"Spelmarknaden rena vilda västern"

”Vi befinner oss fortfarande i en ”Vilda Västern-liknande” men numera mogen marknad där reglerade och oreglerade aktörer, fortsatt blandas huller om buller. De senare med egna villkor och helt utan insyn. Hoppas verkligen regeringen tar tag i detta snart”, menar Remy Nilson, avgående vd vid ATG.
Elitloppet är trav-Sveriges kulmen, då sporten får enorm uppmärksamhet och samlar stora publikskaror både på Solvalla och framför TV:n. Men spelmarknaden hårdnar och ATG ser det i omsättningen.

 

Han gör sin sista arbetsdag på måndag och måste notera att efter åtta rekordår i rad redovisar Aktiebolaget Trav och Galopp, ATG, en omsättning på 12,4 miljarder kronor för 2012. Det är drygt fem procent lägre än rekordåret 2011.

Konkurrensen hårdnar

- Ett tufft år i fortsatt stenhård konkurrens ligger bakom oss, men vi gläds åt att vi fortfarande orkar bredda kundunderlaget, säger Remy Nilson.

Efter sammanlagt 25 år inom travsporten, med ett avbrott om fem år som SVT-sportens chef, väljer han att på egen begäran att lämna jobbet som vd i ATG.

Det har varit guldkantade år, men sedan starten 1974 har ATG haft tre hack i skivan i omsättningen. Det tredje kom i fjol efter åtta nya rekordår.

- Konkurrensen om spelarnas pengar hårdnar för varje år.

"Men vi tappade inte kunder"

Han gläds dock åt två saker:

- Vi tappar inte några kunder. Vi erbjuder uppenbarligen intressanta produkter på spelmarknaden. Bland 2,5 miljoner kunder finns exempelvis många nya ”andelsspelare” på V75. Det är kul.

- Positivt är också att intresset från utlandet ökar. Vi säljer våra lopp och spel till ett 15-tal länder där de skandinaviska vännerna Norge, Danmark och Finland står för det överlägset största bidraget. Ökningen är återigen ca 20 procent och därmed är omsättningen uppe i 2,5 miljarder kronor.

Den utländska omsättningen ingår inte i de 12,4 miljarderna vilket innebär att spel på svenska hästtävlingar återigen landar på ca 15 miljarder kronor, precis som i fjol. Ett starkt kvitto på intresset för svensk hästsport.

400 personer vann 120 000 vardera

V75 är fortfarande ATG:s paradgren och Sveriges största sportspel. Under 2012 skapade V75 146 miljonvinster bara i Sverige.

- Miljonvinster i all ära, men i lördags tycker jag V75 visade sig från sin allra bästa sida. Då vann 400 personer över 120 000 kronor vardera vid en jackpotomgång. Inget annat spel är i närheten av ett sådant enskilt utfall, konstaterar Remy Nilson.

- Generellt var december en stark månad för ATG och till våra ägare, svensk trav- och galoppsport, kan vi åter lämna över ca 1,7 miljarder kronor eller lika mycket som Riksidrottsförbundet sammanlagt tilldelar sina 70 specialförbund, avslutar Remy Nilson.

VD-skifte på måndag

På måndag sker skiftet på vd-stolen. Remy Nilson efterträds av Hasse Skarplöth.

- Jag var väldigt tydlig när jag började här igen med att jag inte ville jobba längre än till 60. Nu blev det två och kanske tre år till. Det är ett personligt beslut så att jag kan ägna mer tid med min familj, berättade Nilson, 62 år.

Journalisten från Arvika Nyheter kom via Expressens sportredaktionen till travet. Efter 17 år som marknadschef (1982-99) och åtta år som vd (från 2004) tycker nu Remy Nilson att det får vara nog.

Bocaj (inte verifierad)

tors, 2013-01-03 10:57

1. Vart tog frågeställningen vägen?

En effektiv rubrik och en lovande ingress. Men sen, vart tog frågeställningen vägen? Fortsatte läsa för att höra Remy utveckla ämnet och kanske hosta upp några konkreta exempel på vilda västern. Han om någon med så många år i en central position på den svenska spelmarknaden borde ha mer att säga. Men istället kom en konventionell artikel om omsättningsrekord och genomgång av Remy Nilssons karriär varav jag tror att jag läst något liknande under hösten.

Vita Hästen gör sin bästa säsong på länge i Hockeyallsvenskan. Men de ekonomiska villkoren är hotfulla och förtar delar av glädjen..

 "Det är tuffa siffror", säger klubbchefen Dan Björkman.

Klubben måste ha in 5 miljoner kronor innan sista april för att klara elitlicensen, det är den bistra verkligheten.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

14 lopp på sex banor. Därav ett i Köpenhamn, men inget i Göteborg. Så ser nya STCC ut. Den nya ledningen har nu komponerat säsongen och visst är det spektakulärt med en tävling i den danska huvudstaden.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.