Mats Aspemo anger att det handlar om en vinst på nära 900 000 kronor.

I stället för att spela den klassiska matchen mot Mora inne i hallen valde klubben att göra ett stort evenemang med spel utomhus. 17 319 personer kom och det innebar att det blev ett överskott trots vågspelet att bygga en komplett arena på baseballplanen i Leksand.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.