HIF:s mästerliga spelaraffärer

Från IFK Göteborgs 31,3 miljoner till Malmö FF:s 5,9 miljoner kronor i eget kapital till Helsingborgs nästan osannolika ekonomiska förvandling på ett år. 600 000 kr i eget kapital i skiftet 2010/11 blev hastigt och lustigt till dagens 28,1 miljoner kronor!

Nu ska betonas att MFF egentligen registrerar ett eget kapital om 109 miljoner, men borträknat investeringarna i Swedbank Stadion, bli det 5,9 miljoner kvar.

I HIF är nu också siffrorna klara och i mästarklubben skrattar alla på väg till banken.

Sålde för 85 miljoner kronor

HIF sålde spelare för cirka 85 miljoner kronor under 2011. Det som började med Joel Ekstrand och fortsatte med Alexander Gerndt, Marcus Nilsson och Rasmus Jönsson fick HIF-kassan att fyllas på ordentligt.

Efter bedrövelsens 2010 och en redovisning om blott 600 000 kronor i eget kapital skedde rena trolleritricket i klubben. Och hur än spelarna flyttade behöll HIF segervinden.

- Vi har gjort ett antal bra försäljningar som gett ett netto på ungefär 50 miljoner. Det är en siffra vi inte ska skämmas över, tvärtom. Transfermarknaden är inte vad den har varit, klart man alltid vill ha mer, men vi ska vara nöjda, förklarar ordföranden Claes Ohlsson till Helsingborgs Dagblad.

Ersättningar till andra klubbar

Från spelarintäkter om 85 miljoner försvann diverse ersättningar och annat till tidigare klubbar, moderklubbar och externa finansiärer och på sista raden stod 50,6 miljoner kronor att läsa.

- Alexander Gerndt är den bästa affären vi har gjort i klubbens historia, det får vi inte glömma bort, fyller HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg.

Det samma tycker man säkert i Gefle IF.

Gefles miljontäkter

Siffrorna har aldrig framkommit, men uppgifter gör gällande att HIF betalade runt 5 miljoner när han köptes från Gefle som sedan fick ungefär lika mycket när han flyttade vidare till Utrecht.

HIF hade också utgifter till egna investerare och nettot ska slutligen ha stannat på ca 28 miljoner. Dvs i nivå med det kapital som nu redovisas.

Köpa billigt och sälja dyrt är varje klubbdirektörs dröm. I synnerhet om det går att hitta billiga ersättare.
15,5 miljoner kostade nyinvesteringarna. Thomas Sörum, Erlend Hanstveit, Alvaro Santos värvades och Gudjon Petur Lydson, Jörgen Skjelvik, Sebastian Carlsen och Peter Larsson lånades.

Mer att hämta i Italien

Nettot av alla spelaraffärer kan och torde bli bättre. I kontrakt har HIF sett till att få med klausuler om prestationsbonusar och procent på vidareförsäljningar.

Just nu är två fall aktuella.

HIF har framgång i en juridisk process runt McDonald Marigas övergång till Parma. Fifa ger rätt till 4 miljoner kronor, men HIF anser att det ska röra sig om 6 miljoner eftersom Mariga gick vidare till Inter.

Det finns också mer HIF-pengar att hämta i Italien. Det gäller ett utbildningsbidrag på runt 4 miljoner kronor för Andreas Landgren efter övergången till Udinese.

Frederik Ericsson (inte verifierad)

tors, 2012-03-01 10:27

1. Rätt information

Hej, noterar att ni har fel info i er artikel. HIF hade 28,1 i eget kapital vid årskiftet. MVH Frederik Ericsson Informationschef HIF

Mats Olsson (inte verifierad)

tors, 2012-03-01 11:11

2. Rätt information

MFF:s egna kapital vid årsskiftet var 109,5 miljoner.

thomasejd

tors, 2012-03-01 11:32

3. Korrigerat

Tack, Frederik,för att du är alert. Vi skrev fel. Det är nu åtgärdat Och du Mats, vi har förtydligat efter ditt påpekande. Jättekul att ni läsare tillför sajten ytterligare värde. Kom gärna med mera tips, förslag och idéer. /Red

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.