Tuff kamp mellan STCC och TTA

Nyhetsbulletinerna från konkurrenterna STCC och TTA korsar varandra. Att Jan ”Flash” Nilsson och Richard Göransson kör sin sista STCC-tävling i helgens final på Mantorp Park kablas ut samtidigt med nyheten att STCC skriver avtal med Ring Knutstorp.

Det är en kamp om uppmärksamheten och sympatierna – och ytterst, många miljoner kronor.

Ideliga pressmeddelande

De konkurrerande bolagen använder varje framgång och är snabba att skicka ut pressmeddelande.

- Ring Knutstorp är den vackrast belägna banan i hela landet och vi kommer att tillsammans  fortsätta utveckla våra evenemang, säger Bob Huzell, VD för STCC AB.

- Banans anläggningar håller hög klass och geografiskt ligger Ring Knutstorp helt rätt med sin närhet till Danmark.

STCC visade upp nytt banavtal

För bara några dagar sedan presenterade STCC också ett avtal med Mantorp Park för de närmsta fem åren. Klart sedan tidigare är också att STCC kommer att köra sin final i Stockholm, på Solvalla, 2012.

TTA gjorde ett stort nummer av att Janne ”Flash” Nilsson och Richard Göransson har kört färdigt i STCC.
Janne ”Flash” är både pappa till STCC samtidigt som är dubel STCC-mästare.

- Jag kommer att gå ur bilen på Mantorp med tårar i ögonen, det har varit en fantastisk resa i STCC sedan 1996. Men jag är inte den som tittar bakåt, blickar jag framåt ser det ännu ljusare ut, säger ”Flash”.

Kört 225 tävlingar

”Flash” grundade STCC 1996 och har sedan dess tävlat i samtliga 225 tävlingar utom en på grund av en ryggskada från en krasch på Anderstorp 1999. Sedan 1996 har ”Flash” plockat två titlar, fyra silvermedaljer, 35 segrar, 74 pallplatser, 29 pole positions och 34 snabbaste varv.

Helgens final markerar även sista tävlingen för Flash Engineering, det mest segerrika teamet i STCC:s historia.

- Vi har haft en fantastisk framgångssaga med Flash Engineering i STCC med Volvo och BMW samt förare som Richard Göransson, Mattias Ekström, Rickard Rydell, Robert Dahlgren och Colin Turkington, säger ”Flash”.

Grundat båda serierna

Nu är han en av grundarna till nya TTA – tillsammans med de största och mest framgångsrika racingteamen i Sverige: Volvo Polestar Racing, WestCoast Racing och Brovallen Design.

- Vi har ett samarbete mellan teamen som ingen trodde skulle vara möjlig, säger ”Flash” som är inspirerad inför sin 29:e racingsäsong.

- Jag hade bestämt mig för att sluta, men med den nya bilen så är suget tillbaka och jag måste bara fortsätta.

98 pallplatser på 119 starter

Den fyrfaldiga och regerande STCC-mästaren Richard Göransson kommer nästa säsong att köra i nystartade TTA-mästerskapet.

Efter fyra mästerskapssegrar, 37 segrar och 61 pallplatser på 119 STCC-starter väntar nu nya utmaningar.

- Jag är väldigt stolt över vad jag åstadkommit i STCC och framför allt att jag är mesta mästaren med fyra titlar, säger Richard.

Har ett tre-årskontrakt

Han skrev inför årets säsong ett treårskontrakt med WestCoast Racing och fortsätter i teamet som från och med nästa säsong kör i nystartade TTA-mästerskapet.

- TTA har ett intressant koncept med snabbare bilar, bättre förutsättningar för team, förare och arrangörer och ett spännande upplägg.

Teamchef Dick Jönsson Wigroth har arbetat med Richard Göransson i sex säsonger och är glad att fortsätta samarbetet. Ett samarbete som bland annat gett tre SM-titlar och ett EM-guld.

Den sportsliga framgången överglänser allt. Men det finns ju en viss ekonomisk betydelse och konsekvens av Malmö FF:s seger och avancemang till 16-delsfinal i Europa League.Och nu väntar fortsättningen på detta Europa-äventyr…

Till den halva miljard som MFF har på banken tillkommer nu nära 100 miljoner.

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Scandic lanserar ett initiativ för elitsatsande idrottare. Satsningen ger möjlighet till arbete på Scandichotell där elitidrottare får full flexibilitet för att kunna underlätta kombinationen av arbete och träningstider. Det låter nästan för bra för att vara sant, men RF är med på ett hörn.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.