Kvar i elitserien, men utan pengar?

Sex raka segrar innebär att Timrå IK kan säkra en fortsättning i elitserien i kväll. Men kampen utanför rinken är svårare. Skatteskulder om 7 miljoner ska betalas. Utan välvilja från banken, kommunen och stora partners går klubben under.

Kampen kan tyckas vara hopplös och frågan är om det verkligen finns förutsättningar för att driva elithockey i Timrå.

I tio år har klubben brottats med en ekonomi som inte räcker till ambitionen.

Ständiga behov av nya pengar

2000 tog Timrå steget upp i elitserien och klubben fick stegvis överta hallen via ett ett avtal med kommunen.  Överlåtelsen innebar i princip att klubben fick anläggningen som gåva.

När hallen skulle moderniseras klarade inte inte Timrå IK det på egen hand. Men tack vare ett kommunalt investeringsbidrag, EU-pengar och klubbens egna insatser genomfördes renoveringen 2003.

Samtidigt enades klubben och kommunen om en avbetalningsplan över 27 år. Succesivt skulle TIK bli ägare till hallen.

Har aldrig betalat

Nu framkommer att Timrå IK aldrig har betalat några pengar utan i stället har kommunen gett ett  finansieringsbidrag på samma belopp som klubben skulle betala

De här överenskommelserna ska ha kostat kommunen 75 miljoner kronor, enligt Sundsvalls Dagblad.

Nu överväger Timrå kommun ett beslut om att påskynda avbetalningsplanen för att hallen snabbare skall övergå i klubbens ägo. Lösningen ska bestå av att det kommunala finansieringsbidraget till Timrå IK höjs.

Kämpar mot skuldberg

Klubbdirektör Lars Nolander och övriga i klubbens ledning kämpar mot ett skuldberg.

På onsdagen betalades en skatteskuld på nästan 600 000 kronor. Ytterligare 3,6 miljoner måste fram inom de närmaste dagarna.

Orden från sa Tommy von Fielitz, verkställighetschef vid kronofogden, ekar hela tiden:

- Vi väntar inte länge. Om pengarna inte kommer in måste vi se över möjligheterna att gå vidare till utmätning.

Vädjar om hjälp

Nu kvarstår 6,3 miljoner kronor av skatteskulden och av den summan ska 3,6 miljoner vara betalda på måndag.

- Det är det vi siktar på. Vi ska betala allt och vi ska komma på fötter, säger Lars Nolander.

Han sitter i dagliga samtal med antingen kommunen, banken eller sponsorer om han inte träffar alla samtidigt.

- Jag känner mig säker på att vi kommer lösa det, säger klubbdirektören Nolander till Dagbladet i Sundsvall.

Måste vara optimist

4,8 miljoner kronor i utlovat förskott på ett driftsbidrag från Timrå kommun kommer inte förrän om tre veckor.

- På något sätt behöver vi mer hjälp från näringslivet eller banken och framförallt handlar det om att vi vill ha en chans att få långfristiga lån, säger Lars Nolander.

Hans förhoppningar inkluderar också 3,2 miljoner kronor miljoner i obetalda fakturor från olika partners.

- Eftersom det dröjer innan vi får in de här pengarna och pengarna från kommunen så måste vi på något sätt lyckas låna pengar så vi kan betala skulderna som vi har. Vi kommer att behöva tänja på dagarna som vi egentligen inte har, säger Lars Nolander.

Han är och måste vara optimist.

"Vårt främsta varumärke"

Ett kommunalt förskott om 10 miljoner kronnor 2010 gav egentligen bara ett tillfälligt andrum. Bara i fjol hade klubben 57 betalningsförelägganden och problemen har bara fortsatt.

Förutom skatteskulder på 7 miljoner krävs minst 10 miljoner för att fortsätta driften.

Klubben kan inte annat än att vädja om hjälp.

- Vi måste komma ihåg att klubben är kommunens främsta varumärke vilket vi måste värna, säger kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) till SVT.

Vågar jag? (inte verifierad)

lör, 2012-03-31 19:44

1. Plse.....

...lös detta på något sätt, annars finns risk att dygårn klarar sig.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Projektet ”Lokal ungdomsidrott sänker trösklar beviljas 38,5 miljoner kronor via Postkodlotteriet.
SOk, Fryshuset, Svenska Skidförbundet och Svenska Seglarförbundet är aktörer med delvis olika kompetens men tillsammans kan de nå ut till de unga och erbjuda fysisk aktivitet, sysselsättning och delaktighet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.