AIK förnekar bedrägeripengar

Inte nog med miljonerna från Panaxia. Nu anklagas AIK för att ha tagit emot 12 miljoner kronor från ett säkerhetsbolag som utreds för ekonomisk brottslighet. Det kan innebära att runt 20 sponsormiljoner kräver en förklaring.
Thomas Edselius är AIK:s vd sedan 14 månader och var inte med om affärerna med Panaxia. Det var däremot Annela Yderberg som förnekar att ett säkerhetsbolag ska ha betalar ut 12 miljoner kronor.


Det är Radio Stockholm som uppger att AIK under hösten 2009 fått 12 miljoner kronor av bolaget Skyddsteknik. Säkerhetsbolaget var en del av Panaxiakoncernen som just nu utreds av Ekobrottsmyndigheten för omfattande bedrägeri.

Inspelade telefonsamtal

Radions uppgifter får stöd av konkursförvaltaren i Skyddsteknik och därtill finns inspelade telefonsamtal och både hemliga och offentliga dokument.

Uppgifterna gör gällande att Skyddsteknik köpte på papperet värdeväskor av Panaxia. Men det var inte annat än fiktiva väskor och de leasades ut till finansbolag och belånades därtill.

AIK:s vd Thomas Edselius har hamnat i en besvärligt sits, inte minst beroende på att han har haft jobbet i 14 månader och att de så kallade affärerna skulle ha skett tidigare.

"Inget avtal med dem"

Edselius förnekar att klubben skulle fått pengarna:

”Alltså skickades pengar, i form av typ någon sponsring eller.. det inget jag känner till. Och vi har inte fått några pengar från någon bolag bara så där rakt av. Det kan ha varit någon spelaraffär, men återigen, jag känner inte till bolaget, så jag kan inte svara på det”, säger Thomas Edselius till P4 Radio Stockholm.

Till TT säger Annela Yderberg, AIK:s vd 2008–2012:

- Nu har nog något tagits ur sitt sammanhang och blivit en nyhet. Vi har inte gjort någon affär med det här företaget.

- Jag känner inte till företaget, men vi har inte haft något avtal med dem, i alla fall inte i någon så stor omfattning. Vi gjorde ett antal större affärer 2009 som gällde extern spelarfinansiering, men vi har lämnat i från oss precis alla underlag till Ekobrottsmyndigheten, säger Annela Yderberg.

VD:n en AIK-supporter

I stället framkommer att ett annat bolag, Laccord Ltd med närhet till Panaxia, varit inblandat.

Sedan tidigare utreds AIK för sponsorpengar som felaktigt ska ha betalats direkt till klubben från Panaxia.

Panaxia och dess grundare och förre ägare var en av AIK:s främsta sponsorer någonsin. Säkerhetsföretaget betalade 3 miljoner kronor årligen till klubben och stod också för lönen till två ungdomsledare. Nu avslöjas allt mer om kopplingarna mellan AIK och Panaxia i miljardkonkursen.

Ingick i styrelsen

AIK ingår i granskningen av vad som skedde i säkerhetsföretaget och som låg till grund för konkursen som omfattar 1 miljard kronor.

Företagets grundare och tidigare ägare var svag för AIK. Han tillhörde styrelsen i AIK Fotboll AB under en period och att sponsra favoritklubben var självklart för honom.

Panaxia är en av de största sponsorerna någonsin i AIK. Från 2005 till och med 2010 fanns företagets logga på A-lagets tröjor. Panaxia och AIK var starkt förknippat och så många år av troget sponsorskap innebär att AIK här har fått in åtskilliga miljoner.

Med Vancouver-stjärnan Elias Pettersson, 21 år, som affischnamn, och med samarbetsavtal med världens största skridskotillverkare, kanadensiska Bauer, är Sundsvallsföretaget Prosharp, en allt större aktör i hockey-världen.

Allt började hemma i garaget hemma mot Rune Eriksson i Njurunda, ingenjör och med ett varmt hockeyhjärta.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Tiotusentals motionärer hade orsak att jubla på fredagen.Då framkom nämligen att startavgifter i motionslopp kan betraktas som friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge skattefritt till sina anställda. En rad andra fritidsaktiviteter, som bl a Hästkörning, agility, sportfiske och enduro ingår också, ivå färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen.

 – Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.