En svensk TV-stjärna i La Liga

Nog är Sverige att räkna med i spanska La liga. Det finns en mycket framträdande och teknisk aktör. Företaget Mediatec vann upphandlingen av rörliga reklamskyltar som La Liga, den högsta divisionen i spansk fotboll, utlyst.

Klubbarna i La Liga gick samman för att gemensamt förhandla fram ett avtal om reklamskyltarna och det var Mediatec som vann upphandlingen.

- Vi blir störst i Spanien på teknikleveranser med denna affär, säger Kenneth Paterson, vd på Mediatec Group.

Avtalet sträcker sig över fyra år och är enligt Mediatec värt ”flera miljoner kronor” per år.

Till skillnad från de flesta andra europeiska länder har klubbarna i Spanien gått samman och förhandlat om ett gemensamt reklamavtal för arenorna.

Får in en fot i Spanien

Mediatec vann upphandlingen gällande teknikleveransen och reklamskyltarna som ska flyttas runt mellan arenorna, vilket innebär ett optimalt utnyttjande.

Avtalet är tecknat med Santa Monica, ägare till rättighetsinnehavaren UMedia, som säljer reklamplatserna medan Mediatec tillhandahåller och underhåller tekniken. Skyltarna ska också kunna användas av Mediatec vid landskamper runt om i Europa eftersom La Liga har speluppehåll när landslagen spelar.

- Avtalet ger oss en relation med de spanska klubbarna, härmed ökar våra möjligheter att även kunna bistå Santa Monica och klubbarna med andra tekniska lösningar. Vi öppnar nu kontor i Madrid och snart även i Barcelona, säger Kenneth Paterson.

Jobbar också inom formel 1

Sedan tidigare är Mediatec etablerat inom Formel 1 dit företaget levererar gigantiska LED-skärmar.

Nyligen skrevs ett prestigefyllt treårigt avtal med klassiska racingbanan Silverstone Circuit i Storbritannien, där Formula 1 British Grand Prix avgjordes den 8-10 juli.

- Vi är väldigt stolta över uppdraget. Silverstone är ett prestigefyllt kontrakt med ekonomisk tyngd. Ett avtal med en racingbana av den här kalibern befäster vår position som pålitlig leverantör, säger Kenneth Paterson.

Från banracing till ishockey

LED-skärmarna från Mediatec är en kombination av mobila och modulära installationer där storleken varierar från 15 kvadratmeter upp till jätteskärmar på 88 kvadratmeter.

Skärmarna ska maximera åskådarnas upplevelser på evenemang som F1 British Grand Prix, AirAsia British Grand Prix MotoGP, World Super Bikes, British Super Bikes, Supercar featuring FIA GT1 VM liksom British Touring Cars.

Mediatec producerade också TV-sändningarna från ishockey-VM i Slovakien – och det skedde för sjätte året i rad.

Avtal för hockey-VM 

Bakom 21 kameror vid varje match fanns ett team med 82 personer. Företaget filmade och försåg TV-bolagen runt om i världen med bilder, support, live-statistik med mera.

Under ishockey-VM arbetade Mediatec Broadcast Sweden AB (som är en del av Mediatec Group) på uppdrag av det internationella rättighetsbolageet Infront Sport & Media. 

- Nu har vi förhoppningar om ett avtal för att producera hockey-VM i flera år, berättar Kenneth Paterson.

Alla 24 nationer som kvalificerar sig till EM 2020 får 100 miljoner kronor från Uefa. Sveriges 2-0 mot Rumänien betyder 100 miljoner till Svenska fotbollförbundet. För VM-platsen i Ryssland fick SvFF 86 miljoner.

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

I veckan tillkännagav Svenska Spel hur kampanjen Gräsroten ger svensk idrott 50 miljoner. Men inte nog med det. Sedan 2016 har Svenska Spel bidragit med 10 000 kr per månad under fotbollssäsongen till olika samhällsinsatser i de allsvenska klubbarna via prispengar från Månadens spelare. Under 2019 har också Månadens spelare i Superettan fått skänka sina prispengar till samhällsengagerande projekt. Totalt handlar det om 300 000 kr

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Bandyfinalerna fortsatt i SVT

Lördag 21 mars 2020 spelas bandyns SM-finaler på Studenterna i Uppsala. Nu är det klart att det blir direktsändning i SVT, inte bara 2020 utan även ytterligare tre år framåt (2020-2023). "En svensk idrottsklassiker och vi vill satsa här, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.