"Spelmarknaden rena vilda västern"

”Vi befinner oss fortfarande i en ”Vilda Västern-liknande” men numera mogen marknad där reglerade och oreglerade aktörer, fortsatt blandas huller om buller. De senare med egna villkor och helt utan insyn. Hoppas verkligen regeringen tar tag i detta snart”, menar Remy Nilson, avgående vd vid ATG.
Elitloppet är trav-Sveriges kulmen, då sporten får enorm uppmärksamhet och samlar stora publikskaror både på Solvalla och framför TV:n. Men spelmarknaden hårdnar och ATG ser det i omsättningen.

 

Han gör sin sista arbetsdag på måndag och måste notera att efter åtta rekordår i rad redovisar Aktiebolaget Trav och Galopp, ATG, en omsättning på 12,4 miljarder kronor för 2012. Det är drygt fem procent lägre än rekordåret 2011.

Konkurrensen hårdnar

- Ett tufft år i fortsatt stenhård konkurrens ligger bakom oss, men vi gläds åt att vi fortfarande orkar bredda kundunderlaget, säger Remy Nilson.

Efter sammanlagt 25 år inom travsporten, med ett avbrott om fem år som SVT-sportens chef, väljer han att på egen begäran att lämna jobbet som vd i ATG.

Det har varit guldkantade år, men sedan starten 1974 har ATG haft tre hack i skivan i omsättningen. Det tredje kom i fjol efter åtta nya rekordår.

- Konkurrensen om spelarnas pengar hårdnar för varje år.

"Men vi tappade inte kunder"

Han gläds dock åt två saker:

- Vi tappar inte några kunder. Vi erbjuder uppenbarligen intressanta produkter på spelmarknaden. Bland 2,5 miljoner kunder finns exempelvis många nya ”andelsspelare” på V75. Det är kul.

- Positivt är också att intresset från utlandet ökar. Vi säljer våra lopp och spel till ett 15-tal länder där de skandinaviska vännerna Norge, Danmark och Finland står för det överlägset största bidraget. Ökningen är återigen ca 20 procent och därmed är omsättningen uppe i 2,5 miljarder kronor.

Den utländska omsättningen ingår inte i de 12,4 miljarderna vilket innebär att spel på svenska hästtävlingar återigen landar på ca 15 miljarder kronor, precis som i fjol. Ett starkt kvitto på intresset för svensk hästsport.

400 personer vann 120 000 vardera

V75 är fortfarande ATG:s paradgren och Sveriges största sportspel. Under 2012 skapade V75 146 miljonvinster bara i Sverige.

- Miljonvinster i all ära, men i lördags tycker jag V75 visade sig från sin allra bästa sida. Då vann 400 personer över 120 000 kronor vardera vid en jackpotomgång. Inget annat spel är i närheten av ett sådant enskilt utfall, konstaterar Remy Nilson.

- Generellt var december en stark månad för ATG och till våra ägare, svensk trav- och galoppsport, kan vi åter lämna över ca 1,7 miljarder kronor eller lika mycket som Riksidrottsförbundet sammanlagt tilldelar sina 70 specialförbund, avslutar Remy Nilson.

VD-skifte på måndag

På måndag sker skiftet på vd-stolen. Remy Nilson efterträds av Hasse Skarplöth.

- Jag var väldigt tydlig när jag började här igen med att jag inte ville jobba längre än till 60. Nu blev det två och kanske tre år till. Det är ett personligt beslut så att jag kan ägna mer tid med min familj, berättade Nilson, 62 år.

Journalisten från Arvika Nyheter kom via Expressens sportredaktionen till travet. Efter 17 år som marknadschef (1982-99) och åtta år som vd (från 2004) tycker nu Remy Nilson att det får vara nog.

Bocaj (inte verifierad)

tors, 2013-01-03 10:57

1. Vart tog frågeställningen vägen?

En effektiv rubrik och en lovande ingress. Men sen, vart tog frågeställningen vägen? Fortsatte läsa för att höra Remy utveckla ämnet och kanske hosta upp några konkreta exempel på vilda västern. Han om någon med så många år i en central position på den svenska spelmarknaden borde ha mer att säga. Men istället kom en konventionell artikel om omsättningsrekord och genomgång av Remy Nilssons karriär varav jag tror att jag läst något liknande under hösten.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.