Aranäs petas, men ger inte upp!

Förbundet nobbar Aranäs och låter inte klubben spela kvar i elitserien och det innebär ett mycket kontroversiellt beslut i Svenska Handbollsförbundets liganämnd. Kungsbackaklubben får inte elitlicens för nästa säsong, men Aranäs tänker inte ge sig utan strid.
Tränaren Jerry Hallbäck och ordförande Kaisa Svennberg gladde sig över sponsorstödet om 1,5 miljon kronor. Men nu står det klart att inte tillräckligt med pengar i övrigt har kommit in till klubben. Foto: Bengt Karlsson, Norra Halland

 

Kungsbackaklubben Aranäs har länge brottats med en besvärlig ekonomi. Sponsorer och publik räcker helt enkelt inte till.

Sponsorns 1,5 miljon räckte inte

Krisen var akut alldeles före jul, men då kom räddaren i nöden. Affärsmannen Lars Mathiasson och hans företag gick in med 1,5 miljoner kronor. För att rädda HK Aranäs ekonomi, hette det. Men inte ens det sjusiffriga beloppet räckte.

I dag står det klart att 250 000 kronor finns på kontot – det borde ha varit 1,9 miljoner.

Det är just det som liganämnden slår ned på. Glappet är för stort.

Men de ger sig inte

Men i klubben tänker man inte ge sig.

- Redbergslid och Hammarby har misskött sej i många år, men när nämnden får kritik för att inget göra, då är det lilla Aranäs som straffas, fortsätter Tommy Atterhäll till GP.

Ordförande Kaisa Svennberg är både ledsen och arg:

- För jävligt! tycker ordföranden Kaisa Svennberg.

- Vi har varit öppna och ärliga, försökt jobba med ekonomin, varit på rätt väg, men får inte någon mera chans. Vi har fått ordning på utgifterna, men inte haft tillräckliga intäkter.

Nu agerar också klubben och begär en omprövning hos handbollsförbundet.

 - Vi har faktiskt inte veta varför just vi drabbas medan andra klubbar klarar sig, säger Svennberg.

Stark gemenskap

Gemenskapen i klubben är omfattande och det bevisas av det som i december när alla kontrakt hävdes.

Tre man flyttade, övriga stannade med nya och sämre villkor, men svetsades samman ännu mera och ordnade nytt elitseriekontrakt, bl a tack vare segrar i de fyra sista matcherna.

- Vi har spelat gratis, klubben har sanerats och vi har bättre koll på ekonomin än många andra lag i elitserien. Så får vi den här dolken i ryggen. Ska någon avgå, är det den där nämnden som bestämmer, tycker Tommy Atterhäll.
Visste ni förresten att HK Aranäs är världens näst största handbollsförening efter Sävehof i Partille om man räknar till antal lag och spelare.

Aranäs plats i kvalet får elitseriejumbon Irsta Västerås, men allsvenska tvåan Önnered protesterar och menar att de är berättigade den platsen.

Första gången ett lag petas

Beslutet i liganämnden är unikt. Aldrig under elitlicensens granskning i åtta år har en klubb uteslutits. Det sker också i en stund när både Redbergslid och Hammarby har kraftiga ekonomiska underskott.

Ett intensivt arbete i båda föreningarna har dock gett ett mycket bra resultat.

I synnerhet i Hammarby som så sent som i februari saknade 1,5 miljoner kronor och fick tiden fram till den 30 april att hitta en lösning. I dag har Bajen skrapat ihop 1 150 000 kronor!

Insamling vid SM-finalen

Vid söndagens bandyfinal gick supportrar runt med insamlingsbössor och bara den insatsen gav 80 000 kronor.

Redbergslid har också haft ett tungt ok i form av ett minus om 2,5 miljoner kronor som sakta har vuxit de senaste fem åren. Liganämnden krävde att klubben skulle bearbeta den skulden.

Enligt kassören Thorild Berg har en halv miljon skalats årligen och den sista femtedelen ska kunna vara borta till den 30 april. Därför tror liganämnden även på Redbergslid.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.