En krasch är oundviklig

Den infekterade striden mellan Sveriges två racingserier tar allt större proportioner. Det är STCC mot TTA med människor med starka viljor och med resurser, dock inte tillräckligt stora. Nu framkommer också att sponsorerna backar.
Rickard Rydell vann STCC 2011 före Fredrik Ekblom och Tommy Rustad. Foto: Micke Fransson, Scanpix

 

Det är STCC:s vd Bob Huzell som medger:          

- Det är svårt för de som tävlar att hitta sponsorer.

PR-maskiner på högvarv

Förarna och teamen har drabbats erkänner Huzell efter helgens säsongsstart i STCC. En premiär utan särskilt många åskådare på Mantorp Park.

STCC har tappat fyra stall och flera stjärnförare till TTA. Efter avhoppen har parterna blivit bittra konkurrenter och i försöken att överträffa varandra har PR-arbetet intensifierats för att ändå försöka skapa ett intresse bland motoranhängarna.

Nu är det upp till bevis när tävlingssäsongen inleds. STCC startade utan större uppmärksamhet på Mantorp Park, TTA ska göra samma försök på Gelleråsen i Karlskoga i helgen.

"Tappar över 100 miljoner"

Om de är oeniga om mycket, allt från tävlingsreglementet till sportsliga villkor, råder ändå en gemensam uppfattning – det saknas både åskådare och sponsorer för att driva två racingserier i Sverige.

Det är kört från början. Men nu gasar båda parter, en kommer att krascha.

Bob Huzell, vd för STCC, deklarerar att svensk banracing kommer att tappa över 100 miljoner kronor i omsättning i år. 

- Förarna och teamen har drabbats, säger Bob Huzell.

Sponsorerna backar

Sponsorerna har tagit del av händelserna och ifrågasatt sina satsningar.

- 500 miljoner är vad alla som verkar inom banracingen omsätter. Men den summan blir mindre, erkänner Bob Huzell till SVT.

STCC har tappat resurser, det står klart. Frågan är hur TTA har lyckats med sina sponsoruppvaktningar.

- Det finns naturligtvis inte plats för två. Det är två förlorare i dagsläget och två mycket nervösa aktörer. Vart går publiken och så vidare. Det är det som kommer bli avgörande, säger SVT Sports motorexpert Jonas Kruse.

Supporterklubben, det är platsen för de allra trognaste. Därför är besvikelsen stor i Malmö Redhawks sedan misstankarna visade sig riktiga. För några veckor sedan började några personer i styrelsen misstänka att pengar försvunnit. I veckan kom bekräftelsen - kontot var tömt.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Hockey-Sverige tänker på Tobias Forsberg och det tar sig uttryck på olika sätt.

Forsbergs stiftelse har förstärkts rejält de senaste veckorna. Totalt handlar det om nästan 1 miljon kronor 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Populära programmet Vinterterstudion kanske inte behöver upphöra efter hösten 2021 då Nent Group har rättigheterna. SportExpressen har avslöjat att ett samarbete kan uppstå mellan Nent Group med bland annat  kanalerna TV3, TV6, TV8 och TV10  - och SVT.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.