Tuff kamp mellan STCC och TTA

Nyhetsbulletinerna från konkurrenterna STCC och TTA korsar varandra. Att Jan ”Flash” Nilsson och Richard Göransson kör sin sista STCC-tävling i helgens final på Mantorp Park kablas ut samtidigt med nyheten att STCC skriver avtal med Ring Knutstorp.

Det är en kamp om uppmärksamheten och sympatierna – och ytterst, många miljoner kronor.

Ideliga pressmeddelande

De konkurrerande bolagen använder varje framgång och är snabba att skicka ut pressmeddelande.

- Ring Knutstorp är den vackrast belägna banan i hela landet och vi kommer att tillsammans  fortsätta utveckla våra evenemang, säger Bob Huzell, VD för STCC AB.

- Banans anläggningar håller hög klass och geografiskt ligger Ring Knutstorp helt rätt med sin närhet till Danmark.

STCC visade upp nytt banavtal

För bara några dagar sedan presenterade STCC också ett avtal med Mantorp Park för de närmsta fem åren. Klart sedan tidigare är också att STCC kommer att köra sin final i Stockholm, på Solvalla, 2012.

TTA gjorde ett stort nummer av att Janne ”Flash” Nilsson och Richard Göransson har kört färdigt i STCC.
Janne ”Flash” är både pappa till STCC samtidigt som är dubel STCC-mästare.

- Jag kommer att gå ur bilen på Mantorp med tårar i ögonen, det har varit en fantastisk resa i STCC sedan 1996. Men jag är inte den som tittar bakåt, blickar jag framåt ser det ännu ljusare ut, säger ”Flash”.

Kört 225 tävlingar

”Flash” grundade STCC 1996 och har sedan dess tävlat i samtliga 225 tävlingar utom en på grund av en ryggskada från en krasch på Anderstorp 1999. Sedan 1996 har ”Flash” plockat två titlar, fyra silvermedaljer, 35 segrar, 74 pallplatser, 29 pole positions och 34 snabbaste varv.

Helgens final markerar även sista tävlingen för Flash Engineering, det mest segerrika teamet i STCC:s historia.

- Vi har haft en fantastisk framgångssaga med Flash Engineering i STCC med Volvo och BMW samt förare som Richard Göransson, Mattias Ekström, Rickard Rydell, Robert Dahlgren och Colin Turkington, säger ”Flash”.

Grundat båda serierna

Nu är han en av grundarna till nya TTA – tillsammans med de största och mest framgångsrika racingteamen i Sverige: Volvo Polestar Racing, WestCoast Racing och Brovallen Design.

- Vi har ett samarbete mellan teamen som ingen trodde skulle vara möjlig, säger ”Flash” som är inspirerad inför sin 29:e racingsäsong.

- Jag hade bestämt mig för att sluta, men med den nya bilen så är suget tillbaka och jag måste bara fortsätta.

98 pallplatser på 119 starter

Den fyrfaldiga och regerande STCC-mästaren Richard Göransson kommer nästa säsong att köra i nystartade TTA-mästerskapet.

Efter fyra mästerskapssegrar, 37 segrar och 61 pallplatser på 119 STCC-starter väntar nu nya utmaningar.

- Jag är väldigt stolt över vad jag åstadkommit i STCC och framför allt att jag är mesta mästaren med fyra titlar, säger Richard.

Har ett tre-årskontrakt

Han skrev inför årets säsong ett treårskontrakt med WestCoast Racing och fortsätter i teamet som från och med nästa säsong kör i nystartade TTA-mästerskapet.

- TTA har ett intressant koncept med snabbare bilar, bättre förutsättningar för team, förare och arrangörer och ett spännande upplägg.

Teamchef Dick Jönsson Wigroth har arbetat med Richard Göransson i sex säsonger och är glad att fortsätta samarbetet. Ett samarbete som bland annat gett tre SM-titlar och ett EM-guld.

Supporterklubben, det är platsen för de allra trognaste. Därför är besvikelsen stor i Malmö Redhawks sedan misstankarna visade sig riktiga. För några veckor sedan började några personer i styrelsen misstänka att pengar försvunnit. I veckan kom bekräftelsen - kontot var tömt.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Hockey-Sverige tänker på Tobias Forsberg och det tar sig uttryck på olika sätt.

Forsbergs stiftelse har förstärkts rejält de senaste veckorna. Totalt handlar det om nästan 1 miljon kronor 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Populära programmet Vinterterstudion kanske inte behöver upphöra efter hösten 2021 då Nent Group har rättigheterna. SportExpressen har avslöjat att ett samarbete kan uppstå mellan Nent Group med bland annat  kanalerna TV3, TV6, TV8 och TV10  - och SVT.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.