Förlusten korrigerad till 17 miljoner

Svenska Ishockeyförbundet korrigerar nu uppgifterna om det ekonomiska bakslaget från hockey-VM. Arrangemanget stannade vid 17 miljoner och inte 25 som förbundet medgav tidigare.
När hockeyförbundet hade ordförandekonferens i Stockholm fick Christer Englund försöka förklara hur VM kunde gå fruktansvärt snett ekonomiskt. Foto Marcus Erixson, TT Nyheter


Det var vid förbundets ordförandekonferens för distrikt och elitklubbar som de nya siffrorna presenterades. Prognosen för resultatet 2013/2014, som inkluderar resultatet från de två genomförda hemma-VM:en, är korrigerad till minus 17 miljoner kronor.

Vilket räcker mer än väl...

De sluter leden

På agendan stod diskussioner om svensk ishockey i framtiden och konsekvenser efter det ekonomiska resultatet av VM-turneringarna på hemmaplan 2012 och 2013.

Roland Lundqvist, ordförande i Smålands Ishockeyförbund, konsterade efter beslutet om en övergripande sparplan:

- Vi är nöjda och eniga i beslutet om hur sparplanen lagts upp. Det är viktigt att vi tillsammans nu fortsätter att utveckla svensk ishockey.

"En annan beredskap"

Hockeyförbundets ordförande Christer Englund betonade att det handlar om dyra lärdomar och att förbundet hade kunnat agera annorlunda.

- Men även yttre omständigheter påverkade oss. Vi skulle med facit i hand förstås haft en annan beredskap för vissa av de händelser som också påverkat resultatet. 

- Nu har vi en ekonomisk utmaning. Men vi måste också sätta den utmaningen i ett större perspektiv. Inom idrotten är vi kanske inte vana att löpande se över verksamheten som man kanske är i andra branscher.

Nyttiga lärdomar

- Vi behöver nog oftare reflektera över om vi har rätt dimensionering, är rätt organiserade eller om vi använder våra resurser på det mest effektiva sättet. Nu får vi göra den genomgången utifrån andra krav och med andra förtecken, sa Christer Englund.

Sparplanen bygger på att spara 3,3 miljoner kronor per år under tre år och återställa det egna kapitalet med 10 miljoner kronor. Detaljerna innebär att förbundet centralt ska spara på vissa delar av verksamheten, men åtstramningen drabbar inte Tre Kronors eller de övriga landslagens utveckling.

- Jag är inte orolig för det. Det är som att ligga under efter en period, det är två perioder kvar på matchen och i ishockey är det lång tid. Vi ska vinna matchen, säger Tommy Boustedt, utvecklings- och landslagschef i förbundet.


Lars Christenssons (inte verifierad)

mån, 2013-11-18 11:29

1. Hockey VM

Man häpnar när man läser Englunds uttalande. ´´Hockeyförbundets ordförande Christer Englund betonade att det handlar om dyra lärdomar och att förbundet hade kunnat agera annorlunda.´´ Lär man sig aldrig något eller var det fel folk som drev projektet. Tidigare VM har visat följande överskott 1989 36 milj 1995 53,5 milj 2002 28.7 milj Potentialen måste ha funnits eftersom Finland tjänade 95 miljoner på samma upplägg
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.