Han dömer också ut nya sponsorregler

Nu kliver ytterligare en företrädare för ett eventinriktat idrottsförbund fram och dömer ut regeringens förslag om slopad avdragsrätt vid representation: Tommy Wiking, ordförande i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet som arrangerar VM 2015.

- Det är ett märkligt förslag att lägga fram i tider som dessa. Det vi inom idrottsrörelsen minst av allt behöver nu är förslag som gör det svårare att locka företag att investera i våra evenemang. Det är tufft nog som det är på marknaden just nu.

Svårare få affärspartners

Det säger Tommy Wiking, ordförande i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, som rustar för att arrangera VM i amerikansk fotboll i juli 2015, på Stockholmsarenan vid Globen-området. Svenska Amerikansk Fotbollförbundet planerar att evenemang i 200 miljoner klassen, med 700-800 ackrediterade journalister på plats och 50 miljoner TV-tittare världen över.

För att klara det behövs det förstås företag som går in och blir sponsorer, eller affärspartners som Tommy Wiking väljer att kalla dem.

- Vi håller på att bilda ett bolag som ska sköta VM som ett separat evenemang. Förutom ett par privata intressenter för vi just nu diskussioner med ett antal företag som ska göra detta möjligt. Allt som försvårar för företag att representera med sina kunder, såsom slopad avdragsrätt vid representation, försvårar förstås även det här arbetet.

Staten förlorare i längden

- Det påverkar ju den produkt, i form av representationsmöjligheter på och omkring evenemanget, som vi försöker få företagen intresserade av.

Men det finns också en mer långtgående effekt av slopad avdragsrätt vid representation, enligt Tommy Wiking: Staten blir den stora förloraren.

- Ju svårare att få företag att satsa på idrotts- eller kulturevenemang, desto färre evenemang. Och ju färre evenemang, desto färre besökare som spenderar pengar på hotell, restauranger, taxi… Och det påverkar förstås statens skatte- och momsintäkter negativt.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.