Larmrapport trots miljardsatsning

3,5 miljard kronor har staten satsat för att fler ungdomar ska idrotta. Men effekten har blivit långt ifrån vad man önskade. Ungdomarna lämnar idrotten och i synnerhet gäller det flickor.
I synnerhet tjejer slutar med idrott i tonåren. Nu ska ett åtgärdsprogram diskuteras på RF-stämman nästa helg. Foto: Scanpix


Centrum för Idrottsforskning (CIF) har presenterat sin årliga uppföljningsrapport om effekterna av det statliga idrottsstödet till idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth (m).

Dyster rapport

Jämfört med för tio år sedan är det dystra siffror.

- Den stora utmaningen är att få ideella ledare att entusiasmera ungdomar som kanske inte tycker att det här är det viktigaste av allt. Idrottens målsättning är ju att alla ska kunna vara med, säger Johan R Norberg, utredare på CIF.

Förklaringen till att så många hoppar av är inte riktigt klarlagd.

- Vi vet alltför lite om orsakerna, säger Norberg som är benägen att tro på nya beteendevanor.

För tävlingsinriktat

- Det är svårt att säga om detta främst är ett problem för föreningsidrotten eller ett uttryck för minskad fysisk aktivitet.

Det finns kritik mot en överdriven tävlingsiver och många ledare envisas med att ungdomar tidigt måste bestämma sig för en idrott.

En lägre ambitionsnivå är något som idrotten har svårt att acceptera. Förståelsen för att många kan uppnå ett genombrott under de sista tonåren är liten.

- Vi ser att idrotten gör väldigt mycket, men det man gör är enligt den traditionella tävlingslogiken. Man är bra på att få de som trivs att trivas ännu bättre, men det är inte dessa ungdomar som slutar, säger Norberg.

Ny strategi

Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber känner till problemen och ser fram emot RF-stämman i Luleå nästa helg:

- Vi har lagt ett förslag om en bred strategidiskussion inom hela idrotten där en central fråga blir hur vi kan bredda vår verksamhet för att möta önskemålen och behoven hos de ungdomar som väljer att lämna föreningsidrotten.

CIF har granskat det lokala aktivitetsstödets (LOK-stödets) utveckling 2004-2011. 2004 registrerades 59,3 miljoner deltagartillfällen. Därefter har antalet sjunkit till strax under 54 miljoner 2011 - en minskning på 9 procent. Störst nedgång finns i åldersgruppen 17–20 år och bland flickor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.