Ekonomin ändå räddad i Bajen

Inom loppet av ett fåtal timmar kom först 450 personer till ett upproriskt medlemsmöte, fick klubben en ny huvudsponsor som över tre år betalar nära 10 miljoner varpå ordförande avgick. Var? Ja, var annars, annat än i Hammarby fotboll.

 

Som nya huvudsponsorn på Magic House kommunicerade:

- Hammarby fotboll har alltid stått för passion och glädje, vilket är precis vad vi vill förmedla med vår energidryck Natural Magic Energy. För mig är Hammarby, med sina trogna fans och fantastiska publik, ett givet lag för allsvenskan, säger Tomas HR Lind, general Operations Manager.

Sladdar i Superettan

Han visste inte hur rätt han skulle få några timmar senare via ett medlemsmöte och avhopp.

Att klubben inte längre är allsvensk är skäl nog för många supporters att vara besvikna. Men att laget också sladdar i Superettan är bara för mycket för åtskilliga.

Stockholmsmedia rapporterar intensivt om turerna, åsikterna, och för den delen även ilskan.

450 personer på medlemsmöte

Medlemsmötet lockade 450 personer vilket är imponerande i sig.

Det var en hetsig stämning och Kent Hertzell, ordförande i klubbens förenings- och bolagsstyrelse, tvingades utstå tuff kritik.

På Hammarbys hemsida förklarar Hertzell varför han senare avgick:

- Finns det inte något förtroende från valberedningen, så finns det ingen grund för mig som ordförande för styrelsen att sitta kvar.

Ovärdigt med okvädningsropen

Om resultaten sa han:

- Självklart har styrelsen och ytterst jag som ordförande ansvar för hur det ser ut som det gör sportsligt.

- Det var ett möte vi inte riktigt kunde genomföra på det sätt vi ville eftersom, som jag upplevde det, intresset för vad vi hade att säga begränsat. Vad gäller hånen och okvädningsropen – det kändes ganska ovärdigt. 

29 spelare värvade

Så Kent Hertzell fick nog och samtidigt väcks frågetecken för sportchefen Gustaf Grauers och Henrik Kindlund, Hammarbys vd, bekräftar delvis:

- Vi behöver se över vår struktur, säger Hammarbys vd till Sportbladet.

29 nya spelare på tre säsonger och tränarskiften, men resultaten har inte alls blivit i proportion med satsningen.

VD:n får ta ansvaret

Ekonomin ska ändå vara under kontroll. På medlemsmötet berättade ekonomichefen Jörgen Willgård att underskottet på 19,6 miljoner kronor från 2010 har minskat avsevärt. När den här säsongen avslutas beräknas underskottet till högst 2,5 miljoner.

Samtidigt har klubbens kostnader för spelartruppen minskat från 20,9 till 13,2 miljoner.

Nu faller största ansvaret på Henrik Kindlund, Hammarbys vd:

- Det är starka känslor, det har jag absolut förståelse för. Folk är besvikna och arga för att vi inte gjort bättre resultat.

Se över struktur och ledning

- Vi ser inte att de uteblivna resultaten beror på nåt enskilt beslut, en forward eller back hit eller dit, 4-4-2 eller nåt annat, utan vår uppfattning är att vi behöver se över vår struktur, sportslig ledning och så, betonar Kindlund.

- Det är sju månader till nästa säsong så det är ingen superstress på det sättet. Men det är en del utgående kontrakt, optioner och sådant som vi måste besluta om, så det måste ändå vara relativt snart. Det viktigaste är att ta ett beslut med kvalitet.

Att en ny huvudsponsor i Dryckesföretaget Magic House Sweden är säkrade betyder en hel del.

Energi är just som behövs

- En pigg och framgångsrik aktör på sin marknad, som Kindlund uttrycker det.

Magic House är ett dryckesföretag, grundat 1995, som specialiserar sig på naturbaserade energidrycker. Ett sjusiffrigt kontrakt sträcker sig två och ett halvt år framåt, till 2015, och ingår i ett led i Magics strategiska sponsorsatsning med flera åtaganden inom Globen-området.

Och energi är just vad Hammarby behöver just nu.

Fakta

- Vi ser inte att de uteblivna resultaten beror på nåt enskilt beslut, en forward eller back hit eller dit, 4-4-2 eller nåt annat, utan vår uppfattning är att vi behöver se över vår struktur, sportslig ledning och så, betonar Henrik Kindlund, Hammarbys vd.

Lars (inte verifierad)

tors, 2013-09-05 18:27

1. I ingressen står det "mer än

I ingressen står det "mer än 10 miljoner". Herr Kindlund säger "sjusiffrigt". Sjusiffrigt innebär väl minst en miljon (1000000=7 siffror). Men skulle det var "mer än tio miljoner" skulle väl Kindlund tala om åttasiffrigt kontrakt. eller tänker jag för snabbt? jag hoppas gärna det:)

thomasejd

tors, 2013-09-05 18:31

2. Tack

Bra att du korrigerar oss.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.