Fotbollsbasen tvingas att ge sig

Hur ska vi ha det, ska 51-procentregeln slopas? 80 procent av fotbollens distrikt och elitklubbar svarade, 55 procent anser att frågan ska ligga kvar hos RF, 45 procent tycker att respektive specialidrottsförbund kan bestämma själv.
Karl-Erik Nilsson har känt hur vinden har vänt bland distrikt och elitklubbar under de senaste månaderna. Foto: Adam Ihse, Scanpix


Fotbollens folk har svårt att bestämma sig och uppenbarligen se självbestämmande som en styrka. Det är tydligen lättare att skjuta avgörandet i bolagiseringsfrågan till RF.

Ja blir till ett nej

I januari sa Svenska Fotbollförbundet ja till en förändring av 51-procentsregeln. Nu blir det ett nej och utgången är inte förvånande.

- Nej, det har skett en svängning de senaste månaderna, säger ordföranden Karl-Erik Nilsson.

Svenska Fotbollförbundets förbundsstyrelse behandlade bolagiseringsfrågan på fredagen. Men var så illa tvungna efter protester har kommit lite varstans ifrån.

Inget självbestämmande

I sak handlar frågan om var beslut om eventuella förändringar i regelverket för bolagisering skall ligga. Antingen som nu hos Riksidrottsförbundet (RF) eller hos respektive Specialidrottsförbund (SF).

Det senare alternativet, att låta respektive SF själva besluta i frågan, är det förslag som Riksidrottsstyrelsen meddelat att man lägger som sitt förslag till Riksidrottsmötet i Luleå i slutet på maj.

Förbundsstyrelsens ställningstagande grundar sig på en rundfråga bland distrikt och elitklubbar där majoriteten av de som svarat anser att frågan bör ligga kvar hos RF.

Ingen prestigeförlust

- Vi har lyssnat på våra medlemmar för att få en vägledning vad SvFF:s delegation ska ha med sig för uppfattning till Riksidrottsmötet där frågan ska avgöras. Mot bakgrund av de svar som inkommit från distrikt och elitföreningar accepterar vi den övervägande uppfattningen att beslutet bör ligga kvar hos RF, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

Han är inte beredd att ta strid för saken skull.

Trots att han tvingas meddela fotbollen nu går emot RF:s förslag till en större frihet bland förbunden.

Karl-Erik Nilsson ser ingen prestigeförlust i att klubbarna och distrikten går emot styrelsen.


 
  

Claes Hansen (inte verifierad)

fre, 2013-04-26 21:37

1. Starkt att lyssna på opinionen!

Det är starkt av Karl-Erik Nilsson att vara tillräckligt prestigelös för att lyssna på distrikten och klubbar som t ex AIK, Djurgården, Elfsborg, IFK Göteborg och Malmö FF och sedan se till att SvFF följer den uppfattning som majoriteten har. Han ska ha en stor eloge!

Olof (inte verifierad)

fre, 2013-04-26 22:16

2. 51%-en

Då de flesta röstade innan man sett det slutliga förslaget måste man säga att det är klantigt skött. Man visste helt enkelt inte vad man röstade på

Olof (inte verifierad)

lör, 2013-04-27 08:43

3. När man hörde firma Boys hot

När man hörde firma Boys hot om bl.a. bojkott när utredningsförslaget om 51%-regeln presenterades och nu också ser vad som hänt i Djurgården är det bara att konstatera att de kriminella gängen kontrollerar besluten inom fotbollen. Skulle det dessutom vara så att en och annan "silverräv" inom rörelsen nyttjar situationen för cyniskt maktspel är det riktigt illa.

Claes Hansen (inte verifierad)

lör, 2013-04-27 20:03

4. Internet-troll, lögner och halvsanningar

Anonyma internet-troll dyker upp och sprider lögner och halvsanningar. Det har bivit ganska typiskt för de som vill slopa 51%-regeln och sälja ut svenska klubbar till porrmiljardärer m fl att ägna sig åt "guilt by association" istället för att berätta varför det är så viktigt att en Berth Milton istället för ett årsmöte bestämmer i svensk idrott. Tony Ernst i Svenska Förenade Supporterunionen som talade om bojkott är medlem i Malmö FF. Bosse Johansson i Elfsborg lär knappast ha kopplingar till någon annan firma än den lokala sparbanken. Det är en god regel att inte mixtra med beståndsdelarna i svensk idrottsrörelse utan ordentlig konsekvensanalys. Lars-Åke Lagrells utredning som föreslog en slopad 51%-regel var en pamflett. Hur kan han ha missat att fråga klubbarna och distrikten? Sanningen är att Lagrell visst vad han skulle få för svar. Därför försökte tjänstemän trixa igenom beslutet. Karl-Erik Nilsson tar flera steg bort från dessa metoder. Bra!

Olof (inte verifierad)

sön, 2013-04-28 08:43

5. Den eventuella bolagiseringen

Claes Hansen! Om sanningen ska fram beslöt RIM 2011 efter initiativ av Fäktförbundets och Fotbollsförbundets ordföranden att låta utreda 51%-frågan. Förslagsställarnas vilja var att se om det gick att hitta en lösning så att ett fåtal (om ens det) föreningar inom fotboll och ishockey när man så önskar får möjlighet att bolagisera en del av verksamheten.Nu finns det ett förslag och det är då rimligt att man utan förutfattade meningar under veckorna fram till RIM läser igenom detsamma för att sedan i vanlig demokratisk ordning fatta beslut åt ena eller andra hållet. Vad är det för övrigt som får dig att tro att förbundens förtroendevalda och kanslipersonal inte skulle kunna hantera den här frågan lika bra som andra.

Claes Hansen (inte verifierad)

mån, 2013-04-29 20:26

6. Ingen majoritet - ingen kontroll

Vi som värnar om 51%-regeln försvarar just föreningsdemokratin - att avgörande beslut ska fattas av förtroendevalda. Det är bra att Karl-Erik Nilsson lyssnar på de förtroendevalda inom fotbollen. Idrottens Affärer, och den anonyma signaturen "Olof", är dock upprörda. Fotbollsbasen "viker ner sig" när han lyssnar på på distrikten och föreningarna. Det är signaturen "Olof", och Idrottens Affärer som saknar förtroende för de förtroendevalda - ni vill ju ersätta dem med privata aktieägare. I grund och botten är frågan väldigt enkel. Ska föreningarna, eller privata ägare, kontrollera idrottsaktiebolag? Släpper föreningarna kontrollen så hjälper inte dekorativa åtgärder som att man har en(1) ledamot i styrelsen eller ett besynnerligt avtal med en "värdegrund" (ett värdelöst ord som betyder allt och ingenting). Porrmiljardärer som Berth Milton kan ta över en klubb när 51%-regeln inte finns. Då föredrar jag den imperfekta föreningsdemokratin.

Olof (inte verifierad)

mån, 2013-04-29 21:09

7. Jag tycker Claes Hansen ska

Jag tycker Claes Hansen ska läsa utredningen för det har han uppenbart inte gjort och har han gjort det så är det som när en annan potentat läser bibeln.

Claes Hansen (inte verifierad)

tis, 2013-04-30 11:14

8. Troll utan riktiga argument mot 51%-regeln

Till skillnad mot den anonyma signaturen "Olof" har jag praktisk erfarenhet av arbete i idrottsaktiebolag. Naturligt nog har jag läst de relevanta utredningarna och förslagen i den här frågan. Jag har ännu inte sett någon vettig argumentation varför de ideella föreningarna ska släppa kontrollen över idrottsaktiebolagen t ex till en Berth Milton. Jag har ej heller sett några bättre lösningar för att skydda sig mot klippartyper än att den ideella föreningen ytterst har röstmajoriteten i idrottsaktiebolaget. Min erfarenhet är att när det hettar till mellan ägare så är det endast röster i aktiebolaget som räknas. Det kommer även vara den juridiska verkligheten. Svensk fotboll och hockey behöver öka intäkterna. 98% av intäkterna i en elitklubb kommer från matchdagar, marknad, media-intäkter och spelarförsäljningar. Fokus borde ligga på att öka dessa intäkter - inte på ett stickspår som att slopa 51%-regeln.

Olof (inte verifierad)

tis, 2013-04-30 14:23

9. Om nu Claes Hansen läst det

Om nu Claes Hansen läst det förslag som går till RIM för omröstning skulle det vara intressant att få se vad han tycker om förslaget i dess helhet och förstärkningen av nuvarande överlåtelseavtal samt att SF och RS ska ha sista ordet osv. Sedan har utvecklingen från att OS-deltagare skulle vara snövita amatörer varit enorm med löner till idrottare, många nya idrotter, alla möjliga hallar,olika gym och vi har ochså fått idrotts AB osv.osv. Allt detta har idrottsrörelsen måst anpassa sig till och kommer så att fortsatt få göra. Frågan är hur idrottsrörelsen i dag skulle sett ut om de som alltid säger nej utan att alltför ofta veta varför fått råda. Skulle vi haft några föreningar kvar? Det finns f.ö. fortfarande en och annan som tycker OS-deltagare ska vara amatörer.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.