Han dömer också ut nya sponsorregler

Nu kliver ytterligare en företrädare för ett eventinriktat idrottsförbund fram och dömer ut regeringens förslag om slopad avdragsrätt vid representation: Tommy Wiking, ordförande i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet som arrangerar VM 2015.

- Det är ett märkligt förslag att lägga fram i tider som dessa. Det vi inom idrottsrörelsen minst av allt behöver nu är förslag som gör det svårare att locka företag att investera i våra evenemang. Det är tufft nog som det är på marknaden just nu.

Svårare få affärspartners

Det säger Tommy Wiking, ordförande i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, som rustar för att arrangera VM i amerikansk fotboll i juli 2015, på Stockholmsarenan vid Globen-området. Svenska Amerikansk Fotbollförbundet planerar att evenemang i 200 miljoner klassen, med 700-800 ackrediterade journalister på plats och 50 miljoner TV-tittare världen över.

För att klara det behövs det förstås företag som går in och blir sponsorer, eller affärspartners som Tommy Wiking väljer att kalla dem.

- Vi håller på att bilda ett bolag som ska sköta VM som ett separat evenemang. Förutom ett par privata intressenter för vi just nu diskussioner med ett antal företag som ska göra detta möjligt. Allt som försvårar för företag att representera med sina kunder, såsom slopad avdragsrätt vid representation, försvårar förstås även det här arbetet.

Staten förlorare i längden

- Det påverkar ju den produkt, i form av representationsmöjligheter på och omkring evenemanget, som vi försöker få företagen intresserade av.

Men det finns också en mer långtgående effekt av slopad avdragsrätt vid representation, enligt Tommy Wiking: Staten blir den stora förloraren.

- Ju svårare att få företag att satsa på idrotts- eller kulturevenemang, desto färre evenemang. Och ju färre evenemang, desto färre besökare som spenderar pengar på hotell, restauranger, taxi… Och det påverkar förstås statens skatte- och momsintäkter negativt.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.