Timrå inleder räddningsplanen

Timrå IK kan inleda räddningsplanen och flykten undan en 80-miljonersskuld. Kommunstyrelsen sa ja på måndagen till en rekonstruktion. Det kostar åtskilliga miljoner, men alternativet hade blivit ännu dyrare.
Timrås ordförande Tommy Andersson börjar trots allt se ljuset vid horisonten. Foto: Robin Nordlund, Scanpix


Det var på måndagens extrainsatta kommunstyrelsemöte som klartecknet kom.

Kommunen avstår ett pantbrev på 7 miljoner kronor och accepterar att få tillbaka 25 procent av fordran på 23,6 miljoner kronor.

Nästa fråga är vad klubbens 166 fordringsägare tycker om situationen. 25 procent betalt eller inget alls, är budet.

Övervägde alternativ

På det här viset ska skulder på 44 miljoner försvinna. Av totalt 80 miljoner som saknas...

Förslaget från oppositionen om att kommunen skulle köpa klubbens arena för 35 miljoner kronor visade sig vara mindre bra.

- Det skulle inte ha hjälpt Timrå IK samtidigt som det hade blivit en dyrare lösning för kommunen, säger Ewa Lindstrand (S), kommunstyrelsens ordförande till st.nu.

Lindstrand medger också:

- Vi sa okej till att titta på det. Vi ville inte avfärda något. Under dagens möte var rekonstruktören med på telefon och det visade sig att oppositionens förslag inte var hållbart.

Överens med klubben

Ärendet kommer nu att gå vidare till ett extra kommunfullmäktige som hålls den 27 maj.

Kommunens politiker har engagerat sig ordentligt i kampen för att rädda föreningen.

Alla tycks överens, klubbens ansvariga och kommunens ansvariga, det här är enda möjligheten att rädda verksamheten i klubben.

Levt på lånad tid

Krisrapporterna har blivit till vardag de senaste åren och Timrå IK har levt på lånad tid. Nu försvann elitserieplatsen, och därmed alla miljoner från Hockeyligan, men samtidigt är det enda vägen ur skuldfällan.

Nu betalar staten lönerna för april och maj och sammanlagt gäller det 3,7 miljoner kronor för 260 personer. Om rekonstruktionen lyckas ska klubben står för 25 procent, alltså 925 000 kronor.

202 personer i Timrå IK och 58 personer i dotterbolaget Conferera. Så många personer finns med på en lista som klubben via rekonstruktionsansvarige advokaten Mats Emthén har skickat till länsstyrelsen. Emthén som nu börjar luttrad, han utförde samma uppdrag i Leksands IF.

Hallin gick i spetsen

Spelarnas kontrakt gick kontrakten ut sista april och av de dyraste dyraste (Radek Smolenak 178 000 kr, Sebastian Erixon 165 094 kr, Matthew Murley 159  500 kr Niklas Nordgren 128 405 kr, Daniel Bellissimo 98 892 kronor) fick de bara lön via skattsedeln under den månaden.

Nu bygger klubben upp en ny trupp. På måndagen var nio spelare klara. I spetsen gick lagkaptenen Per Hallin, lagkapten i vintras. 

- Att just han valde att fortsätta i Timrå har stort symbolvärde när klubben nu ska resa sig ur askan efter den ekonomiska grillningen, säger Kent Norberg, Timrås sportchef.

Per Hallin fick i vintras ta emot en tröja med nummer 500 på ryggen. Han kom totalt upp i 538 matcher och med en fortsättning lär han slå rekordhållarens Robert Carlssons 563 matcher.

Henrik (inte verifierad)

tis, 2013-05-14 10:55

1. Betala, betala....

På ett sätt är det ju otroligt vad vi skattebetalare, oavsett om vi är hockeyfrälsta eller inte, får betala. Först entrébiljetterna sedan spelarnas löner via skattsedeln :). Malmö, Leksand och Timrå - vilken blir nästa lönegranatiklubb ?
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.