AIK förnekar bedrägeripengar

Inte nog med miljonerna från Panaxia. Nu anklagas AIK för att ha tagit emot 12 miljoner kronor från ett säkerhetsbolag som utreds för ekonomisk brottslighet. Det kan innebära att runt 20 sponsormiljoner kräver en förklaring.
Thomas Edselius är AIK:s vd sedan 14 månader och var inte med om affärerna med Panaxia. Det var däremot Annela Yderberg som förnekar att ett säkerhetsbolag ska ha betalar ut 12 miljoner kronor.


Det är Radio Stockholm som uppger att AIK under hösten 2009 fått 12 miljoner kronor av bolaget Skyddsteknik. Säkerhetsbolaget var en del av Panaxiakoncernen som just nu utreds av Ekobrottsmyndigheten för omfattande bedrägeri.

Inspelade telefonsamtal

Radions uppgifter får stöd av konkursförvaltaren i Skyddsteknik och därtill finns inspelade telefonsamtal och både hemliga och offentliga dokument.

Uppgifterna gör gällande att Skyddsteknik köpte på papperet värdeväskor av Panaxia. Men det var inte annat än fiktiva väskor och de leasades ut till finansbolag och belånades därtill.

AIK:s vd Thomas Edselius har hamnat i en besvärligt sits, inte minst beroende på att han har haft jobbet i 14 månader och att de så kallade affärerna skulle ha skett tidigare.

"Inget avtal med dem"

Edselius förnekar att klubben skulle fått pengarna:

”Alltså skickades pengar, i form av typ någon sponsring eller.. det inget jag känner till. Och vi har inte fått några pengar från någon bolag bara så där rakt av. Det kan ha varit någon spelaraffär, men återigen, jag känner inte till bolaget, så jag kan inte svara på det”, säger Thomas Edselius till P4 Radio Stockholm.

Till TT säger Annela Yderberg, AIK:s vd 2008–2012:

- Nu har nog något tagits ur sitt sammanhang och blivit en nyhet. Vi har inte gjort någon affär med det här företaget.

- Jag känner inte till företaget, men vi har inte haft något avtal med dem, i alla fall inte i någon så stor omfattning. Vi gjorde ett antal större affärer 2009 som gällde extern spelarfinansiering, men vi har lämnat i från oss precis alla underlag till Ekobrottsmyndigheten, säger Annela Yderberg.

VD:n en AIK-supporter

I stället framkommer att ett annat bolag, Laccord Ltd med närhet till Panaxia, varit inblandat.

Sedan tidigare utreds AIK för sponsorpengar som felaktigt ska ha betalats direkt till klubben från Panaxia.

Panaxia och dess grundare och förre ägare var en av AIK:s främsta sponsorer någonsin. Säkerhetsföretaget betalade 3 miljoner kronor årligen till klubben och stod också för lönen till två ungdomsledare. Nu avslöjas allt mer om kopplingarna mellan AIK och Panaxia i miljardkonkursen.

Ingick i styrelsen

AIK ingår i granskningen av vad som skedde i säkerhetsföretaget och som låg till grund för konkursen som omfattar 1 miljard kronor.

Företagets grundare och tidigare ägare var svag för AIK. Han tillhörde styrelsen i AIK Fotboll AB under en period och att sponsra favoritklubben var självklart för honom.

Panaxia är en av de största sponsorerna någonsin i AIK. Från 2005 till och med 2010 fanns företagets logga på A-lagets tröjor. Panaxia och AIK var starkt förknippat och så många år av troget sponsorskap innebär att AIK här har fått in åtskilliga miljoner.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.