En krasch är oundviklig

Den infekterade striden mellan Sveriges två racingserier tar allt större proportioner. Det är STCC mot TTA med människor med starka viljor och med resurser, dock inte tillräckligt stora. Nu framkommer också att sponsorerna backar.
Rickard Rydell vann STCC 2011 före Fredrik Ekblom och Tommy Rustad. Foto: Micke Fransson, Scanpix

 

Det är STCC:s vd Bob Huzell som medger:          

- Det är svårt för de som tävlar att hitta sponsorer.

PR-maskiner på högvarv

Förarna och teamen har drabbats erkänner Huzell efter helgens säsongsstart i STCC. En premiär utan särskilt många åskådare på Mantorp Park.

STCC har tappat fyra stall och flera stjärnförare till TTA. Efter avhoppen har parterna blivit bittra konkurrenter och i försöken att överträffa varandra har PR-arbetet intensifierats för att ändå försöka skapa ett intresse bland motoranhängarna.

Nu är det upp till bevis när tävlingssäsongen inleds. STCC startade utan större uppmärksamhet på Mantorp Park, TTA ska göra samma försök på Gelleråsen i Karlskoga i helgen.

"Tappar över 100 miljoner"

Om de är oeniga om mycket, allt från tävlingsreglementet till sportsliga villkor, råder ändå en gemensam uppfattning – det saknas både åskådare och sponsorer för att driva två racingserier i Sverige.

Det är kört från början. Men nu gasar båda parter, en kommer att krascha.

Bob Huzell, vd för STCC, deklarerar att svensk banracing kommer att tappa över 100 miljoner kronor i omsättning i år. 

- Förarna och teamen har drabbats, säger Bob Huzell.

Sponsorerna backar

Sponsorerna har tagit del av händelserna och ifrågasatt sina satsningar.

- 500 miljoner är vad alla som verkar inom banracingen omsätter. Men den summan blir mindre, erkänner Bob Huzell till SVT.

STCC har tappat resurser, det står klart. Frågan är hur TTA har lyckats med sina sponsoruppvaktningar.

- Det finns naturligtvis inte plats för två. Det är två förlorare i dagsläget och två mycket nervösa aktörer. Vart går publiken och så vidare. Det är det som kommer bli avgörande, säger SVT Sports motorexpert Jonas Kruse.

Den sportsliga framgången överglänser allt. Men det finns ju en viss ekonomisk betydelse och konsekvens av Malmö FF:s seger och avancemang till 16-delsfinal i Europa League.Och nu väntar fortsättningen på detta Europa-äventyr…

Till den halva miljard som MFF har på banken tillkommer nu nära 100 miljoner.

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Scandic lanserar ett initiativ för elitsatsande idrottare. Satsningen ger möjlighet till arbete på Scandichotell där elitidrottare får full flexibilitet för att kunna underlätta kombinationen av arbete och träningstider. Det låter nästan för bra för att vara sant, men RF är med på ett hörn.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.