AIK-fakturor i konkurshärva

Panaxia och dess grundare och förre ägare var en av AIK:s främsta sponsorer någonsin. Säkerhetsföretaget betalade 3 miljoner kronor årligen till klubben och stod också för lönen till två ungdomsledare. Nu avslöjas allt mer om kopplingarna mellan AIK och Panaxia i miljardkonkursen.
Derek Boateng är derbyhjälte och hyllas av storpubliken på över 30 000 på Råsunda 2006. Och Panaxia är kvar som sponsor och kommer så vara i ytterligare tre år. Foto: Tomas Oneborg, Scanpix


AIK ingår i granskningen av vad som skedde i säkerhetsföretaget och som låg till grund för konkursen som omfattar 1 miljard kronor.

- Jag ser inget direkt krav mot AIK i dag, säger konkursförvaltaren, advokat Lars-Henrik Andersson till Dagens Nyheter.

Företagaren svag för AIK

Men som han uttrycker det:

- Vi vänder på varje sten och under varje sten har vi hittills hittat smuts.

Företagets grundare och tidigare ägare var svag för AIK. Han tillhörde styrelsen i AIK Fotboll AB under en period och att sponsra favoritklubben var självklart för honom.

Panaxia är en av de största sponsorerna någonsin i AIK. Från 2005 till och med 2010 fanns företagets logga på A-lagets tröjor. Panaxia och AIK var starkt förknippat och så många år av troget sponsorskap innebär att AIK här har fått in åtskilliga miljoner.

Miljonsponsring utan påskrift

Nu framkommer hur AIK fick ett stort stöd i flera delar:

+ AIK fick en kontant sponsring årligen. Bara under det sista året ska 3 miljoner kronor ha överförts till AIK, detta trots att avtal saknades.

Det här upptäckte Monica Hallin-Gustafsson, som tillsattes som vd två månader före konkursen och såg hur AIK och företaget hade starka band.

- Det kom en faktura och när jag frågade om ett avtal fick jag svaret att det fanns. Sedan kom det en faktura till och då krävde jag att få se avtalet och det fick jag, men det var inte underskrivet, säger Monica Hallin-Gustafsson till DN.

Monica Hallin-Gustafsson stoppade alla utbetalningar, förutom en halv miljon som redan betalats ut, men totalt var AIK:s fakturor på 3 miljoner kronor.

Ungdomsledare betalades av Panaxia

+ Panaxia betalade lönen för två ungdomsledare i AIK. Monica Hallin-Gustafsson såg i lönelistorna att det fanns två personer som jobbade i AIK.

- När jag tog upp det med föreningen menade de att det var något mellan de båda och Panaxia. I min värld var det rent fiktiva anställningar.
Det har visat sig att Panaxia var AIK-ungdoms största sponsor och att avslöjandet har inneburit att klubben har tappat stora resurser.

Gjorde tifon i säkerhetsgaraget

+ Monica Hallin-Gustafsson fick också veta att AIK hade ytterligare kopplingar till Panaxia. Supportrar hade tillgång till företagets säkerhetsgarage för att bl a förbereda tifon vid matcher.

- När jag fick reda på det så var det bara ut, säger Monica Hallin-Gustafsson.

Konkursförvaltaren och advokaten Lars-Henrik Andersson påpekar att det inte finns någon misstanke om lagbrott från AIK:s sida.

- Men AIK-relationen är någonting vi tittar på i stort. Det kan ha gått pengar från Panaxia till närstående bolag och sedan vidare, men vi är inte klara med den utredningen än.

"Det fanns avtal"

Thomas Edselius, AIK Fotbolls vd, har i den mån det varit möjligt försökt att förklara de olika förbindelserna med Panaxia.

Anställningen av två ungdomsledare var en del av företagets sponsring av AIK och Edselius menar också det fanns giltiga avtal mellan föreningen och säkerhetsföretaget.

- Majoriteten av avtalen var underskrivna och så var det väl några som inte var det. Men där fanns det muntliga avtal, hävdar Thomas Edselius.

Det var den 5 september i fjol som märkligheterna i Panaxia avslöjades och som ledde till konkurs och som nu beräknas omfatta 1 miljard kronor. Den 5 juni ska förvaltarberättelsen vara klar, men inom de närmaste veckorna kan den 47-årige förre ägaren åtalas och då gäller det 19 miljoner kronor som tagits ur Panaxia och skickats till ett annat företag.

 

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.