Lagkaptenen som retar sig på lönerna

Ytterligheternas nyheter om spelarlöner. Zlatan Ibrahimovic tjänar bara 77 miljoner kronor och inte 121 miljoner, som tidigare rapporterats. Medan Readings Jobi McAnuff sympatiserar med åskådarna som till exempel betalade 50 pund för en plats när hans lag mötte Chelsea.
Penningrullningen runt Zlatan Ibrahimovic är omfattande. Nu uppges att han dock tjänar mindre än vad de första uppgifterna angav. Foto: Scanpix


- Jag vet många som inte har råd med det, säger McAnuff till Daily Mirror.

- Fotbollen har blivit för dyr och det är ju fansen som gör fotbollen. 

"Vi har tappat kontrollen"

Han går verkligen mot strömmen där alla spelare ska ha bättre och bättre och bättre betalt medan klubbarna har allt svårare att få ihop budgeten.

- Vi håller på att tappa kontrollen och greppet om verkligheten, säger han enligt Mirror.

Jobi McAnuff är lagkapten i Reading och tycker att gränsen är nådd, i klartext anser han att lönerna ska begränsas.

- Jag kan förstå att Wayne Rooney ska få bonus eftersom hans namn säljer många tröjor, säger McAnuff.

"Löjligt med alla miljoner"

- Men 2,1 miljoner kronor i veckan, det är ju bara löjligt. Vem behöver den mängden pengar? Till slut kommer någon säga: ”nu får det vara nog”.

Hans Reading är nykomling i Premier League och en av de minsta klubbarna i alla avseenden. I den konkurren har Reading problem att hänga med. Men oavsett detta tycker Jobi McAnuff att spelarlönerna har spårat ur och begäret tagit överhanden bland spelarna.

Själv har han startat en fotbollsakademi i Tottenham, där han växte upp, då han känner för de barn som har haft en svår uppväxt.

- Det de frågar mest är ”vad kör du för bil?” Inte vad jag tyckte om att göra debut?, säger Jobi McAnuff.

Så mycket tjänade inte Zlatan

Och så kontrasten, Zlatan Ibrahimovic är inte alls fotbollsvärldens näst bäst betalde spelare, åtminstone inte enligt den franska tidningen Le Parisien.

Det har hävdats att han har 120 miljoner kronor om året i Paris Saint Germain och till och med presidenten François Hollande tycker att det är väl magstarkt. Han pratade om en skatt på 75 procent för de som tjänar över 1 miljon euro om året.

PSG har hela tiden försvarat investeringen, Ibrahimovic är värd priset.

- Det går inte att sätta ett pris på passion. Det kom 6 000 personer till "Les Champs" för hans skull, sa sportchefen Leonardo när Zlatans presenterades på Champs Elysées.

Han faller på lönelistan

Men nu gör uppgifter i tidningen Le Parisien gällande att Ibrahimovic tjänar 9 miljoner euro om året, cirka 77 miljoner kronor, och inte 14 miljoner euro (120 miljoner kronor).

Det skulle innebära att han Zlatan Ibrahimovic faller från andraplatsen på listan över världens bäst betalda fotbollsspelarna och passeras av Samuel Eto'o (20 miljoner euro i Anzhi), Didier Drogba (15 miljoner euro i Shanghai) och Franck Ribery (10 miljoner euro i Bayern München).

Fast PSG:s utgifter är stora i vilket fall som helst. Utöver lönen ska klubben betala 150 miljoner kronor i sociala avgifter.

AIK Bandyförening och SvartGul Bandy utreder just nu av Skatteverket. Det handlar om från vilket konto spelarnas och ledarnas löner har kommit. ”Jag har hela tiden tyckt att det är fel eftersom det inte är SvartGul Bandy som betalat ut lönerna utan att det är föreningen som har gjort det”, säger Ingemar Andreasson, handläggare på Skatteverket, till SVT Sport.

Åbytravet byter vd.Johan F Lundberg får lämna sin roll och ersättare blir förre vd:n Kenneth Thollström. 

– Efter flera år av tunga investeringar måste vi ta ett steg framåt och lägga ökat fokus på lönsamhet och förbättrade intäkter, säger ordföranden Fredrik Tenfält. 

SKF fortsätter som huvudpartner till Gothia Cup. Det nya avtalet sträcker sig till 2022 och parterna tittar nu på hur de kan utveckla det nära samarbetet som byggts upp under många år. Högt upp på önskelistan: en utbyggnad av SKF Arena på Heden till nästa sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Som tränare hade han drömjobbet. Hans klubb fick 50 miljoner kronor från Mellby Gård för att förstärka laget. Spelare skulle handplockas och tränaren såg fantastiska möjligheter för att bygga ett lag, men i dag fick han sparken. Managern Peter Swärdh måste lämna Trelleborg. 

Svenska sporträttighetsagenturen Spring Media har inlett ett samarbete med Red Bee för att lansera Wnited /juːˈnaɪtɪd/– världens första globala streamingtjänst tillägnad damfotboll. Presentationen skedde på måndagen under Sportel Monaco. 

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.