Fälls för granskningen av Leksand

Uppdrag Granskning fälls på två punkter för programmet om Leksands kommuns ekonomiska stöd till Leksands IF. Saklighet saknas, fastställer Granskningsnämnden för radio och tv.
Campinganläggningen Leksands Strand granskades i programmet Uppdrag Granskning och här uppgavs att aktierna skulle vara värda 39 miljoner kronor. Beskrivningen av värdet ansågs vara så bristfälligt att programmet stred mot kravet på saklighet


Dels gällde det aktievärdet kring campingen Leksand Strand. I reportaget uppgavs att aktierna skulle vara värda 39 miljoner kronor. Beskrivningen av värdet på aktierna ansågs vara så bristfälligt att programmet stred mot kravet på saklighet.

Felaktigt aktievärde

Granskningsnämnden skriver: "I programmet uppmärksammades en affär där Leksands kommun hade sålt två ishallar till Leksands IF:s fastighetsbolag för en krona och via avtal fått ett antal aktier i Leksands IF:s fastighetsbolag.

Aktierna togs även upp i samband med redogörelsen för en campingaffär. I programmet sades att värdet på aktierna bedömdes vara 39 miljoner kronor. Enligt nämnden var beskrivningen av värdet på aktierna så bristfällig att programmet i detta avseende stred mot kravet på saklighet".

Dels fanns det inte heller saklig grund för uppgiften att kommunens stöd till klubben medfört en kostnad på 120 miljoner kronor.

- Vi har lagt ner oerhört mycket tid på att bemöta detta. Flera månader efter programmet fick vi gå ut och ge vår bild av det som skett, något som i sin tur kostat väldigt mycket pengar. Känns bra att få rätt, det visade sig vara så som vi sa hela tiden, säger Leksands kommundirektör Göran Wigert till Dagens Media.

Inte fällt sedan 2009

Det är första gången sedan 2009 som Uppdrag Granskning fälls i granskningsnämnden, och på redaktionen har man reagerat kraftigt.

- Det är väldigt allvarligt. Det är på två punkter som de fäller oss. Två av en lång rad punkter. Men det här är en komplex analys, som vi gjorde och vi har dragit annorlunda slutsatser än granskningsnämnden, säger Uppdrag Gransknings ansvarige utgivare Nils Hanson till Resumé.

- Nu ska vi sätta oss ned och diskutera det här, för att se vad vi gjorde fel. Vi tar det här på största allvar. Vi är inte vana vid att bli fällda trots att vi blir anmälda varje vecka.

ot (inte verifierad)

tis, 2013-10-29 08:53

1. inte helt oväntat

Inte helt oväntat att uppdrag granskning fälls för detta usla reportage, enligt min mening borde fler medier få sig en knäpp på näsan för rapportering kring Leksands IF och Leksands kommun. Trovärdigheten för UG är helt borta.

Göran Lantz (inte verifierad)

tis, 2013-10-29 10:09

2. Fler som ska rannsaka sig själva

Som vanligt får en fällning i Granskningsnämnden bara en bråkdel av uppmärksamheten som den felaktiga nyheten fick. Är många som behöver rannsaka sig själva idag, inkl Idrottens Affärer som också hakade på i skriverierna kring Leksands Kommun och Leksand IF. Vi ska titta på vad påsåtendet om 120 milj från Leksands Kommun byggde på. Det var ett investeringsbidrag på 15 milj från Kommunen när arenan byggdes, som var helt korrekt men inget ovanligt heller att kommuner ger såna stöd. Sen var det de 39 milj i aktievärde som byggde på felaktiga antaganden kring värdet kring den gamla ishallen som Leksands IF betalade med aktier i arenabolaget. De sista 70 milj gällde kommunala byggnationer i området kring arenan som Siljansvallen (en friidrottsarena!) med tillhörande omklädningsrum och byggande av vägar, cykelvägar och parkeringar i området som inte bara används vid hockeymatcher utan året om och inte minst på dagarna av de som jobbar och går i skola i området. Vanliga kommunala åtaganden alltså. Så när vi benar ut det så har Leksands kommuns "stöd" bestått i ett investeringsbidrag för 15 milj och att klubben fick öveta den gamla uttjänta isahllen för en krona och riva den för att bygga en ny arena. Och för detta alla dessa skriverier och ett helt program i UG!

#73 (inte verifierad)

tis, 2013-10-29 12:32

3. Liten men dock upprättelse

Inte för att det gör någon skillnad för haters, men iaf... Det är synd f ö att det bara är UG som faller under någon slags granskande myndighet. Pressen, inkl denna publikation lär man inte komma åt och att de själv ska inse sina misstag är också en rätt fåfäng förhoppning...
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.