Banracingens miljoner avslöjade

Samma dag som TTA presenterar Fredrik Ekblom som ytterligare en stjärnförare framkommer att STCC överväger ett lopp i Östersund 2012. Men framför allt, miljonspelet inom banracing har avslöjats.

Det är journalisten Lars-Ingvar Eriksson vid Dala Demokraten som avslöjar beloppen inom STCC. Han har följt racingserien sedan starten och skrivit om tävlingarna sedan 2000.

En vinnare, en förlorare....

Sponsorer, banägare och stallen har varje år ökat omsättningen i STCC, miljonerna har stigit takt med att tävlingarna har fått allt större uppmärksamhet och intresset har ökat hos publiken.

De två racingbolagen strider nu om pengarna och den konkurrensen innebär början till slutet för ett av bolagen, befarar många.

STCC omsatte, enligt Eriksson, 23 miljoner kronor 2010. Nära halva beloppet kom från stallen.

Sponsorer har hoppat av

Övriga, ca 12 miljoner, kom från huvudsponsorerna till de olika klasserna. Och då hör till saken att två av dessa har nu backat ur.

Dessutom, och till STCC:s stora besvär, stod de fyra TTA-teamen (Brovallen Design, West Coast Racing, Volvo Polestar Racing och Flash Engineering) för en omsättning tillsammans på cirka 90 miljoner i sin egen verksamhet under 2010.

Avhopparna lämnar rejäla hål i ekonomin.

TTA-stallen dominerar

Vid en granskning av det totala mediautrymme låg TTA bakom 60 procent av alla teamartiklar och förarna i jusst de teamen för 70 procent av alla förarrelaterade artiklar, enligt STCC:s egna mediarapporter.

Lars-Ingvar Eriksson påvisar också att TTA-teamen köpte 70 procent av alla inbjudningsbiljetter förra året.

Som om inte det skulle vara nog står avhopparna för sex av sju förar- och teamguld 2004-2010.

STCC har TV, TTA förarna

Med Fredrik Ekblom val och tidigare Rickard Göranssons och Jan ”Flash” Nilsson klartecken är flera av de starkaste och mest välkända förarna nu klara för TTA.

Det är just kampen om förarna och stallen som nu upptar bolagens ansträngningar.

Vad STCC har i TV-avtal har TTA i förare. Avgörande blir hur motorsportens största traditionella sponsorer väljer.
STCC:s ägare Rickard Pålsson tvekade länge i samtalen med TTA när en försäljning var aktuell. Till slut sa han nej och lät i stället meddela att han själv tänker satsat 10 miljoner kronor varje år. Nu prövas han och resurserna.

Tävling på Frösön

Tävling på en helt ny plats kan vara en väg till nya åskådare och nya pengar.

STCC:s representanter har synat Östersunds flygfält på Frösön.

- Vi har varit upp och tittat på möjligheterna ... bekräftar, säger STCC:s informationsansvarige Joakim Tärnström.
Åre Östersund Airport med sina långa banor är möjlig att förvandla enligt en liknande mobil banmodell som den som ska användas på Solvalla vid säsongsfinalen nästa år.

En riktig flygplatsbana

Förberedelserna är långt gångna och beslutet nära, den 11-12 augusti blir det tävling.

Alexander Danielsson, bygdens racingstjärna, är lyrisk när han får höra planerna:

- Det skulle kunna bli ett av de största loppen. Skithäftigt med en riktig flygplatsbana. På Storsjöns pärla med fjällen i bakgrunden, det är ju så vackert att man vill gråta. Tror att folk från hela Norrland skulle vallfärda. Det finns ju inga racingbanor i närheten, suget är jättestort, säger Danielsson.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.