Förbundet ska syna Leksand

Svenska Ishockeyförbundet ska granska vad som egentligen sker i Leksands IF. En Lex Leksand kan bli möjlig efter att förbundsstyrelsen på ett styrelsemötet begärt en dragning av Lars Nylund i licensnämnden om Leksands ekonomiska handlande.
Frågan är vilken verksamhet som kommer att ske ishallen i Leksand i framtiden. Foto: Scanpix

 

- Vi vill få en helhetsbild i fallet med Leksand och hur man värderar de olika bolagen i klubbarna. 150 miljoner i skulder kan inte regna ner från himlen. Hade det handlat om en tiondel av den här summan vore det en sak, men det här är för mycket pengar, säger förbundsordförande Christer Englund till Dalarnas Tidningar.

Balans har blivit obalans

Reglerna om en ekonomi i balans för att erhålla elitlicens har hamnat i obalans. Till den slutsatsen har många kommit efter att allt flera detaljer framkommit i dalaklubbens hantering av pengar.

Regeln från början av 2000-talet och framstår som ihålig.

- Det är dags att ta ytterligare ett steg och kräva att klubbarna har ett eget kapital på 10–20 miljoner kronor, som kan säkerställa att säsongen inte är i fara. Vi kan inte ha en oro att klubbarna riskerar att inte kunna fullfölja seriespelet, säger Christer Englund.

Reglerna måste förändras

Den företagsrekonstruktion som ska ge svar och fälla avgörandet inför klubbens framtid kommer ytterligare att påvisa att en skärpning av reglerna behövs. På den punkten råder inget tvivel längre.

Inte minst har Ackordscentralens Hans Ödén här hos Idrottens Affärer visat på svagheter i regelverket.

- Vi ska titta på om en klubb som genomgår en rekonstruktion och klarar den, ska gå in i ett så kallat kontrollår året efter. Vi får jobba igenom hur vi ska hantera det här och med all sannolikhet kommer reglerna att skärpas, säger Christer Englund.

- Men vi har inte gått in och värderat Leksands ekonomi. Klubben fick elitlicens och hade då ett ganska hyggligt stort eget kapital. Jag hoppas att Leksand nu får ordning på sin ekonomi.

- 150 miljoner i skulder kan inte regna ner från himlen.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.