Aldrig har de haft större drömmar

De måste få drömma. Elfsborgs tränare Jörgen Lennartsson och inte minst ordförande Bosse Johansson kan inte låta bli, bankman som han är. ” En seger är värd 45–50 miljoner.” Plus ränta på allt det goda som en seger med minst två mål mot Celtic i kväll innebär.
Ett böljande ch glädjefyllt hav av Elfsborgssupportrar, det är vad många längtar efter i kväll. Foto: Scanpix


Denna Champions League, denna gigantiska kassaapparat. Som förändrar eller mer eller mindre vänder och upp och ned på alla ekonomiska begrepp.
40-50 miljoner, det är ofantligt mycket för ett svenskt fotbollslag. Och ändå har Elfsborg det kanske mest utvecklade sponsornätverket och drar in mer pengar än någon annan klubb.

Stor pengar, stora hinder

Men stora pengar innebär också stora hinder. Så här är det:

Seger i kväll innebär avancemang till play off. Med vinst även där är Elfsborg klart för Champions Leagues gruppspel. Förlust ger ändå en automatisk plats i Europa Leagues gruppspel. 

Champoons League har gjort både Uefa som organisation och många klubbar förmögna. Det är ersättningen från en rad TV-bolag som har öppnat de stora intäkterna.

Juventus jättevinst

Som en följd av det fick Juventus störst ersättning i fjol trots att laget föll i kvartsfinal. Men att italienarna tilldelades 64 miljoner euro mot segrande Bayern Münchens 54 miljoner euro berodde på de så kallade market pool-pengarnas fördelning enligt ett värde av respektive lands TV-marknad.

I Borås är det ofrånkomligt att man räknar på vad framgång kan betyda.

- En seger är värd 45–50 miljoner. Vi skulle trygga vår ekonomi och ge oss möjligheter, säger Bo Johansson och vill ändå behålla en viss  behärskning.

Elfsborgsbasen medger att han vet vad som väntar runt hörnet.

- I Champions League kan det handla om 125–200 miljoner.

2-0, så är saken klar

Men han inser sanning och verkan.

Det räcker med att Celtic (i favören av 1-0-segern hemma) gör ett mål, då måste Elfsborg göra tre mål. Så 2-0 är det minsta av vad som krävs av västgötarna.

För Elfsborg betyder inte matcher allt eller inget:

- Vi har inte behövt starta ett riskkapitalbolag som alla andra klubbar gjort. Vi äger våra spelare till hundra procent. Därför är det jackpot oavsett om det blir Champions League eller Europa League.

Fakta

Så här fördelas Uefas fördelning av prispengar i Champions League och Europa League 2012/13 (i kronor).

Champions League

• Förlust i någon av kvalomgångarna eller play off: 1,7 miljoner kronor.
• Avancemang till play off: 18,3 miljoner.
• Avancemang till gruppspelet: 75 miljoner.
• En matchseger i gruppspelet: 8,7 miljoner.
• Oavgjort i gruppspelet: 4,3 miljoner.
• Avancemang till åttondelen: 30 miljoner.
• Kvartsfinal: 33 miljoner
• Semifinal: 42 miljoner
• Finalförlust: 56 miljoner
• Vinst: 90 miljoner

Europa league
• Deltagande i kvalomgång: 870 000 kr/omgång.
• Förlust i play off: 870 000.
• Avancemang till gruppspel: 11,3 miljoner.
• Vinstmatch i gruppspel: 1,7 miljoner.
• Oavgjord match i gruppspel: 870 000.
• Gruppetta: 3,5 miljoner.
• Grupptvåa: 1,7 miljoner.
• Sextondel: 1,7 miljoner.
• Avancemang till åttondel: 3 miljoner.
• Avancemang till kvartsfinal: 3,9 miljoner.
• Avancemang till semifinal: 8,7 miljoner.
• Förlust i final: 21,8 miljoner.
• Vinst i final. 43 miljoner.

Källa: Uefa

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.