Bengt Baron får rekordbonus

Simmarpojkarna lämnade som tonåringar hembygden i Finspång, pluggade vid college i USA och blev mycket framgångsrika affärsmän. I dag är Bengt Baron högaktuell igen. Han kritiseras kraftigt som vd för sin bonus på 7,3 miljoner kronor för att lägga ned godisfabriken i Gävle.
Segergesten! Bengt Baron har just vunnit 100 m fjäril vid OS i Moskva 1980. Foto: Scanpix


150 anställda mister jobbet samtidigt som den förre simmarstjärnan guldmedaljören från OS i Moskva 1980 lyfter en bonus på 7,3 miljoner utöver sin fasta  lön om 4,7 miljoner som Cloettas vd

12,5 miljon i årsersättning

- Vi tvingas lämna våra jobb och han plockar ut en mångmiljonbonus. Han borde skämmas, säger Wellington Ikuobase, ordförande för livsmedelsfacket i fabriken, till Arbetarbladet.

Cloetta nådde en omsättning på cirka 5 miljarder kronor under 2012 och tvingades acceptera ett minus på 73 miljoner kronor. I den situationen får vd:n en ersättning på 12,5 miljoner kronor.

- Det är för jävligt. Enda skälet till att han ville lägga ned fabriken i Gävle var att han ville ha sin vd-bonus, säger Wellington Ikuobase, fackordförande på Cloetta i Gävle.

Tre guldmedaljörer gjorde karriär

Arbetarbladet har sökt Bengt Baron för en kommentar, men utan resultat. Cloetta har riktlinjer för rörliga ersättningar och Bengt Baron fick, enligt årsredovisningen, en extra ersättning baserad på ”hans extraordinära arbete i samband med fusionen” förra våren mellan Cloetta och Leaf.

Under åren har Bengt Baron skaffat sig både utbildning och erfarenhet nog för att nå framgångar i affärslivet.

Det är han inte ensam om. Historien blir aktuell igen... Hur Sverige fick tre guldmedaljörer vid OS 1980 i Moskva och hur alla tre har gjort karriär även utanför idrotten.

Det gäller simmarna Pär Arvidsson (100 m fjäril) och Bengt Baron (100 m ryggsim) samt Johan Harmenberg, fäktning.

Bengt Baron och Pär Arvidsson var inte mer än tonåringar när de slog igenom som simmare och flyttade till USA för att träna simning och utbilda sig.

Pär Arvidsson efter segern på 100 m fjäril vid OS 1980 i Moskva. Pär pluggade sedan vidare vid college i USA och blev kvar där. I dag är han en framgångsrik affärsman.Foto Jan Collsiöö

Fakta

Bengt Baron, 51 år, är kanske den av svenska idrottare som har lyckats bäst i karriären sedan idrotten upphörde. 1992 blev han Sverigechef för Coca-Cola, och sedan dess har han kartat på stegen via Frionor, Consumer Imaging Nordic, Stepstone, V&S Absolut Spirits, Leaf och nu Cloetta.

Pär Arvidsson, i dag 53 år, har precis som Baron en examen ”Bachelor of Arts degree” från Berkeley, Kalifornien samt en MBA (Masters of Business Administration) från Harvard Business School. Han har grundat och varit vd i flera företag, som GameChange och Snowshoe Capital, som investerar i och är rådgivare till nya tillväxtföretag.  Han blev kvar i USA där han har bott i drygt 30 år.

Johan Harmenberg, 58 år, utbildade sig till läkare och har efter idrottskarriären gjort karriär inom läkemedelsindustrin med uppdrag internationellt och har i dag en framträdande position hos läkemedelsföretaget Axelar AB.

Johan Hammenberg tränar inför OSi Moskva 1980. Resultatet blev det bästa. Foto: Bertil Ericson, Scanpix

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.